X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: دوشنبه 03 آبان 1389

آمریکا و دولت های غربی از حقوق بشر سوء استفاده سیاسی می کنند

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت: جهان‌شمولی یعنی اینکه همه کشورها با فرهنگهای خودشان در روند مهم حقوق بشر وارد شوند.

به گزارش ستاد حقوق بشر، دکتر محمدجواد لاریجانی در نشست تخصصی بررسی وضعیت حقوق بشر در آمریکا در دفتر مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه، با بیان اینکه آمریکا و برخی دولت‌های غربی خود را شاخص حقوق بشر می‌دانند در حالی که فاقد این صلاحیت هستند، یادآور شد: یکی از فواید مکانیسم ‌UPR (بررسی گزارش دوره‌ای وضعیت حقوق بشر تمامی کشورها) این است که شاخص هیچ کشوری مورد قبول واقع نشده و تمام کشورها باید در UPR کشورهای مدعی با جدیت شرکت کنند.

وی با بیان اینکه آمریکا و دولت‌های غربی از مسئله حقوق بشر تحت عنوان تخلفات حقوق بشری استفاده‌های سیاسی فراوانی کرده و می‌کنند، اظهار داشت: اگر کشوری با آنها دوست باشد، حتی اگر زنان در آن کشور حق رانندگی نداشته باشند، گردن‌ها را با شمشیر بزنند و حکومت‌ها دیکتاتوری باشد، هیچ مشکلی نیست. اما اگر کشوری با آنها دوست نباشد حقوق بشر را نقض کرده است.

لاریجانی با ذکر این نکته که آمریکا با وسیع‌ترین و پیچیده‌ترین وجه ممکن از موضوع حقوق بشر استفاده می‌کند، یادآور شد: تنها چند کشور مدعی حقوق بشری فرهنگ خود را جهان شمول می‌دانند، اما جهان شمولی یعنی اینکه همه کشورهای جهان در پروسه مهم حقوق بشر با فرهنگ‌های خود وارد شوند.

وی حقوق بشر را مفهومی دانست که در سازمان ملل فاخرترین ادبیات و وسیع‌ترین مکانیسم‌های پایش، پیگیری و مجازات را دارد.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه سازمان ملل را یک سازمان بدون نقص نخواند و یادآور شد: این سازمان تحت سیطره کشورهای قدرتمند قرار دارد.

لاریجانی ادامه داد: اوایل انقلاب برخی به امام (ره) می‌گفتند که سازمان ملل برای غربی‌هاست و حضور ما در آن توجیهی ندارد، اما امام پاسخ داد سازمان ملل برای غربی‌ها نیست، بلکه برای همه دنیا است و کشورهای مختلف بخصوص جهان اسلام باید فعالانه وارد این عرصه شوند.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه مکانیسم UPR را یکی از روزنه‌های مثبت در زمینه حقوق بشر خواند و یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران با پشتیبانی از ایده‌ UPR سیاست مثبتی در پیش گرفت. چرا که این ایده همه کشورها را در معرض سؤال و ارزیابی قرار داده و کشورهای مدعی را زیر سؤال برده است. اگر چه در آن نواقصی نیز وجود دارد.

وی با اشاره به سرمایه گذاری خوب سایر کشورها در شورای حقوق بشر سازمان ملل، گفت: غربی‌ها از این موضوع ناراحت هستند به طوری که حاضر به عضویت در آن نبودند.

محمدجواد لاریجانی یکی از مواردی که UPR را تضعیف می‌کند روشی خواند که توسط آمریکا و برخی از متحدان غربی آن در پیش گرفته شده و اظهار داشت: آنها با به کارگیری یک سخن و یک ادبیات متحد به رهبری آمریکا پروسه UPR را مورد تهدید قرار می‌دهند و این برای اروپاییان بسیار بد است که گوش به حرف آمریکایی‌ها باشند؛ البته در این موضوع تا به حال موفق نبوده‌اند.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه با اشاره به ادبیاتی که در مجموعه اساسنامه‌های حقوق بشر تدوین شده، این ادبیات را کاملا غربی‌ خواند و گفت: فرهنگ‌های مختلف از جمله جهان اسلام در این اساسنامه‌ها حضور ندارند.

وی ادامه داد: منشور حقوق بشر جهانی بر اساس ادبیات سکولار و در زمانی نوشته شد که جهانیان در خواب بودند.

لاریجانی با اشاره به ضعف ما در عدم توجه به مستندات و وارد کردن آنها در اسناد بین‌المللی، اظهار داشت: ما اهل خواندن و نوشتن نیستیم، چرا که وارد کردن یک سند در اسناد بین‌المللی پروسه پیچیده‌ای است که باید طی کنیم.

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه افزود: دیپلمات‌های ایرانی در اسناد دیگر بین‌المللی همچون موضوع سلاح‌های شیمیایی موفق ظاهر شده‌اند که باید آن را به موضوع حقوق بشر نیز تعمیم دهیم.

وی تفکر سکولار و لیبرال را یک تفکر خطرناک دانست که مفهوم فرهنگ را از بین برده اما تدوین اسناد حقوق بشر را به طور کامل در اختیار گرفته است.
لاریجانی ادامه داد: غرب به فرهنگی جز عقلانیت سکولار خود اعتقادی ندارد و فرهنگ سایر ملل را خرافه می‌داند.

وی در ادامه با بیان اینکه متون حقوق بشری غرب متون غلط اما جالبی هستند، اظهار داشت: متفکران کشورمان باید وارد عرصه شده و با مطالعه دقیق این متون درصدد تغییر و اصلاح آن برآیند.

معاون بین الملل قوه قضاییه اسناد منتشر شده در پایگاه اینترنتی ویکی لیکس را توطئه خود امریکاییها دانست.

محمدجواد لاریجانی همچنین در خصوص این استاد تصریح کرد: در بخشی از این اسناد که به تازگی انتشار یافته، امریکا فقط ناظر شکنجه‌ها، قتلها و جنایات انجام شده در عراق دانسته شده در حالی که امریکا خود این جنایات را مرتکب شده است.

وی با بیان اینکه متاسفانه امراضی برای حقوق بشر از ناحیه برخی کشورها وجود دارد گفت: حقوق بشر مفهومی است که در سازمان ملل متحد وسیع ترین و فاخرترین ادبیات و سازوکار پایش، پیگیری و حتی مجازات را دارد. 

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با بیان اینکه ایده یو پی آر همه کشورها را در معرض سوال قرار داده است گفت: سرمایه گذاری کشورها در این باره امر معقولی است که باعث عصبانیت مدعیان رعایت حقوق بشر شده است.

لاریجانی تصریح کرد: امریکا تا سال گذشته اصلا حاضر نبود عضو یو پی آر ستاد حقوق بشر سازمان ملل شود.

وی با اشاره به پیروی کورکورانه اروپا از امریکا گفت: در اجلاس حقوق بشر ژنو 30 کشور اروپایی با سوت نماینده امریکا یک ادبیات را بیان کردند که من آن را به عنوان "مدل کوکی" مطرح کردم.

لاریجانی در پایان با بیان اینکه غربیها تاکنون در این امر موفق نبوده اند و نباید اجازه دهیم پس از این نیز موفق شوند تاکید کرد: باید مدارک حقوق بشری را جدی بگیریم.