این روزها خبرهای منتشر شده درباره یک زن آمریکایی که دچار نارسایی ذهنی است و به اعدام محکوم شده ، سروصدای زیادی به پا کرده است ومنتقدان این حکم را خلاف کنوانسیون های بین المللی می دانند.
دراین رابطه، دکتر سید محمدحسینی ، دانشیار دانشکده حقوق ورئیس موسسه جرم شناسی دانشگاه تهران به سوالات خبرنگار ستاد حقوق بشر پاسخ گفته است.
از نظر حقوقی اعدام یک زن با نارسایی ذهنی درجوامع بین المللی چه حکمی دارد؟
ببینید اگر نارسایی ذهنی این زن امریکایی به اثبات رسیده باشد، از لحاظ حقوقی درهمه جای عالم ، جنون واختلالات ذهنی به نحوی که موجب اختلال در اراده شخص باشد، مانع توجه مسئولیت کیفری به شخص مبتلا می باشد واین عدم مسئولیت امروزه درتمام نظام های کیفری کشورهای مختلف جهان شناخته شده است ، درآمریکا نیز مانند سایر کشورها برخورد با چنین فردی به همان شکل است وموجب عدم مسئولیت کیفری است ، گرچه غربی ها بسیار دیرتر به فکر افتادند که نارسایی ذهنی را موجب عدم مسئولیت کیفری تلقی کنند ، اما در حال حاضر عقب ماندگی ذهنی شامل عدم مسئولیت کیفری درهمه جای دنیا است. دراین راستا ، باید درهر پرونده کیفری به صورت کارشناسانه جنون یا اختلال ذهنی سالب اراده ثابت واحراز شود.
چرا زمانی که زنی با شرایط یکسان با زن آمریکایی درایران محکوم به اعدام می شود ، غرب آن را نقض حقوق بشر می داند و در امریکا آن را اجرای حکم تلقی می کند؟
خوب ببینید، دشمن کارش دشمنی کردن است ودر این اعمال خصومت ، مقید به راستگویی نیست .این امری طبیعی است که دول غربی از این وقایع سوء استفاده تبلیغاتی کند و نظام های نا فرمانبردار را با چماغ نقض حقوق بشر بکوبند. با توجه به مبانی مادی و غیر اخلاقی سیاست استعماری نظام سلطه ، قلب واقعیت ها در تبلیغات آنان علیه جمهوری اسلامی ایران غیر منتظره نیست واز ان جا که امکانات تبلیغاتی وسیعی در اختیار دارند از این امکانات استفاده وبهره برداری نموده ومثلا در این مورد ، اعدام احتمالی متهم ایرانی را فقط به رفتار جنسی او مرتبط اعلام می کنند و مشارکت او درقتل شوهر را دروغ اعلام می کنند تا به مخاطبان تحت سانسور خود القاء کنند که در جمهوری اسلامی ایران برای انتخاب یک نوع رفتار خصوصی، مردم را اعدام می کنند.
با توجه به کنوانسیون های بین المللی، رفتار دول غربی با ایران، نشان دهنده استاندارد دوگانه است ، چه اقدامی می توان درراستای خنثی کردن وجلوگیری از این رفتارها انجام داد؟
ما یک اصل اعتقادی دینی واخلاقی داریم که دربیت معروف شیخ اجل "سعدی "متجلی ومعروف است :
بنی آدم اعضای یک پیکرند که در افرینش زیک گوهرند
در این راستا، دولت وملت جمهوری اسلامی ایران وظیفه دارند که هر اقدام احتمالا موثری را در جهت نجات جان یک بذهکارمسلوب الاراده درزمان ارتکاب جرم ، که برخلاف موازین عقلی ، دینی واخلاقی درشرف اعدام قرار دارد، به عمل آورند. لازم است ، اضافه کنم که ارتکاب جنایات روزانه وفراگیر فراتراز اعداد وارقام دول غربی در این جا وآن جای دنیا ، نباید این توهم را به وجود اورد که در مقابل آن همه جنایات کلان اعدام یک فرد غیرمسئول ، دارای چنان اهمیتی نیست که اقدامی را ایجاب نماید. چرا که به ما آموخته اند هرکس نفس واحده ای را احیا کند، چونان است که همه مردم را زنده کرده است.