امروز هفتم اسفند به عنوان سالروز استقلال وکلا و گرامیداشت وکیل مدافع نامگذاری شده است.
وکلا وظیفه سنگینی برعهده دارند. کمک به اجرا نمودن عدالت از وظایف اصلی وکیل است. وظیفه خطیر وکلای دادگستری، مساعدت و همکاری با قضات برای تامین صد در صدی عدالت در جامعه می باشد.
فردی که به عنوان وکیل به فعالیت میپردازد، وظایف مختلفی را بر عهده دارد. یکی از مهمترین وظایف یک وکیل، مشاوره دادن به مراجعهکنندگان در موارد مختلف است. کسانی که با بروز یک مشکل حقوقی، دست به دامن وکلا میشوند اغلب سواد حقوقی لازم برای پیشبرد کار پروندههایشان را ندارند، از این رو وکلا وظیفه دارند ابتدا به آنها مشاوره بدهند. آگاهی در خصوص راههای قانونی یک پرونده میتواند افراد را در خصوص تصمیمگیری مصممتر کند.
اگر افراد بعد از گرفتن مشاوره، مصر به گرفتن وکیل باشند، وکالتنامهای را که وکیل با شرایط مد نظر موکل خود، تنظیم کرده است را امضا میکنند و بعد از طی این مرحله، وکیل میتواند به عنوان نمایندۀ قانونی موکل در دادگاه شرکت کند و در خصوص موضوعات پیش آمده از وی دفاع کند.
تهیه پیش نویس ها ، قراردادها و نامه ها برای درج در پرونده و پیشبرد امور حقوقی و جمع آوری و نگهداری مستندات و مدارک مربوط به پرونده، از کارهای دفتری مهمی است که قبل از طی روال قانونی پرونده لازم الاجراست. وکیل بعد از طی این مراحل میتواند در جلسات و مذاکرات مختلف به منظور کشف اطلاعات بیشتر در خصوص پروندۀ موکل خود، شرکت کند. اغلب وکلای تیزبین در چنین تحقیقاتی به مواردی برخورد می کنند که ممکن است از دید ماموران قانون پنهان مانده باشد.
وکیل با ارائه مدارک و شواهد به دادگاه و دفاع از موکل خود در بسیاری از بزنگاهها میتواند بیگناهی موکل خود را اثبات کند یا در مجازات وی تخفیف بگیرد. داشتن جسارت و اعتماد بنفس بالا ، صبر و پشتکار زیاد و توان درک و تجزیه و تحلیل میزان زیادی از اطلاعات ، لازمه کار وکالت است.