یک وکیل دادگستری گفت: اعمال تحریمهای اقتصادی که باعث عدم دسترسی بیماران به اقلام ضروری دارویی میشود، مغایر با اسناد بین المللی و همچنین قواعد عام حقوق بین الملل و حقوق بشر است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، حمیده حاجی نوروزی وکیل دادگستری در گفتگویی درباره اینکه آیا تحریمهای دارویی به لحاظ قواعد بین المللی، قانونی و دارای مشروعیت است؟، گفت: حق بر سلامت مردم تمام ملیت ها و کشورها در اسناد بین المللی از جمله در ماده ۵۵ منشور ملل متحد، ماده ۲۵ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۲ میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مورد تاکید قرار گرفته است و اعمال تحریمهای اقتصادی که باعث عدم دسترسی بیماران به اقلام ضروری دارویی میشود، مغایر با اسناد بین المللی و همچنین قواعد عام حقوق بین الملل و حقوق بشر است.
وی اضافه کرد: به ویژه پس از شیوع ویروس کرونا که نیازهای مراکز درمانی کشور به تامین تجهیزات پزشکی و اقلام دارویی، به صورت فزاینده است، عدم دسترسی به اقلام دارویی مورد نیاز، جان ملیونها ایرانی را دچار مخاطره جدی کرده است.
این وکیل دادگستری همچنین در خصوص موضع گیری رئیس جمهور آمریکا مبنی براینکه تحریمهای دارویی علیه ایران وجود ندارد و تنها سوء مدیریت دولت ایران و نبود نظارت کافی بر امور مالی و عدم تخصیص ارز به اقلام دارویی سبب ایجاد مشکلات برای ایرانیان در تامین دارو شده است، تصریح کرد: علیرغم ادعای خلاف واقع دولت ایالات متحده مبنی بر خروج اقلام دارویی از تحریمهای اقتصادی علیه ایران، با اعمال تحریمهای بانکی و مالی، عملا امکان مبادلات ارزی برای تهیه تجهیزات پزشکی و اقلام دارویی وجود نداشته و از طرف دیگر به دلیل اعمال تحریمهای ثانویه، بسیاری از شرکتهای دارویی امکان برقراری مبادلات تجاری با ایران را ندارند.
طبق گزارش مهر، حاجی نوروزی افزود: دستور موقت دیوان بین المللی دادگستری در پرونده مطروحه ایران علیه ایالات متحده در موضوع نقض عهدنامه مودت و اعمال تحریمها که بر مستثنی شدن اقلام دارویی تاکید کرده است نیز توسط آن دولت نقض شده است.
وی تاکید کرد: در واقع تحریمهای نامشروع ایالات متحده آمریکا علیه ایران، مانع دسترسی به برخی از اقلام دارویی و امکانات بهداشتی و پزشکی برای مردم ایران شده است.
این وکیل دادگستری اظهار داشت: سازمان ملل متحد به عنوان مهم ترین سازمان بین المللی جهان که وظیفه برقراری صلح و امنیت بین المللی را بر عهده دارد و هم چنین سازمان بهداشت جهانی به عنوان مهم ترین آژانس تخصصی سازمان ملل در امور تامین بهداشت و سلامت مردم جهان، باید مطابق منشور ملل متحد و اساسنامه سازمان، در جهت تامین سلامت مردم کشورهای جهان از جمله مردم ایران، اقدامات فوری و موثر داشته باشند.