X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: چهارشنبه 22 اردیبهشت 1389

اعضای جدید شورای حقوق بشر انتخاب می‌شوند

اعضای جدید شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که مقر آن در ژنو است روز پنجشنبه در نیویورک از سوی مجمع عمومی سازمان ملل به مدت سه سال انتخاب می‌شوند.

 

یک کارشناس حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا در وین با اعلام این خبر گفت که از گروه آسیا و آفریقا هر کدام چهار کشور، از گروه اروپای شرقی ‪ ۲‬کشور از گروه اروپای غربی ‪ ۲‬کشور و از گروه آمریکای لاتین ‪۲‬کشور انتخاب می‌شوند.

از گروه اسیا تایلند ، مالزی ، قطر و مالدیو، از گروه افریقا لیبی ، انگولا، موریتانی و اوگاندا، از گروه اروپای شرقی لهستان و مولداوی ، از گروه اروپای غربی و گروه غرب اسپانیا و و سوییس ، از گروه آمریکای لاتین و کارائیبب ‪ ۲‬کشور اکوادور و گواتمالا به عضویت این شورا در می‌آیند.

به گفته این کارشناس حقوق بشر، اعضای جدید این شورا براساس سهمیه بندی جغرافیایی که در شورا وجود دارد انتخاب می‌شوند.

برخی از این کشورها اکنون عضو شورا بوده و دوباره خود را برای عضویت در این شورا نامزد کرده اند.

در گروه آسیا چهار کشور برای عضویت در شورای حقوق بشر و برای سه سال آینده خود را نامزد کرده اند. قطر اکنون عضو این شورا است و می‌خواهد مجددا انتخاب شود.

این کارشناس حقوق بشر در این گفت وگو افزود: این انتخابات براساس کرسی‌های خالی که در گروههای مختلف جغرافیایی وجود دارد و به نسبت کاندیداهایی که معرفی شده‌اند بایستی انجام گیرد.

براساس مقررات این شورا، کشورهایی که می‌خواهند به عضویت شورا درآیند باید حداقل ‪ ۹۷‬رای اعضای مجمع عمومی سازمان ملل را بدست اروند.

مجمع عمومی سازمان ملل متحد ‪۱۹۳‬عضو دارد.

این کارشناس حقوق بشر می‌گوید: از گروههای جغرافیایی گروه افریقا ، گروه اروپای شرقی، گروه غرب، گروه آمریکای لاتین کاندیداهایی برای عضویت در شورای حقوق بشر معرفی کرده‌اند که روز پنجشنبه درباره این کشورها انتخابات انجام می‌گیرد.

به گفته این کارشناس در گروه آفریقا، لیبی نیز یکی از نامزدهای عضویت در شورای حقوق بشر است.

عضویت این کشورها در شورای حقوق بشر که ‪۴۷‬عضو دارد برای سه سال اینده یعنی از سالهای ‪۲۰۱۰‬تا ‪ ۲۰۱۳‬می‌باشد.

این کارشناس حقوق بشر می‌گوید: ملاک عضویت این کشورها در شورای حقوق بشر ان است که نسبت به حقوق بشر تعهد داشته باشند و در جهت حمایت و ارتقای حقوق بشر تلاش کنند.

التزام این کشورها به این معیارها از شروط اصلی عضویت در شورای حقوق بشر محسوب می‌شود.

این کارشناس در پاسخ به این سوال که ایا همه کشورهای متقاضی به عضویت این شورا در خواهند امد،گفت: با توجه به اینکه به هرحال این نامزدها در گروههای خود قبلا اجماع لازم را کسب کرده‌اند و تاییدیه گروه خود را گرفته لذا از شانس بالایی در عضویت شورا برخوردار هستند.

شورای حقوق بشر دو وظیفه کلی دارد: هنجارسازی در زمینه حقوق بشر ، تهیه و تصویب قطعنامه‌هایی در زمینه موضوعات حقوق بشر و دوم بحث وضعیت حقوق بشر در مناطق مختلف دنیا است.

تصمیم‌گیری های شورای حقوق بشر مانند مصوبات شورای امنیت ضمانت اجرایی ندارد و تنها ضمانت اخلاقی دارد.

شورای حقوق بشر در سال ‪۲۰۰۶‬میلادی با شکل جدیدی ایجاد شد و اکنون ‪۴۷‬ عضو دارد. در سال ‪۲۰۰۶‬میلادی کمیسیون حقوق بشر به دلیل مشکلاتی جون کاهش اعتبار و کارایی ، جای خود را به شورای حقوق بشر داد و این شورا با این شکل جدید چهار سال گذشته فعالیت‌های خود را آغاز کرد.

کارشناسان معتقدند که شکل جدید شورای حقوق بشر برخی از نقاط ضعف کمیسیون حقوق بشر را توانسته است پوشش دهد. بطور نمونه ایجاد سازو کاری جدید به نام یو.پی.آر (بررسی دوره‌ای حقوق بشر ) در کشورهای مختلف جهان که وضعیت حقوق بشر را در همه کشورهای جهان بصورت دوره‌ای مورد بررسی قرار می‌دهد که این روند قبلا وجود نداشت.

پیش از این کشورهای غربی تنها کشورهای خاصی را هدف خود قرار می‌دادند و قطعنامه علیه انان صادر می‌کردند که این موجب سیاسی شدن این کمیسیون شده بود.

اکنون همه کشورهای دنیا در این چارچوب جدید قرار دارند و این نقص با ایجاد سازو کارجدید (بررسی دوره‌ای حقوق بشر) برطرف شده است و گفته می شود که این یکی از نکات قوت شورای حقوق بشر است.

البته غربی‌ها و گروه غرب همیشه تلاش می‌کنند بصورت گزینشی برخی از کشورها را در بیانیه‌هایی که صادر می‌کنند بیشتر هدف قرار دهند.