یک کلیسای مروج اسلامستیزی در امریکا از پیروان خود خواسته است که در نهمین سالگرد حملات یازده سپتامبر قرآن مجید را به آتش بکشند.
روزنامه امریکایی هافینگتون پست در مقاله اخیر خود خبر داد که کلیسایی در ایالت فلوریدا موسوم به مرکز فراخوان جهانی کبوتر، 11 سپتامبر را به عنوان روز جهانی سوزاندن قرآن اعلام کرده و از طرفداران خود خواسته است در این روز، کتاب آسمانی مسلمانان را در مقابل انظار عمومی به آتش بکشند.
در فراخوان این اقدام موهن و تحریکآمیزکه نقض اشکار حقوق بشر است، هدف اینگونه توصیف شده که "آگاهسازی درباره خطر اسلام و این که قرآن کتابی است که مردم را به سوی جهنم هدایت میکند. تنها مسیری که قرآن مردم را به سوی آن هدایت میکند آتش ابدی است و ما میخواهیم این کتاب را در جایگاه آن یعنی آتش قرار دهیم."
در این خصوص پرس تیوی یک گفتوگوی تلفنی ترتیب داده است با استفن زونس مدیر بخش مطالعات خاور میانه در دانشگاه سان فرانسیسکو که متن آن را در زیر میخوانید.
لطفا نظرتان را در مورد این تصمیم کلیسای فلوریدا بیان کنید. به نظر شما دلیل این کار چیست؟
این مسئله به شدت حساس است و طی سالیان دراز نیز تعصبهای زیادی در این مورد وجود داشته است اما این نخستین باری است که به این شدت چیزی میشنوم. متاسفانه این یک کلیسای خصوصی است و مهمتر اینکه این کلیسا در طبقهبندی مذهبی نیز قرار ندارد. این کلیسا تنها شامل عدهای از تندروهای مذهبی است و به هر حال این مسئله بسیار ناراحت کننده است. به خصوص این که تعداد اندکی از گروههای مسیحی نیز این عمل را محکوم کردهاند. ما در این روزها گاه چنین اظهارات و صحبتهایی را میشنویم. این مسئله در حال تاثیر گذاشتن بر جریان پنهانی و شنیع ترس از اسلام در جامعه امریکاست.
پرفسور زونس، شما سیاستهای دولت امریکا بخصوص دولت بوش را در ایجاد نفرت از اسلام چگونه ارزیابی میکنید؟
دولت بوش به طور مشخص از ایجاد هراس از اسلام سود میبرد و تلاش کرد تا این اعتقاد افراطی را در خاورمیانه گسترش دهد و از طرفی سخنانی ارائه میداد که ضد مسلمانان نباشد. من فکر نمیکنم که آنها به یورش به عراق و تهدید ایران و حمایت از سرکوب فلسطینیان پرداخته باشند و سودی از برافروختن احساسات ضد اسلامی نبرده باشند.
در صورتی که این مسائل متوقف نشوند، به نظر شما چه تاثیری میتوانند بر دید مردم دنیا نسبت به امریکا گذارند؟
من فکر میکنم که اگر نگاهی به تاریخ غرب بیاندازید، میتوانید گروههای بسیاری را ببینید که قربانی شدهاند. میتوانید یهودیان را در اروپا و همچنین مسلمانان و حتی مسیحیان را ببینید که مورد هجوم و حمله قرار گرفتهاند. با وجود ادعای آزاداندیشی غرب این موارد نشاندهنده یک چهره شنیع از جوامع غربی هستند.
این کلیسای بخصوص گفته است که این کار را به مناسبت 11 سپتامبر انجام میدهد. سوال من از شما این است که با وجود این که شما میگویید اینها عدهای افراطگرا هستند، آیا این اقدامات میتواند جلوی یک 11 سپتامبر دیگر را بگیرد؟ آیا با این کارها امنیت حاصل میشود؟
نه به هیچ وجه. این نوع اقدامهای تندروانه در امریکا تنها افراطگرایی را در جهان گسترش میدهد. تمام اسطوره جنگ تمدنها یک مشکل بزرگ است و چیزی که ما اکنون نیاز داریم گفتوگوی تمدنهاست.
چقدر با این مسئله فاصله داریم؟
من به هیچ وجه معتقد نیستم که این مسئله خیلی دور از دسترس باشد. مرکز مطالعات فرهنگ اسلامی در قلب منهتن واقع است و به این دلیل که این مرکز در کنار محل حادثه 11 سپتامبر قرار دارد، شما افرادی را میبینید که در باره این مرکز و مسلمانان بسیار افراطی رفتار کردهاند، به عنوان مثال میتوان به سارا پالین، نامزد پیشین معاونت رئیس جمهوری امریکا اشاره کرد. این افراد فراموش کردهاند که در این حادثه 100 مسلمان کشته شدند و جامعه اسلامی نیز در این کشور مانند هر گروه دیگری از این حمله آزرده خاطر شد. بنابراین شما تنها تعدادی سیاستمدار را میبینید که از این مسائل سود میبرند اما اینها تنها یک عده متعصب افراطی هستند.
به عنوان آخرین سوال، اسرائیل آتش جنگهای خونینی را در خاور میانه برافروخته است و سالها است که فلسطین را اشغال کرده اما هیچ کنیسهای مورد حمله و آتش قرار نگرفته است. آیا با وجود این رفتار مسلمانان، آتش زدن قرآن کاری دور از انصاف نیست؟
این مسئله منصفانه نیست و به طور کلی نشاندهنده جریان عقاید عمیق نژادپرستانه این گروه کوچک افراطگرا است. این نشان میدهد که مردم امریکا باید بیاموزند که اسلام چیست. درک کنند و با انسانها آشنا شوند و اجازه ندهند چنین عقاید درندهخویانهای مردم این کشور را به سمت افراطگرایی سوق دهند.