X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: شنبه 30 مرداد 1389

آرزوی دیرین ایرانی ها، با فعالیت نیروگاه بوشهر تحقق یافت

سوخت گذاری نهایی نیروگاه اتمی بوشهر پس از چند دهه تاخیر و تحریم، امروز با حضور علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی و سرگئی کرینکو رئیس روس اتم آغاز شد.

در مراسم امروز، سوخت نیروگاه اتمی بوشهر زیر نظر نمایندگان آژانس بین المللی انرژی اتمی از محل نگهداری به ساختمان راکتور منتقل می شود تا فرآیند راه اندازی فیزیکی نخستین نیروگاه اتمی ایران آغاز شود.

پیش از این آزمایش های سوخت گذاری مجازی ، تست 250 بار ، تست 110 بار ، تست کره فلزی و تست گرم نیروگاه اتمی در چند مرحله با موفقیت انجام شده است.

جمهوری اسلامی ایران پس از حدود سه دهه تاخیر ناشی از سیاست های غیرمنطقی غرب در سیاسی کردن یک پروژه کاملا فنی و با وجود تلاش برخی کشورها برای جلوگیری از راه اندازی نیروگاه و تحریم‌های سنگین، موفق به راه اندازی نیروگاه بوشهر  شده است.

با توجه به اینکه همه مراحل چرخه هسته ای شامل اکتشاف و استخراج اورانیوم، تلخیص، تبدیل و غنی سازی اورانیوم، ساخت میله های سوخت راکتورها و نیز راکتور تحقیقاتی در ایران به طور کامل وجود دارد؛ با راه اندازی نیروگاه اتمی بوشهر، کشورمان جزو اندک کشورهای جهان است که مسلط بر چرخه کامل سوخت هسته ای محسوب می شود.

مراسم افتتاح رسمی نیروگاه اتمی بوشهر آبان ماه که رسما برق وارد شبکه می‌شود، با حضور مقامات رسمی ایران و روسیه برگزار خواهد شد.

در مراسم امروز، 163 مجتمع‌ سوخت داخل استخر همجوار قلب رآکتور قرار می‌گیرد و از آنجا به ترتیب به قلب رآکتور منتقل می ‌شود.

با شروع اولیه حدود 500 مگاوات و در نهایت تا هزار مگاوات برق از طریق نیروگاه اتمی بوشهر تولید و به شبکه سراسری منتقل می شود.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران هفته پیش در این باره گفت: امیدواریم در هفته سوم یا چهارم شهریور، سوخت به طور کامل به قلب رآکتور منتقل شود .

صالحی افزود: راه اندازی در این مقطع به معنی ورود برق به شبکه نیست و تولید برق به صورت پلکانی بالا می رود و بر اساس پیش بینی، وقتی پس از دو ماه به ظرفیت 50 درصد رسید، برق نیروگاه وارد شبکه سراسری خواهد شد .

سرگئی کرینکو ، رئیس آژانس انرژی اتمی روسیه برای شرکت در مراسم بارگذاری سوخت نیروگاه هسته ای بوشهر وارد تهران شده است.

کرینکو در آستانه سفر به ایران دیروز با ولادیمیر پوتین ، نخست وزیر روسیه دیدار و گزارشی از اقداماتی را که قرار است در نیروگاه هسته ای بوشهر انجام گیرد ارائه کرد.

رئیس شرکت روس اتم در این باره گفت: روسیه استفاده از انرژی هسته ای تحت کنترل آژانس بین المللی انرژی اتمی با رعایت معیارها و شرایط موجود را حق همه کشورهای جهان می داند .

سرگئی لاوروف ، وزیر امور خارجه روسیه هم روز چهارشنبه اعلام کرد : نیروگاه هسته ای بوشهر تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی راه اندازی می شود .

لاوروف گفت : نیروگاه هسته ای بوشهر از هر گونه ریسک در زمینه نظام منع گسترش محفوظ است .

سرگئی ریابکوف ، معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز روز سه شنبه در دیدار با محمود رضا سجادی ، سفیر ایران در روسیه گفت : روسیه همواره مصمم به تکمیل و راه اندازی نیروگاه هسته ای بوشهر بوده و هیچ گاه به این نیروگاه به عنوان کارتی برای سوء استفاده نگاه نکرده است .

" آنتون خلوپکوف " ، رئیس مرکز امنیت و انرژی روسیه هم در مصاحبه باروزنامه " کامرسانت " با بیان اینکه نیروگاه هسته ای بوشهر یک مرکز هسته ای صلح آمیز برای تولید برق است گفت : نیروگاه هسته ای بوشهر هیچ تهدیدی برای نظام منع گسترش سلاح اتمی نیست .

" خلوپکوف " ، ادعای اخیر " جان بولتون " نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل مبنی بر اینکه ایران می تواند از نیروگاه هسته ای بوشهر برای تولید پلوتونیم نظامی استفاده کند را رد کرد و گفت : این ادعای بولتون بی اساس است.

قرارداد نیروگاه هسته ای بوشهر به عنوان نخستین نیروگاه هسته‌ای ایران در سال ۱۳۵۵ و دو سال بعد از تاسیس سازمان انرژی اتمی ایران با بخش تکنولوژی و تحقیقات سازمان انرژی اتمی آلمان غربی منعقد شد.

در پی آن شرکت " کرافت ورک یونیون " ، یکی از شرکت‌های وابسته به زیمنس آلمان ساخت دو واحد نیروگاه اتمی هر یک به توان اسمی ۱۲۹۳ مگاوات و توان خالص ۱۱۹۶ مگاوات را در بوشهر برعهده گرفت.

در سال ۱۳۵۷ در اوضاعی که حدود ۷۵ درصد از واحد اول و ۶۰ درصد واحد دوم نیروگاه ساخته شده بود با پیروزی انقلاب در ایران طرف آلمانی کار بر روی طرح را متوقف کرد .

جمهوری اسلامی ایران در آن زمان از شرکت آلمانی در دادگاه داوری بین المللی شکایت کرد .

بر اساس رای ۱۳ مارس ۱۹۸۲ دادگاه بین المللی ، مقرر شد کلیه قطعات و دستگاه‌های ساخته شده دو نیروگاه بوشهر تا آن زمان به اضافه نیمی از سوخت هسته‌ای به مالکیت ایران درآید و پیمانکار موظف شد که این قطعات را به صورت تحویل در بندر بوشهر به ایران تحویل دهد .

در دهه ۶۰ بار دیگر کار در نیروگاه بوشهر از سر گرفته شد ، اما همزمان با حضور کارشناسان آلمانی در نیروگاه حمله موشکی عراق به بخشی از ساختمان نیروگاه بوشهر ، آلمان از ادامه طرح منصرف شد .

در اوایل سال ۱۳۶۸ با سفر علی اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور وقت به روسیه، موافقتنامه همکاری هسته‌ای میان دو کشور تدوین و متعاقب آن در ۲۴ اوت سال ۱۹۹۲ ( دوم شهریور ۱۳۷۱) موافقتنامه کاملی از همکاری‌های هسته‌ای ایران و روسیه امضا شد .

در نوامبر ۱۹۹۴ قرارداد تکمیل واحد اول نیروگاه بوشهر میان ایران و روسیه امضا و به موجب این قرارداد مقرر شد ساخت نیروگاه تا پایان ۲۰۰۰ به پایان برسد .

این قرار داد در ژانویه ۱۹۹۶ میان سازمان انرژی اتمی ایران و شرکت اتم استوری اکسپورت روسیه اعتبار اجرایی پیدا کرد و طرف روس متعهد شد تا سال ۲۰۰۰ ساخت نیروگاه را به پایان برساند.