X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: دوشنبه 26 اسفند 1398

پرونده ویژه چهل و سومین نشست شورای حقوق بشر با حضور هیأت جمهوری اسلامی ایران

چهل و سومین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در حالی برگزار شد که یک دستاورد بزرگ حقوق بشری برای کشورمان رقم خورد و آن تصویب سومین گزارش ملی جمهوری اسلامی ایران ذیل سازو کار "یو پی آر" بدون رأی مخالف در شورا بود.


افسانه شیپوری:
دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران پنجم اسفند ماه سال جاری که اکنون روزهای پایانی آن را پشت سر می گذاریم، در چهل و سومین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل مواضع کشورمان را در زمینه حقوق بشر تشریح و تبیین کرد.

این اجلاس که از روز دوشنبه ۲۴ فوریه (۵ اسفند) شروع شده و تا ۲۰مارس (۱فروردین) ادامه دارد در حقیقت جلسه جمع بندی و دفاع از گزارش ملی کشورمان بود. بر اساس رویه معمول شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، گزارش مبسوط کشورمان در حوزه تحولات حقوق بشری و دستاوردهای آن طی ۴ و نیم سال گذشته، آبان ماه ۹۸ ارائه و جهت بررسی سایر کشورها و سازمان های مردم نهاد در اختیار شورای حقوق بشر قرار گرفت.

در این سفر علی باقری کنی دبیر ستاد حقوق بشر و سید مجید تفرشی معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر، ضمن ارائه گزارش ملی کشورمان  با کمیسر عالی حقوق بشر، رئیس شورای حقوق بشر و همچنین مقامات ، سفرا و نمایندگان اعزامی سایر کشورهای جهان دیدار و موضوعات مطروحه حقوق بشری را مورد بررسی قرار دادند.


دیدار باقری کنی با وزیر خارجه سوئیس

بر همین اساس، وزیر خارجه سوئیس با دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتگو کرد؛ در این دیدار که در حاشیه نشست شورای حقوق بشر در ژنو برگزار شد، باقری کنی با انتقاد از برخورد غیرانسانی آمریکایی‌ها با ایرانی های بازداشتی خواستار پایان دادن به سیاست گروگان‌گیری آمریکایی ها شد و تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران خود را موظف به پیگیری مشکلات ایرانیان در هر نقطه از جهان می‌داند.

باقری کنی در ادامه با نشان دادن تصاویر کودکان معصوم مبتلا به بیماری پروانه ای به طرف سوئیسی به سیاست ضدانسانی تحریم دارویی برخی از کشورها اشاره نمود و تصریح کرد: تحریم کنندگان دارو فقط ناقض حقوق بشر نیستند، بلکه قاتل خود بشرند.

در ادامه وزیر خارجه سوئیس با اشاره به لزوم ارائه امکانات پزشکی به بیماران، گفت: دسترسی افراد نیازمند به دارو حق همه است و جلوگیری از آن حتی در دوران جنگ نیز نباید بدون مجازات باقی بماند. (مشروح خبر را اینجا بخوانید)

علی باقری کنی در چهل و سومین نشست شورای حقوق بشر

پس از این دیدار، دبیر ستاد حقوق بشر در سخنرانی در چهل و سومین اجلاس شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، مواضع و دستاوردهای حقوق بشری کشورمان را تبیین کرد.


باقری کنی در بخشی از سخنانش، گفت: من از کشوری می­‌آیم که مردم آن بر اساس تعالیم کتاب آسمانی قرآن کریم بر این باورند که انسان­ها بدون درنظرگرفتن دین ، مذهب ، رنگ ، نژاد و قومیت مورد تکریم خداوند هستند. کرامت انسانی در اسلام به عنوان "اصل اساسی" در نظر گرفته شده است و تمام سیاست­ های دیگر اعم از دولتی یا خصوصی بر اساس این اصل ساخته می­‌شود. متأسفانه حقوق بشر توسط بازیگران بین‌­المللی خاص، قربانی سیاست­ های بین­‌المللی شده است که به ارتقاء حقوق بشر هیچ کمکی نکرده و اجرای قوانین حقوق بشر بین­‌الملل در سطح ملی و بین­‌المللی را تضعیف کرده است .

دبیر ستاد حقوق بشر ادامه داد: کشور من قربانی چنین برتری منافع سیاسی و اقتصادی، صرف نظر از تأثیر منفی آنها بر حقوق بشر یک ملت است. این داستانی طولانی است که در آن ایالات متحده آمریکا نقش اصلی را ایفاء کرده است. تروریسم باید همچنین به عنوان یک موضوع حق بشری نیز در نظر گرفته شود. کشتار غیرنظامیان و برده‌­داری زنان، از بین بردن مردم بی گناه در سوریه و عراق، نمونه های دیگری از نقض اصول حقوق بشری توسط گروه‌های افراطی است که از حیث مالی و نظامی از سوی برخی کشورها حمایت می شوند.

وی افزود: آمریکا با هدف قرار دادن و ترور غیرقانونی شهید سپهبد قاسم سلیمانی، یک فرمانده ارشد نظامی نیروهای مسلح ایران که اکثر زندگی خود را صرف مبارزه با تروریسم در خاورمیانه می کرد، مرتکب اقدام تروریستی گردید. سپهبد سلیمانی از قربانیان بی گناه تروریسم در منطقه دفاع نموده و با به خطر انداختن جان خود و همراهانش، در طول سالها، در دفاع از مردان و زنان غیرنظامی که به احتمال زیاد در چنگال این گروه های افراطی در سوریه و عراق قرار می گرفتند، به پا خواست.

باقری کنی تأکید کرد: جدیدترین نقض سیستماتیک و خطیر حقوق بشر، اقدامات تنبیهی یکجانبه من جمله تحریم‌های یک جانبه است و ملت ایران، همچنان اصلی‌ترین قربانی آن است. ایالات متحده در صدد ایجاد یک رژیم بین المللی تحریم است که در آینده به نقض حقوق بشر در سطوح بین المللی می‌انجامد. در خصوص ایران، تحریم‌های جدید با هدف ممانعت از دسترسی افراد به دارو و نیازهای اساسی است. از منظر حقوق بشر، کشورهایی که ملت ایران را تحریم دارویی کرده اند، ناقض حقوق بشر نیستند، بلکه قاتل خود بشرند. ما این رویکرد را «یک‌جانبه‌گرائی منفعلانه» می‌خوانیم که خطرناک‌تر از یک‌جانبه‌گرائی فعالی است که توسط ایالات متحده هدایت می‌شود.( مشروح سخنرانی را اینجا بخوانید)

بانی قطعنامه حقوق بشری علیه ایران عامل اصلی قتل کودکان پروانه‌ای است

 پس از سخنرانی در نشست شورای حقوق بشر، صبح روز سه شنبه (6 اسفند) علی باقری کنی در سخنانی در نشست کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در حاشیه شورای حقوق بشر در ژنو، اظهار داشت: سوئدی ها که امسال نیز بانی قطعنامه حقوق بشری علیه ایران در شورای حقوق بشر هستند، از فروش دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز بیماران ایرانی به ویژه کودکان معصوم مبتلا به بیماری پروانه ای جلوگیری می کنند و کانادایی ها که بانی قطعنامه حقوق بشری علیه ایران در مجمع عمومی سازمان ملل هستند، به خاطر انگیزه های صرفاً سیاسی چندین سال است که حقوق عادی صدها هزار ایرانی مقیم کانادا را زیر پا می‌گذارند.

معاون قوه قضائیه در ادامه از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد خواست تا با همکاری یکدیگر مفهوم "حقوق ملت‌ها" را در سازوکارهای حقوق بشری جهانی زنده کنند و اجازه ندهند تا غربی‌ها به بهانه دفاع دروغین از حقوق چند فرد، حقوق ملت‌ها را به حاشیه برده و از بین ببرند، و از ظرفیت‌های حقوق بشری جهانی برای پیشبرد اهداف سیاسی و منافع اقتصادی خود سوءاستفاده کنند. (مشروح خبر را اینجا بخوانید)

دیدار باقری کنی با وزیر خارجه ونزوئلا

عصر روز سه شنبه وزیر خارجه ونزوئلا در دومین روز حضور دبیر ستاد حقوق بشر در ژنو با علی باقری کنی دیدار و یاد و نام سردار شهید سپهبد سلیمانی را به عنوان "قهرمان بدون مرز" گرامی داشتند.

در ادامه معاون رئیس قوه قضائیه با اشاره به سیاست تحریمی آمریکا علیه ایران و ونزوئلا ، گفت: تحریم بهای پیشرفت در سایه استقلال‌ است، چراکه هم استقلال و هم پیشرفت ملت‌ها، بنیان های سلطه آمریکا در جهان را به لرزه در می‌آورد.

وزیرخارجه ونزوئلا نیز در این دیدار پیشنهاد کرد که برای مواجهه مؤثر با تحریم‌های آمریکا، گروه کشورهای مستقل با محوریت ایران و ونزوئلا تشکیل شود. (مشروح خبر را اینجا بخوانید)

باقری کنی: نهادهای حقوق بشری باید مدعی خون بزرگترین مدافع حقوق ملت‌های منطقه باشند

روز هفتم اسفند رئیس شورای حقوق بشر با علی باقری کنی در ژنو دیدار و با اشاره به نقش و جایگاه این شورا، گفت: تعامل میان کشورهای عضو سازمان ملل هدف اساسی شکل‌گیری شورای حقوق بشر است.

دبیر ستاد حقوق بشر نیز با اشاره به ترور سردار سپهبد شهید سلیمانی، گفت: جنایت امریکایی فقط یک فرمانده شجاع را از ملت ایران نگرفت، بلکه بزرگترین مدافع حقوق ملت‌های منطقه را مورد هدف قرار داد، لذا ساختارهای حقوق بشری دنیا باید در ردیف نخستین مدعیان خون شهید سلیمانی باشند و امریکایی ها را به خاطر این جنایت رها نکنند.

معاون قوه قضائیه با ارائه تصاویری از وضعیت فاجعه بار مصدومان شیمیایی جنگ تحمیلی به رئیس شورای حقوق بشر، گفت: از طنزهای تلخ تاریخ این است که کشورهای اروپایی که چند سال قبل سلاح شیمیایی در اختیار دیکتاتور بغداد قرار دادند تا مردم ایران و عراق را هدف قرار دهد، امروز مدعی حمایت از حقوق بشر شده و حامی قطعنامه حقوق بشری علیه ایران هستند! (مشروح خبر را اینجا بخوانید)

باقری کنی: تحریم اثبات ناکامی آمریکا در سلب

همچنین کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در دیدار با دبیر ستاد حقوق بشر ضمن محکومیت ترور سپهبد سلیمانی ، اذعان کرد: سیاسی شدن حقوق بشر یک واقعیت تلخ است که نمی توانیم آن را کتمان کنیم.

معاون رئیس قوه قضائیه نیز با اشاره به روند دشمنی آمریکا با ملت ایران، گفت: پیشرفت درون‌زای ملت ایران موجب خشم آمریکایی ها شده و به همین دلیل آنها ملت ایران را با تحریم‌های وحشیانه مجازات کردند‌؛ به گونه ای که حتی جلوی صادرات دارو به ایران را هم گرفتند و عملاً قصد دارند علاوه بر حق پیشرفت "حق حیات" را نیز از ملت ایران سلب کنند.

در پایان این دیدار طومار امضا شده توسط هزاران تن از مردم تهران در حاشیه برگزاری مراسم ۲۲ بهمن  در خصوص محکومیت جنایت آمریکا در ترور سردار شهید سلیمانی و درخواست از مراجع بین المللی برای محکومیت این جنایت و  پیگرد قرار دادن آمرین و عاملین جنایت فوق تسلیم کمیسر‌ عالی حقوق بشر شد.‌ (مشروج خبر را اینجا بخوانید)

دیدار وزیر حقوق بشر پاکستان با باقری کنی

در آخرین روز حضور دبیر ستاد حقوق بشر در ژنو، وزیر حقوق بشر پاکستان با وی دیدار و طرفین بر اهمیت و ضرورت توسعه همکاری‌های حقوق بشری در ظرفیت های دوجانبه و بین المللی تأکید کردند.

در این دیدار باقری کنی از مهندسی موضوع اسلام هراسی از سوی برخی کشورهای غربی و همچنین استفاده ابزاری برخی کشورها از ظرفیت حقوق بشر انتقاد کرد و گفت: ضروری است گفتگوهای همه جانبه با چارچوبی منظم و جامع میان دو کشور ادامه یابد تا با این اقدامات خصمانه مقابله شود.

وزیر حقوق بشر پاکستان نیز در این دیدار ضمن ابراز نگرانی از موضوع ویروس کرونا خواستار همکاری برای اقدامات و ترتیبات پیشگیرانه در روند گسترش این بیماری شد.

دیدار تفرشی با سفرای کشورهای حاضر در شورای حقوق بشر

معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر هم که در این سفر همراه باقری کنی در چهل و سومین نشست شورای حقوق بشر در ژنو بود، روز پنج‌شنبه و جمعه ( 15 و 16 اسفند) با سفرا و نمایندگان دائم حاضر در اجلاس فوق منجمله آنگولا، شیلی، توگو، هلند، بلژیک، چک (رئیس دوره ای اتحادیه اروپا) دیدار و گفتگو نمود. (مشروح خبر را اینجا بخوانید)

دیدار تفرشی با مصطفی موکیلا( نماینده نیجریه)

 همچنین سید مجید تفرشی عصر روز سه شنبه( 20 اسفند) با مصطفی موکیلا سرپرست نمایندگی نیجریه نزد سازمان ملل متحد - ژنو دیدار و بر توسعه همکاری های قضایی و حقوقی، مقابله با سوء استفاده ابزاری از حقوق بشر علیه کشورها، ضرورت بهره برداری از نگاه نزدیک دو کشور در حقوق بشر و قابلیت بسط آن به سایر حوزه های روابط منجمله اقتصاد و ورزش تأکید کردند.

موکیلا نیز ضمن یادآوری سفر چند سال قبل رئیس جمهور نیجریه به تهران، گفت: موضوع قطعنامه سیاسی علیه ایران را به دو وزارتخانه‌ دادگستری و امور خارجه نیجریه، منعکس خواهیم نمو.( مشروح خبر را اینجا بخوانید)

نشست یو پی آر ایران

عصر روز پنجشنبه (۲۲ اسفند ۹۸) بود که معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر از تصویب سومین گزارش ملی کشورمان ذیل سازوکار موسوم به   یو پی آر (بررسی دوره ای جهانی وضعیت حقوق بشر همه کشورها) در شورای حقوق بشر سازمان ملل خبر داد و افزود: گزارش ملی کشورمان به صورت اجماعی (بدون رای مخالف) به تصویب اعضای شورا رسید.

در این جلسه همچنین نمایندگان ۱۱ کشور پس از صحبت های ابتدایی «اسماعیل بقائی هامانه» سفیر و نماینده دائم ایران و همچنین ارائه گزارش فوق از سوی «سید مجید تفرشی» معاون دبیر ستاد حقوق بشر، که چکیده تحولات و دستاوردهای حوزه حقوق بشر کشورمان طی ۴ و نیم سال گذشته بود، اعلام نظر کردند.

نمایندگان روسیه، چین ، سریلانکا ،سوریه، ونزوئلا ، افغانستان، بلاروس ، فیلیپین، انگلیس، بلژیک و بوتسوانا از جمله کشورهایی بودند که ضمن حمایت و بعضأ طرح برخی سوالات نهایتا از تصویب گزارش "یو پی آر" جمهوری اسلامی ایران حمایت کردند.

قرار است چهارمین گزارش ملی جمهوری اسلامی ایران در سال  ۱۴۰۳ ارائه شود. ( مشروح این خبر را اینجا بخوانید)

تحریم های آمریکا؛ ویروس‌های مخرب در عرصه روابط  و حقوق بین‌الملل

 همچنین معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر با سفیر ژاپن نزد دفتر اروپایی سازمان ملل متحد در شهر ژنو دیدار و بر تداوم گفتگوهای دو جانبه حقوقی و قضایی ، موضوع شناسایی تحریم های ثانویه، یکجانبه و فرا قطعنامه ای بعنوان ویروس های مخرب و تحمیلی به بدنه حقوق و روابط بین الملل، ضرورت پایان بخشی به استفاده ابزاری از سازوکار شورای حقوق بشر خصوصا ذیل صدور قطعنامه های سیاسی علیه کشورها ( منجمله قطعنامه پیشنهادی چند کشور غربی در خصوص وضعیت حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران ) تأکید کرد.

در ادامه سفیر ژاپن ضمن اذعان به پیشرفت‌های حقوق بشری کشورمان ،افزود: ملاحظات شما را به توکیو گزارش کرده و نتیجه را به اطلاع خواهیم رساند. ( مشروح این خبر را اینجا بخوانید)

نمایشگاه آثار تحریم‌ها بر کودکان ایرانی در ژنو

شایان ذکر است همزمان با برگزاری چهل و سومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد به همت چندین سازمان مردم نهاد ایرانی، نمایشگاهی با عنوان "داستان زندگی ۱۰ فرشته" در مقر سازمان ملل در ژنو گشایش یافت. 

سازمان دفاع از قربانیان خشونت، انجمن اوتیسم ایران، جامعه تالاسمی ایرانیان، کانون معلولین توانا، انجمن بهداشت خانواده ایران، انجمن جلوگیری از آسیب‌های اجتماعی، مؤسسه خیریه حمایت از قربانیان اجتماعی و انجمن زنان ایرانی برای دفاع از توسعه پایدار محیط زیست در برگزاری این نمایشگاه مشارکت داشته اند.

نمایندگی کشورمان در ژنو، ضمن اطلاع رسانی در خصوص برگزاری نمایشگاهی درباره آثار ظالمانه تحریم‌ها بر حقوق اولیه کودکان بیمار ایرانی، از سازمان‌های مردم نهاد ایرانی از این ابتکار ارزشمند قدردانی کرده است. (مشروح خبر را اینجا بخوانید)

شورای حقوق بشر

در نهایت همانطور که دبیر ستاد حقوق بشر می گوید: حقوق بشر غربی سیاسی است و کشورهای تحریم کننده دارو صلاحیت عضویت در شورای حقوق بشر را ندارند، این اقدامات، نه تنها تنبیه جمعی یک ملت بلکه شیوه‌ای مدرن از نقض حقوق بشر است و باید به جد توسط شورا پیگیری شود.

در این زمینه امیر بی پروا پژوهشگر حقوق بین الملل و بشر در یادداشتی که برای پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر نوشته، گزارش جاوید رحمان گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران را از لحاظ حقوقی دارای خلاء های بسیاری دانسته و می افزاید: 9 مارس 2020 جاوید رحمان درباره ایران گزارش خود را به اجلاس چهل و سوم شورای حقوق بشر ارائه نمود، اما در این گزارش به تاثیر تحریم ها در تضمین حق بر سلامت و حق بر دسترسی به غذا اشاره ای کمرنگ کرد.

او در شش بند نکاتی که جاوید رحمان باید در گزارش خود به آنها اشاره می کرد را تشریح کرده است.
اول؛
تحریم های اقتصادی که ناشی از نقض تعهد بین المللی آمریکا است نقض حقوق بین الملل به طور عام و نقض حقوق بین الملل بشر به طور خاص است که یک دولت خاطی با نقض منشور ملل متحد و اسناد بین المللی علیه یک ملت اعمال کرده است و قواعد حقوق بین الملل بشر را نقض کرده است.
دوم؛ تحریم ها که منجر به کاهش دسترسی به تجهیزات پزشکی و دارویی، بالا رفتن هزینه های پزشکی گردیده است که این ها به صورت مستقیم مانعی برای دریافت درمان، دارو، تجهیزات پزشکی گردیده است که با حق بر سلامت که در ماده 25 اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده 12 میثاق حقوق اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی مغایرت دارد. نقض این حق بشری بنیادین که با دیگر حقوق بشری ارتباط مستقیم و غیر مستقیم دارد منجر شده که بسیاری از بیماران صعب العلاج از دسترسی به دارو و امکانات پزشکی محروم گردند و نه تنها درمان آنان مححق نشود بلکه جان آنان به خطر بیافتد.
سوم؛ ارائه گزارش جاوید رحمان همزمان با پاندومی ویروس کرونا در سطح جهان و اعلام وضعیت اضطراری سازمان بهداشت جهانی بوده است، شایسته بود در کلماتی از این گزارش به تاثیر تحریم ها بر روند درمان بیماران و دسترسی آنان به دارو و خدمات پزشکی اشاره می شد، مطلبی که نه تنها بر حق بر سلامت ایرانیان تاثیر دارد بلکه بر حق بر سلامت تمامی انسانها مرتبط است.

در پایان بند ششم تصریح شده : تحریم که به موجب آن افرادی از گروه های خاص جان خود را از دست  می دهند یا آسیب های جدی می بینند نقض آشکار حقوق بین الملل بشر و موجب مسئولیت بانی آن می باشد.( مشروح این یادداشت را اینجا بخوانید)