پایگاه خبری آمریکایی در گزارشی نوشت: نقشهبرداری توالی ژنوم افراد نشان میدهد که بیشتر موارد بیماری نیویورک از اروپا آمده و سایر مناطق این کشور نیز ویروس را از نیویورک دریافت کردهاند. ولی تلاشهای نژادپرستانهی ترامپ و مقامات دولت برای سرزنش چین در مورد گسترش کووید 19 نقش مهمی در ایجاد روایتی داشت که اروپا را مستثنی کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، پایگاه خبری تحلیلی اینترسپت نوشت: با وجود یک روایت رایج مبنی بر این که چین اصلیترین کانون شیوع ویروس کرونا در آمریکا است، در اول ماه مه، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا گزارشی را منتشر کرد که بیانگر چگونگی شیوع ویروس در ایالاتمتحده از طریق سفر از اروپا به کلانشهر نیویورک بود. سؤال اینجاست که چرا ایالاتمتحده سریعاً پروازهای خود را از چین به حالت تعلیق در آورد اما در مورد اروپا کند عمل کرد؟
10 هزار پرواز پرخطر از اروپا پس از ممنوعیت سفر از چین
کارشناسان میگویند که نژادپرستی موجب شده است تا سیاستگذاران و رسانهها دیدگاههای مطلوبی نسبت به کشورهای اروپایی داشته باشند و حتی وقتی که بر خلاف این دیدگاه، شواهد مستقیمی ارائه شد، این تعصبات از انجام اقدامات مهم بهداشت عمومی ممانعت کرد. همین موضوع باعث شد که سلامتی مردم به خطر بیفتد.خیارا بریج، انسانشناس و استاد حقوق دانشگاه کالیفرنیا در برکلی گفت: نژاد و نژادپرستی آمریکا، این کشور را از به رسمیت شناختن اروپا به عنوان یک تهدید منع نکرد.
از زمان اعمال ممنوعیت سفر از چین به آمریکا در تاریخ 1 فوریه که توسط دونالد ترامپ اعمال شد تا زمان ممنوعیت سفر از اروپا در اواسط ماه مارس، بیش از 10 هزار پرواز از نقاط پرخطر در اروپا به آمریکا انجام شد و حدود 2 میلیون مسافر جابجا شدند که اکثر آنها به نیویورک آمدند. نقشهبرداری توالی ژنوم افراد نشان میدهد که بیشتر موارد بیماری نیویورک از اروپا آمده و سایر مناطق این کشور نیز ویروس را از نیویورک دریافت کردهاند. گزارش مرکز کنترل پیشگیری از بیماریهای آمریکا دو هفته پس از انتشار گزارش اینترسپت که دادههای پرواز را مورد تجزیهوتحلیل قرار داد و موارد شاخص ویروس در ایالات را نشان میداد، منتشر شد. مهم اینکه، گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها نتایجی مشابه اینترسپت به دست آورد.
ویروس ووهان یا ویروس نژادپرستی؟
گزارش مرکز مورد بحث تصریح میکند که اگر محدودیت سفر اروپاییها به آمریکا، زودتر اعمال میشد، ویروس به راحتی در نیویورک، نیوجرسی و کنتیکت پخش نمیشد و به احتمال زیاد دهها هزار نفر نجات مییافتند. هنگامی که درباره نقش بحث نژادی در زمان اجرای این ممنوعیتهای مسافرتی سؤال کردیم، مؤسسه ملی بهداشت گفت که با مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها تماس بگیرید و این مرکز هم ما را به کاخ سفید ارجاع داد، که البته آنها هم پاسخی ندادند.
تلاشهای اولیه، مکرر و نژادپرستانهی ترامپ و مقامات دولت برای سرزنش چین در مورد گسترش کووید 19، از جمله اینکه این ویروس را "ویروس ووهان" نامیدند، نقش مهمی در ایجاد روایتی داشت که اروپا را مستثنی کرد. دکتر جنیفر تسای، پزشک طب اورژانس که در مورد تأثیر تعصب نژادی در آموزش پزشکی آمریکا مطالعه کرده است، توضیح داد: این تعصب فراتر از ترامپ است و در جامعه آمریکایی بسیار ریشه دارد.
تسای گفت: بین بیگانه هراسی و ایدههای مربوط به منبع و خطر تهدیدها ارتباط مشخصی وجود دارد. آسانتر این است که نقشههای بیگانه هراسی را بر چین و خارجیها متمرکز کنیم. همچنین این احتمال کم است که ایدههای بیگانه هراسی بر اروپا و سفیدها متمرکز شود. وی گفت: به نظر من مطمئناً این شرایط پیامدهایی را دارد که در حال حاضر میبینیم.
شهرهای چین در ایالاتمتحده به طور ناعادلانهای به عنوان منبع شیوع بیماریها در گذشته مورد هدف قرار گرفتهاند، به ویژه در هنگام شیوع طاعون در قرن بیستم در هاوایی و کالیفرنیا. به طور کلی، این تعصب نژادی در زمان شیوع بیماریهای همهگیر مشهود بوده است. تا جایی که دانشگاه کالیفرنیا در برکلی اظهار کرد: بیگانه هراسی به معنای ترس از تعامل با کسانی که ممکن است، آسیایی باشند، یک واکنش طبیعی به ویروس کرونا است.
مقالاتی که چگونگی انتشار ویروس از چین را گسترش میداد، از ابتدای شیوع به وفور منتشر شدند. اما تعداد کمی از مقالاتی که به موضوع سفر اروپاییها به آمریکا و تأثیرش بر شیوع کرونا ویروس در کشور میپرداختند و جوانب موضوع را به صورت علمی بررسی میکردند، اجازهی انتشار یافتند. از دیدگاه آمریکاییها، اروپا با نژاد سفید و تمدن برابر است، بنابراین یک پناهگاه امن به شمار میرود و منشأ همهگیری نیست.
در تخیل آمریکایی، اروپا منشا همه گیری نیست
چیز غیرمعمولی نیست که مکانهایی را که به ما قدرت میدهند یا ما را تأیید میکنند، ایمن و عاری از خطر وجودی بدانیم. اروپا در تخیل آمریکا یک میراث فرهنگی و محلی برای بازدید و گشتوگذار است. آمریکاییها به کشورهای اروپایی سفر میکنند و در آن به سیاحت میپردازند، به این امید که بخشی از آن تمدن باشند و نسبت به این میراث فرهنگی ادعایی داشته باشند. آدیا بنتون، انسانشناس در دانشگاه نورت وسترن آمریکا گفت: یک خوانش موذیانهتر و ضمنیتر از این احساس تعلق این است که اروپا با سفیدی و تمدن برابر است، بنابراین یک پناهگاه امن به شمار میرود و منشأ همهگیری نیست.
برخی سیاستمداران با تعجب به گزارش مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها واکنش نشان دادهاند. اندرو کومو، فرماندار نیویورک در کنفرانس مطبوعاتی خود در تاریخ 6 مه گفت: هیچکس تا کنون نگفته است که بیماری از اروپا میآید. افرادی که از اروپا بازدید کردهاند، آزادانه در فرودگاه قدم میزنند. هیچکس به نیویورکیها نگفت، اگر با کسی در تماس بودید که از ایتالیا آمده، مراقب باشید، ممکن است او ناقل ویروس باشد. هیچکس این را نگفت. بنابراین آنچه مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها میگوید، چیز جدیدی است. سخنگوی کومو، کیتلین جیروارد به اینترسپت گفت که هیچکس در بیانیه 6 مه فرماندار به دولت فدرال و مسئولیتش اشارهای نکرد.
در واقعیت، انتشار کرونا در اروپا در اواخر فوریه و اوایل ماه مارس به خبر اول رسانهها در سراسر جهان بدل شد. ایتالیا اولین مورد مرگومیر ناشی از کرونا را در تاریخ 22 فوریه گزارش داد و تا اول مارس، 1694 مورد فوتی داشت و 100 هزار نفر را قرنطینه کرد. در تاریخ 3 مارس، دولت فرانسه بیش از 100 مدرسه و همچنین مراکز گردشگری مهم مانند لوور را تعطیل کرد و به شهروندان خود گفت که هنگام مواجهه با یکدیگر و احوالپرسی، روبوسی نکنند. در 2 مارس، اتحادیه اروپا اعلام کرد که میزان خطر کووید 19 از سطح متوسط به سطح بالا انتقال یافته است.
تسای گفت که آمریکاییها در تشخیص این موضوع که چگونه مسافران اروپایی میتوانستند ناقل بالقوه بیماری باشند، بسیار عملکرد بدی داشتند، اما همیشه نمیتوان با حقایق مبارزه کرد. وی ادامه داد: مردم این آمادگی را دارند که وقتی در معرض چیزهایی مانند نژاد و هویت قرار میگیرند، در مسیرهای ذهنی خاصی غرق شوند، درونگرا و بسیار قالببندی شده باشند. به طوری که حتی دادهها و مدارک بسیار آشکار نیز نمیتوانند آنها را از آن تفکرات خاص یا آن نوع نظریهپردازی دور کنند.
بنتون گفت، هر دو محدودیت سفر به چین و اروپا واکنش به حوادثی بود که قبلاً رخ داده بود و به همین دلیل این امکان وجود داشت که تأثیرات محدودی داشته باشند. چین قبلاً پروازها را از منطقه هوبئی، که بیماری در آن آغاز شده بود، در تاریخ 23 ژانویه به حالت تعلیق در آورده بود. به این ترتیب، زمانی که در تاریخ 1 فوریه محدودیت سفر از چین توسط آمریکا اعمال شد، در واقع ممنوعیت سفر از قبل وجود داشت. از سوی دیگر، با گذشت شش هفته بعد، این محدودیتها به طور قابلتوجهی کاهش یافت.
بنتون توضیح داد: به دلیل دوره نهفتگی بیماری، بسیاری از تصمیمات اتخاذ شده مبتنی بر اطلاعات قدیمی بود. به طور کلی، این اتفاقی است که در ارتباط با تمامی همهگیریها رخ میدهد. وی گفت: محدودیتهای سفر تا حدی جزئی از نمایش امنیتی کشورها هستند. اگر مردم کووید 19 را با مرگ غیر سفیدها و سیاهپوستان مرتبط ببینند، این الزام که دولت آمریکا مجبور است به طور شایسته و انسانی همهگیری را مدیریت کند، از بین خواهد رفت.
نژادپرستی در واکنش داخلی به کرونا نیز مشهود است، به طوری که در تصاویر گسترده مشاهده میشود که مأمورین پلیس با آرامش ماسکها را بین افراد سفیدپوستی که در پارکهای عمومی نشستهاند، توزیع میکنند، در حالی که به سختی با افراد سیاهپوست و لاتین در سایر نقاط شهر برخورد و آنها را بازداشت میکنند.
شیوع کرونا ویروس در ایالاتمتحده آسیبهای شدیدی را به جوامع سیاه، بومی و لاتین در آمریکا وارد کرده و نژادپرستی را در حوزهی مراقبتهای بهداشتی، بازار کار، درآمد، مسکن و موارد دیگر برجسته کرده است. بریج گفت: خطر اینکه ویروس به خودی خود تبدیل به یک ژست نژادی شود، تهدید مستقیمی برای جوامع و سایر افراد در کشور است. وی افزود: ترس من این است که مردم به کووید 19 به عنوان عامل مرگ غیر سفیدها و سیاهپوستان نگاه کنند و در نتیجه هرگونه الزامی که ایالاتمتحده را مجبور میکند تا با شایستگی و به صورت انسان دوستانه همهگیری را مدیریت کند، از بین برود.