سرپرست وزارت بهداشت افغانستان اعلام کرد که با وجود دسترسی ۸۰درصد افغانها به خدمات اولیه بهداشتی، میزان مرگ و میر کودکان افغان کمتر از پنج سال همچنان بالا است.
به گزارش ایرنا، ثریا دلیل در نشست مشترکی با مدیران دفاتر سازمان جهانی بهداشت و یونیسف در کابل افزود: در سال ۲۰۰۱میلادی از هر چهار کودک یک نفر و در حال حاضر از هر شش کودک یک نفر قبل از پنج سالگی از دنیا میرود.
به گفته وی عوامل متعددی در بالا بودن مرگ و میر کودکان دخالت دارد که می توان به فقر، سوء تغذیه، اسهال، ذات الریه و پایین بودن تعداد کودکان تحت پوشش طرح ایمنسازی در مقابل بیماریها یاد کرد.
وی با بیان اینکه ۹سال قبل ۱۵درصد کودکان تحت پوشش طرح واکسیناسیون قرار داشتند ، اضافه کرد: این رقم در حال حاضر به ۳۳درصد رسیده است.
وی به توافق این وزارتخانه با سازمان جهانی بهداشت برای مقابله با بیماری اسهال و ذات الریه کودکان خبر داد و گفت: با اجرای این طرح سالانه از مرگ یکصد هزار طفل کمتر از پنج سال پیشگیری خواهد شد.
به گفته دکتر دلیل، عملیات اجرایی طرح از سال ۲۰۱۲میلادی آغاز میشود که یکی از اهداف آن کاهش میزان مرگ مادران نیز خواهد بود.
به گفته این مقام افغان، ۹سال قبل از هر ۹زن افغان یک نفر به هنگام زایمان از دنیا میرفت که توجه حکومت به توسعه شاخصهای بهداشتی باعث شد که در حال حاضر از هر ۱۱مادر یک نفر جان خود را از دست بدهد.
سرپرست وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه کاهشهای به عمل آمده کافی نیست، اظهار داشت: برای توسعه شاخصهای بهداشتی باید سرمایهگذاری بیشتری ازسوی حکومت و جامعه جهانی صورت گیرد تا شاهد کاهش مرگ کودکان و مادران باشیم.
وی ادامه داد: افزایش سطح سواد و حضور تعداد بیشتر دختران افغان در مدرسه به روند کاهش مرگ و میرها کمک کرده که لازم است به حفظ بهداشت، محیط زیست و تامین آب سالم در سطح کشور توجه شود.
خانم دلیل در ادامه سرانه عمومی بهداشت در افغانستان را که ۲۴تا ۳۴ میلیون نفر جمعیت دارد، حدود ۱۱دلار اعلام نمود درحالیکه از نظر سازمان جهانی بهداشت این رقم باید ۱۵تا ۳۰دلار باشد.
به گفته این مقام مسوول، شهر کابل با پنج میلیون نفر جمعیت تنها دو بیمارستان کودکان دارد که هرچند عرضه خدمات خوب است، اما با توجه به افزایش تعداد مراجعین، این مساله در کیفیت عرضه خدمات تاثیرگذار است.
وی یادآور شد: هم اکنون در یکهزار و ۷۵۰مرکز بهداشتی کشور ۱۴هزار نفر کار میکنند که اغلب پزشکان در شهرها حضور دارند.
وی اظهار داشت: هشت سال قبل طرح مطالعاتی مرگ و میر مادران در چهار شهرستان اجرا شده بود، این طرح مجددا در چهار شهرستان استانهای بدخشان، لغمان، کابل و در صورت تامین امنیت در میوند قندهار اجرا خواهد شد.
دکتر دلیل تاکید کرد: چالشها و فرصتهای جوامع مختلف در عرصه بهداشت متفاوت است و دولت افغانستان تلاش دارد تا میزان مرگ و میر مادران باردار را کاهش دهد و تحقق این مساله به امنیت، سرمایهگذاری ، مبارزه با فقر و شرایط منطقهای بستگی دارد.
همچنین پیتر گرافنماینده سازمان جهانی بهداشت در کابل با اشاره به همکاریهای این نهاد با وزارت بهداشت افغانستان اظهار داشت: در سایه همکاریها بود که میزان از مرگ و میر کودکان و مادران باردار تا حدودی کاهش پیدا کرده است.
وی به اهمیت عدالت اجتماعی و مساوات در جامعه اشاره کرد و افزود: کشورها تلاش دارند تا میزان آسیب پذیری افراد فقیر را در برابر بیماری ها کاهش دهند و زندگی خوبی را برای آنان فراهم کنند.
وی به سختیها و مشکلات ساکنان مناطق جنگی افغانستان و آوارگان داخلی اشاره کرد و گفت: برای بهبود زندگی این افراد نه تنها به کار زیاد نیاز داریم، بلکه سرانه بهداشت از حدود ۱۱دلار به بیش از ۱۵دلار برسد.
به گفته این مقام سازمانی جهانی بهداشت، اغلب افراد فقیر در کشورهای مختلف خصوصا در افغانستان به خدمات بهداشتی دسترسی ندارند.
کراف یادآور شد: توسعه خدمات بهداشتی در افغانستان که سه دهه با نبردهای داخلی رو به رو بود،کار جدی را میطلبد و برای بهبود خدمات نیاز به تعریف برنامه داریم، و حتی در ممالک پیشرفته هم در دسترسی به خدمات بهداشتی مشکلاتی وجود دارد.
وی به فعالیتهای بخش خصوصی و سازمانهای مردم نهاد در ارایه خدمات بهداشتی در مناطق دوردست افغانستان اشاره کرد و گفت: هدف ارایه خدمات در سطح استاندارد است.
در ادامه پیتر کراولی نماینده صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد(یونیسف) در افغانستان طی سخنانی گفت: توسعه شاخصهای بهداشتی به تحقق ایده عدالت اجتماعی در این کشور کمک میکند که این موضوع بسیار مورد توجه ما میباشد.
وی ادامه داد: یکی از اهداف عدالت اجتماعی دستیابی افراد فقیر جامعه مانند ثروتمندان به خدمات عمومی در عرصههای آموزش، بهداشت واشتغال است و در صورت نگاه عمیق در مییابیم که افراد فقیر در مناطق دور دست به خدمات بهداشتی دسترسی ندارند.
وی تاکید کرد: یونیسف با همکاری سازمان جهانی بهداشت و دولت افغانستان تلاش دارد، تا شاخصهای بهداشتی را در مناطق دورافتاده توسعه دهد تا از این طریق بتوانیم با کاهش وزن ، سوء تغذیه و بیماریهای کودکان پیشگیری کنیم.
کراولی در همین حال تاکید کرد این موضوع قابل درک است که تعدادی از افغانها به خدمات بهداشتی دسترسی ندارند، و عدم دسترسی دولت و جامعه جهانی به مناطق دور دست خود یک چالش است و سعی داریم تا از طریق رهبران محلی و روحانیون این چالش را رفع کنیم.