بررسی لایحه حمایت از خانواده درمجلس که این روزها به ایستگاه اخر خود نزدیک می شود ، بنا دارد از حقوق خانواده که شامل زنان ،مردان وکودکان می شود، دفاع کند.
بر همین اساس ، لاله افتخاری عضو فراکسیون زنان ونماینده مردم تهران درمجلس شورای اسلامی به سوالات خبرنگار ستاد حقوق بشر پاسخ گفته است.
نظر شما درباره لایحه حمایت از خانواده چیست وتفاوت لایحه جدید با لایحه قبلی چیست؟
به نظر من این لایحه ، لایحه بسیار خوبی است به این دلیل که مورد نیاز اجتماع ما است و ضرورت جامعه این است که این لایحه تصویب شود چرا که خلا هایی درجامعه وجود دارد وقوانین ما مربوط به چند دهه قبل است ودررسیدگی به دعاوی خانوادگی نیز مشکلات بسیارزیادی وجود دارد ، که درقانون جدید حمایت از خانواده این اشکالات رفع شده است . ما دراوایل مجلس هفتم بازدیدی از دادگاه ها داشتیم وپرونده ها را مورد بررسی قرار دادیم ، بسیاری از مشکلات درباره اطاله دادرسی وتناقض هایی درقوانین، موجود بود که سعی کرده ایم ، این مشکلات را کاهش بدهیم وبه حداقل برسانیم . مشکلاتی از قبیل ملاقات مادر وفرزند بعد از طلاق، ومشکلات دیگری که به کودکان وزنان آسیب بسیاری می رساند، اما درقانون جدید تمام تلاش قانون گذاران این بوده است که این اسیب ها را به حداقل برسانند وحقوق زنان وکودکان حفظ شود. لایحه قبلی حمایت از خانواده که مربوط به 60، 70 سال پیش می شد، نیازبه بازنگری اساسی داشت ودراین جا لازم است از کسانیکه برای لایحه جدید حمایت از خانواده اقدام های لازم را ترتیب داده اند، تقدیر وتشکر کرد.
این لایحه تا چه اندازه می تواند حقوق زنان را درجامعه حفظ کند؟
این لایحه 53 ماده دارد وقوانین مختلفی برای حفظ حقوق خانواده درذیل این ماده ها آمده است . این لایحه شش فصل دارد که عبارتند از: دادگاه خانواده ، مراکز مشاور خانواده ، ازدواج ، طلاق، حضانت ونگهداری اطفال و مقررات کیفری . ما سعی کرده ایم درتصویب این قوانین درمجلس شورای اسلامی بیشترین منافع را برای خانواده وبه خصوص زنان وکودکان درنظر بگیریم وهمچنین با تصویب این قوانین کمترین ضرر را متوجه خانواده سازیم. پس قصد ما بر این بوده است که راه سوء استفاده بعضی از افراد را دراستفاده از این قوانین ببندیم.
به نظر شما نکات مثبت ومنفی این لایحه درچیست و چرا ماده 23 این لایحه با مخالفت هایی از سوی زنان درجامعه وهمچنین برخی از نمایندگان مجلس مواجه شده است؟
متاسفانه در بدو ورود این لایحه به مجلس برخی با این لایحه مخالفت کردند ، اما با رفع اشکال ها وتوضیحاتی که درباره این لایحه داده شد تقریبا تمام نمایندگان مجلس با کلیات این لایحه موافقند . عده ای در ابتدا سعی کردند این لایحه را از دستور کار مجلس خارج کنند که البته این موضوع امری محال است. قوه قضائیه با انگیزه دفاع از حقوق زنان دردعاوی خانوادگی این لایحه را تنظیم کرده است ، بنابراین این لایحه دارای نکات مثبت وبرجسته متعددی است که از جمله می توان به تشکیل شعب تخصصی دادگاه خانواده اشاره کرد و این لایحه به جهت حساسیت دعاوی خانوادگی اهمیت پیدا کرده است زیرا با بنیان خانواده سرو کار دارد .
درباره نکات منفی این لایحه می توان گفت: برخی درباره این لایحه منفی بافی کرده اند که نگرش آنها عمدتا براثر عدم اگاهی وبی اطلاعی از این لایحه است . ماده 23 لایحه حمایت از خانواده که درباره ازدواج موقت است ، سوء تفاهم هایی را درجامعه ایجاد کرده که آن نیز بر اثر بی اطلاعی است . ازدواج موقت آیه صریح قرآن کریم است که البته اسلام مبنا را برتک همسری گذاشته است ، منتها در یک سری موارد خاص راه کارهایی را پیش رو گذاشته است که می توانیم ازطبعات بد آن درجامعه جلوگیری کنیم. به عنوان مثال اگر درازدواج موقت ، طرفین دارای فرزندی شدند، ثبت هویت این فرزند بسیار مهم است و می تواند حقوق کودک را حفظ کند. اگر با نگرشی درست به این مساله درجامعه نگریسته شود، بسیاری از سوء تفاهم ها از میان می رود.
برخی از ماده های این لایحه هنوز به تصویب نرسیده است ؟ نظر شما در این خصوص چیست؟
به نظر من وبه نظر اکثر نمایندگان کلیات لایحه حمایت از خانواده به نفع جامعه است وهر یک از ماده های این لایحه پس از بررسی بیشتر به تصویب خواهد رسید . درحال حاضر چند ماده از این لایحه هنوز به تصویب نرسیده است ویکی از انها وجود مستشار زن دردادگاه ها است که دلیل اصلی آن وجود تعداد زیاد افراد در دادگاه ها است . اما من معتقدم که وجود مستشار زن برای حل وفصل مشکلات خاص زنان بسیار کارآمد است وامیدوارم که این ماده نیز به تصویب مجلس برسد. با تدوین این گونه قوانین جامعه اسلامی می تواند به دفاع از حقوق زنان بپردازد.