به گزارش تسنیم به نقل از پایگاه خبری فلسطین الیوم، خانواده عبدالله الحامد در بیانیه ای اعلام کرد که نماز میت بعد از ظهر امروز جمعه در زادگاهش در شهرک القصیعه در استان بریده در منطقه القصیم واقع در مرکز عربستان بر جسد او خوانده خواهد شد.
الحامد نهم ماه آوریل جاری دچار سکته شدید مغزی شد و به بیمارستان الشمیسی ریاض منتقل شد.
عبدالله الحامد کیست؟
شیخ عبدالله الحامد از بارزترین افراد اصلاح طلب عربستان به شمار می رود که مسئولان سعودی او را در سال 2013 میلادی به خاطر مشارکت در تاسیس جمعیت حقوق بشری "حسم" بازداشت و به 11 سال زندان محکوم کردند. این جمعیت که فعالیت آن در عربستان ممنوع است، خواهان برقراری نظام مشروطه سلطنتی در عربستان و مشارکت دادن مردم در فرایند سیاسی شده بود.
گفتی است که الحامد از سال1993 تا آخرین بازداشت در سال 2013 میلادی، شش بار دیگر آزاد و بعد از گذراندن زندان آزاد شده بود.
به گفته فعالان عربستانی، الحامد دارای تالیف هایی در شعر و در زمینه حقوق بشر بود و با انتقاد ضمنی از آل سعود با قصیده ای با این مضمون که در اسلام هیچ کس را بر دیگری برتری نیست، دوسال زندانی شد.
عیسی الحامد و عبدالرحمن الحامد دو برادرش نیز هم اکنون در زندان هستند. عیسی رئیس جمعیت حقوق بشر "حسم" است.
مسئولان سعودی متهم به بدرفتاری با زندانیان و محروم کردن آنها از درمان و تاخیر در انتقال آنها به بیمارستان شده اند.
به گزارش فارس، در پی مرگ «عبدالله الحامد» فعال سیاسی عربستانی-که از سال 2013 در زندان به سر میبرد- به دلیل اهمال پزشکی، سازمان عفو بینالملل، گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره اعدامهای فراقانونی و شماری از کاربران شبکههای اجتماعی واکنش نشان دادند.
خبرگزاری «آناتولی» با انتشار این خبر نوشت، «اگنس کالامار» گزارشگر ویژه سازمان ملل درباره اعدامهای فراقانونی، خبر درگذشت این فعال حقوقی سعودی را خبر غمانگیز روزهای اول ماه رمضان توصیف کرد.
وی طی پستی در توئیتر نوشت: خبر به شدت غمانگیز اول ماه رمضان، درگذشت زندانی عقیده، شاعر و فعال حقوقی، دکتر عبدالله حامد در زندانهای سعودی است.
«عبدالله الحامد»، یک شهروند عربستانی دارای مدرک دکترای حقوق بود که از سال ۲۰۱۳ در بازداشت به سر میبُرد. حساب «معتقلی الرأی» (زندانیان عقیده) در شبکه توئیتر در روز ۲۷ فروردین ماه سال جاری گزارش کرد که این زندانی دچار سکته مغزی شده و به کما رفته است.
وی موسس انجمن حقوق مدنی و سیاسی در عربستان سعودی و از شخصیتهای حامی اصلاح امور در کشور و آزادی زندانیان سیاسی در تاریخ معاصر عربستان به شمار می رفت.
این در حالی است که کمیساریای حقوق بشر و کارشناسان سازمان ملل، در پی شیوع ویروس کرونا، خواستار آزادی زندانیان اندیشه در عربستان شده بودند.
در پی درگذشت این فعال حقوقی سعودی در زندان، سازمان عفو بینالملل نیز در پایگاه اطلاعرسانی خود اعلام کرد که با «دریافت خبر درگذشت الحامد در هنگامی که به دلیل فعالیتهای مسالمتآمیز در بازداشت به سر می برد، شوکه شده است.»
این سازمان افزود: الحامد یک قهرمان حقوق بشر در سعودی بود که ترسی نداشت و به دنبال ایجاد جهانی بهتر برای همه بود. ما به خانواده او و دوستانتش که به دلیل سرکوب حکومتی غیرانسانی، از وجود او طی هشت سال اخیر محروم بودند، تسلیت میگوییم و با آنها همدردی میکنیم.
از سوی دیگر، فعالان شبکه های اجتماعی، شخصیتهای دانشگاهی و کرسی های حقوقی معارض نظام آل سعود نیز به خبر درگذشت این فعال به دلیل اهمال پزشکی واکنش نشان دادند و با هشتگ «عبدالله_الحامد» به دفاع از او پرداختند. این در حالی است که هنوز ریاض به طور رسمی حتی خبر درگذشت این فعال حقوقی سعودی را تایید یا رد نکرده است.
«عبدالله العوده» فرزند «سلمان عوده» از مفتیهای زندانی سعودی، در پستی، الحامد را سمبل اصلاحات دانست و درگذشت او را فاجعه توصیف کرد و گفت که
یک کاربر قطری با نام «ناصر بن راشد النعیمی» نیز با انتشار عکسی از الحامد در کنار «جمال خاشقچی» روزنامهنگار منتقد سعودی که در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید و «عبدالرحیم احمد الحویطی» شهروند سعودی که اخیرا قربانی اعتراضش در قبال پروژه نئوم شده بود، رژیم سعودی را مورد انتقاد قرار داد و نوشت: رژیم سعودی هر کس را که علیه او سخنی به زبان میآورد، زندانی میکند تا بمیرد.
حساب کاربری «نحو الحریه» در عربستان نیز نوشت: عبدالله الحامد کسی را نکشته بود، خواستار هرج و مرج نشده بود، خشونتطلبی نکرده بود..تنها جرم او این بود که خواستار دموکراسی و منادی حق سیاسی مردم بود. او تنها خواستار روی کار آمدن حکومتی مشروطه به منظور حفط انسجام ملی و تنظیم رابطه میان دولت و شهروندان بود اما آنها او را بازداشت کردند ..و در زندان به قتل رساندند.