مؤسسه مطالعاتی آمریکایی «پیو» اعلام کرد: آمریکا به عنوان کشوری که مدعی حقوق بشر است، به بزرگترین ناقض حقوق مسلمانان در داخل و خارج از مرزهای خود بدل شده است.
به گزارش سرویس بینالملل شبکه ایران، در آمریکا، کشوری که خود را مهد آزادی میداند، تبعیض علیه اقلیتهای مذهبی کاملا آشکار است و در این میان تبعیض علیه مسلمانان در رتبه اول قرار دارد.
ایالات متحده که همواره خود را به عنوان مهد آزادی معرفی کرده است و چنین وانمود میکند که همواره از حضور زنان، مذاهب و نژادهای مختلف در نهادهای مختلف اجتماعی استقبال میکند، اکنون از نظر نابرابری نسبت به کشورهای پیشرفته دیگر در سطح بالاتری قرار داشته است.
مؤسسه مطالعاتی آمریکایی «پیو» در این زمینه مینویسد: 9 سال بعد از ماجرای 11 سپتامبر، مسلمانان آمریکا با بیشترین تبعیض در بین دیگر اقلیتها مواجه هستند. 65 درصد آمریکاییها دین اسلام را بسیار متفاوت با بقیه ادیان میدانند.
* 11 سپتامبر، بهانهای برای آزار مسلمانان
سازمانهای دفاع از حقوق بشر آمریکا در گزارش خود به دستگیری حداقل 70 مسلمان در آمریکا پس از حوادث 11 سپتامبر و با اتهام واهی ارتباط با گروههای تروریستی اشاره کردهاند. طبق گزارش سال 2004 شورای روابط اسلام و آمریکا که مقر آن در واشنگتن است، بیشترین تعداد موارد نقض حقوق مدنی مسلمانان در ایالات متحده ثبت شده که نسبت به سال 2003 ، 50 درصد افزایش را نشان میداد.
همچنین این گزارش وجود تبعیض علیه مسلمانان آمریکا را در مورد قوانین کشوری نشان میدهد. در سال 2003 شکایات مسلمانان علیه نهادهای مجری قانون تنها هفت درصد از کل شکایات را تشکیل میداد، در حالی که این رقم در سال 2004 به 26 درصد رسید. بیشترین افزایش در آمارهای سال 2004 مربوط به بازداشتهای بیدلیل، حبس، جستجو و مصادره اموال و بازجویی است. بر اساس گزارشی که توسط گروه حقوق مدنی مسلمانان آمریکا منتشر شده، اقدامات خشونتآمیز علیه مسلمانان این کشور حدود 70 درصد در سال 2003 افزایش یافته است.
شورای روابط اسلام و آمریکا در 2003 نیز در گزارش خود تصریح کرد: هزار و 19 حادثه، خشونت، تبعیض و ایجاد مزاحمت در سال 2003 علیه مسلمانان گزارش شده که بیشترین تعداد ثبت شده از موارد نقض حقوق آنان است.
به گزارش سازمان عفو بینالملل از هر 9 آمریکایی در مورد یک نفر پروندهسازی نژادی صورت گرفته و سازمانهای فدرال و دولتی به بهانه مبارزه با تروریسم از این شیوه تحقیرکننده و تبعیضآمیز و خطرناک استفاده کردهاند. همچنین گزارشی دیگر که ازسوی دفتر تحقیقات سنا در کالیفرنیا انجام گرفته نشان میدهد FBI در سال 2003 به کلیه دفاتر خود دستور داده که تحقیقات خود را درباره تروریسم براساس اطلاعات جمعیتی جوامع مسلمان منطقه انجام دهند.
طبق گزارش «ائتلاف برای حقوق مهاجران و پناهندگان» در ایلینویز، دولت آمریکا 25 مؤسسه خیریه مسلمانان را تعطیل و بیش از 8 میلیون دلار از کمکها را تنها در ایلینویز مسدود کرده است. دولت همچنین به درخواست گروههای مسلمان برای در اختیار گذاشتن فهرستی از مؤسسات خیریه اسلامی مورد تأیید که بتوانند بدون نگرانی از اتهام کمک به تروریسم به آنها کمک مالی کنند، خودداری کرده است.
شورای روابط اسلام و آمریکا بیش از 80 درصد خشونتها بر ضد مسلمانان را مربوط به ایالتهای کالیفرنیا، نیویورک، آریزونا، ویرجینیا، تگزاس، فلوریدا، اوهایو، مریلند، نیوجرسی و ایلینویز و برخاسته از ایجاد وحشت غیرواقعی از اسلام در این کشور دانست. در این شرایط افزایش گرایشها و تبلیغات گسترده ضداسلامی عاملی برای افزایش اعمال خشونتآمیز در جامعه آمریکا است.
همچنین بسیاری از اقداماتی که با نام اجرای قانون بر ضد سازمانها و موسسات مسلمانان آمریکا اعمال میشوند، دست آخر بدون اقامه اتهامهای متقن و محکمهپسند خاتمه مییابند. معضل هدف قرار گرفتن مسلمانان در موارد نقض حقوق مدنی بهدلیل اختیاراتی است که به واحدهای اجرای قانون داده شده است. این اختیارات براساس قانون میهنپرستی که 45 روز پس از حملات 11 سپتامبر بهوسیله کنگره آمریکا تصویب شد، به واحدهای اجرایی داده شد.
* جاسوسی علیه مسلمانان در آمریکا
نمونه دیگر از نقض حقوق بشر در آمریکا خبری است که پایگاه اینترنتی نشنال ونگارد در 2004 منتشر کرد: در پی دستگیری چند مسلمان از یک مسجد در سانفرانسیسکو به علت سخنانی که با یکدیگر در مسجد ردوبدل کرده بودند، فاش شد که یک جاسوس دولت به مدت سه سال در این مسجد فعالیت داشته است. این مسلمانان دستگیر شده به شوخی با یکدیگر در مورد خشونت و تروریسم سخن گفته بودند که این امر پس از دستگیری آنها معلوم شده است اما در جریان این دستگیری اشتباهی معلوم شده که یکی از نزدیکترین دوستان آنها در مسجد که همه صحبتهای صورت گرفته در مسجد را مخفیانه ضبط میکرده، جاسوس دولت آمریکا بوده و سه سال به جاسوسی در مسجد مشغول است.
سیاستهای دولت آمریکا پس از حوادث 11 سپتامبر تأثیر منفی بسیار زیادی بر مسلمانان آمریکا گذاشته و آزادیهای مدنی آنها را شدیداً محدود کرده و اسلامستیزی رهبران مسیحیان پروتستانی آمریکا مانند «فرانکلین گراهام»، «جری فالول» و «پت رابرتسون» نیز از دیگر اقدامات ضداسلامی در آمریکاست. بر این اساس، امروزه اسلامهراسی در آمریکا به چالشی فرهنگی، اجتماعی و سیاسی تبدیل شده است.
موج جدید اسلامستیزی در ایالات متحده در سال 2010 تشدید شد. این روند با اظهارات کشیشی در یک کلیسای کوچک در فلوریدا شکل گرفت. تری جونز پیش از برگزاری مراسم 11 سپتامبر اعلام کرد مرکز امداد جهانی صلح درصدد سوزاندن نسخههایی از قرآن است. در بخشهایی از اعلامیه این مرکز آمده بود: ما قصد داریم نسخههایی از قرآن را بسوزانیم تا آگاهی مردم را بالا برده و نسبت به تعالیم و ایدئولوژی این دین به آنها هشدار دهیم.
وی سال پیش نیز نوشتهای بر سر در کلیسای خود آویزان کرده بود که در آن درج شده بود اسلام زاییده شیطان است، عنوانی که بعدها آن را برای کتاب خود نیز انتخاب کرد. با وجود اظهارات افراطی این کشیش تنها 8 هزار نفر در فیسبوک به عضویت گروه او درآمدند. نکته جالب توجه اینکه برخی از سیاستمداران آمریکایی نیز از سخنان وی استقبال کردهاند. بهعنوان مثال ران مک نیل، یکی از نامزدهای حزب جمهوریخواه در سخنرانی خود اعلام کرده است که مسلمانان میخواهند زندگی ما را ویران کنند و ما باید با آنها به مقابله بپردازیم.
* ترسیم چهرهای نادرست از اسلام در آمریکا
امروزه بسیاری از نویسندگان و فعالان سیاسی در مطبوعات و رسانههای آمریکا با استفاده از واژگانی همچون تروریسم اسلامی و اسلام خشونتطلب درصدد ترسیم دین اسلام به عنوان دینی بدوی، خشونتطلب و غیرمنطقی هستند. در واقع آنها مسلمانان را بهعنوان گروههای خشونتطلبی معرفی میکنند که درصدد سیطره بر آمریکا و از بین بردن ارزشها و اصول این کشور هستند.
این موج تبلیغاتی علیه اسلام سبب تشدید اسلامهراسی و اسلامستیزی در آمریکا شده است. چنانچه با توجه به نظرسنجیهای صورت گرفته توسط شبکه خبری ای.بی.سی و روزنامه واشنگتن پست در سال 2009 در حدود 48 درصد مردم آمریکا دارای دیدگاه منفی نسبت به مسلمانان بودند، در حالی که در سال 2002 تنها 24 درصد پاسخدهندگان ذهنیتی منفی نسبت به مسلمانان داشتند.
در این زمینه، نتایج تحقیقاتی که در ماه اوت مجله تایمز با مشارکت بیش از یک هزار شهروند آمریکایی انجام داد، حاکی از آن است که نگرانیها نسبت به نقص حقوق مدنی مسلمانان مقیم آمریکا بهویژه نیویورک بهشدت افزایش یافته است، طبق این نظرسنجی 28 درصد از آمریکاییها بر این عقیده هستند که دولت آمریکا نباید به مسلمانان اجازه دهد به عضویت دیوان عالی آمریکا درآیند، نزدیک به یکسوم افراد شرکتکننده در این نظرسنجی نیز اعلام کردند دولت نباید به فردی که به اسلام گرویده است، اجازه نامزدی در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا را بدهد.
بدتر از همه اینها این است که خشم و بدبینی نسبت به مسلمانان در جامعه آمریکا موجب افزایش اقدامات خشونتبار و تنفر بر ضد مسلمانان این کشور شده است. در هفتههای اخیر افزایش حوادث و اقدامات تنفرآمیز بر ضد مسلمانان شهر نیویورک کاملاً قابل لمس بوده است. یکی از مهم و بارزترین این موارد حمله به یک راننده مسلمان تاکسی در نیویورک بود، راننده این تاکسی که یک مهاجر بنگلادشی بود، پس از آنکه مسلمان بودن خود را نشان داد، توسط مسافرش با ضربات پیدرپی چاقو به شدت مجروح شد.
"مایکل بلومبرگ" شهردار نیویورک این حمله را محکوم و در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد که بدون تردید این حادثه ناشی از افزایش بدبینی و پیشداوریها بر ضد مسلمانان مقیم آمریکاست. بلومبرگ تأکید کرد مسلماً این حادثه با ارزشهایی که شهروندان نیویورک از ادیان و مذاهب مختلف به آنها اعتقاد دارند کاملاً متناقص است.
رسانههای نیویورک اعلام کردهاند جرائم ناشی از انزجار بر ضد مسلمانان این شهر از ابتدای سال 2010 تاکنون افزایش یافته است. این موارد در سال 2009، شش مورد اعلام شد اما مقامات نیویورک تا ابتدای سال تا ماه اوت به وقوع 10 مورد از این جرائم اذعان کردهاند، همچنین از سال 2001 تاکنون هر سال به طور متوسط 10 مورد جنایت ناشی از احساس تنفر به مسلمانان در نیویورک گزارش شده است.
از سوی دیگر، مخالفت با ساخت مرکز فرهنگی اسلامی در شهر نیویورک و پیامدهای آن تنها به این شهر محدود نشده و در اکثر شهرهای آمریکا تظاهرات اعتراضآمیز و اقدامات خشونتبار بر ضد مسلمانان و اماکن مذهبی آنها گزارش شده است. تشدید مخالفتها با ساخت مسجد در ایالتهای تنسی و کالیفرنیا نیز از موارد آشکار تشدید احساسات ضداسلامی در جامعه آمریکاست.
بنابراین این شرایط در دوران ریاستجمهوری اوباما نیز با وجود ژست سیاست تغییر و تأکید سیاستهای اعلامی اوباما بر بازسازی رویکرد آمریکا در قبال جهان اسلام تداوم یافته و حتی با اقدامات اسلامستیزانهای مانند هتک حرمت قرآن کریم در 11 سپتامبر امسال نیز همراه شده است.