به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، آنگ سان سوچی، سیاستمدار ۷۲ ساله میانماری که جایزه نوبل صلح را نیز دریافت کرده، در سال ۲۰۰۹ زمانی که در حصر خانگی بود جایزه سفیر وجدان سازمان عفو بینالملل را دریافت کرد.
سازمان عفو بینالملل حالا میگوید، از کوتاهی سوچی در موضعگیری صریح و حمایت از اقلیت مسلمان روهینجا بسیار دلزده و سرخورده است.
این تازهترین جایزهای است که از سوچی پس گرفته میشود. پیشتر پارلمان کانادا نیز شهروندی افتخاری او را لغو کرده بود.
دستکم ۷۰۰هزار تن از مسلمانان اقلیت روهینجا از میانمار به دلیل سرکوب گسترده گریختهاند.
در نامهای که از سوی دبیرکل سازمان عفو بینالملل خطاب به سوچی نوشته شده، آمده است: از این که شما دیگر نماد امید، شجاعت و دفاع جاودان از حقوق بشر نیستید، بسیار دلسرد شدهایم. انکار عمق و گستره فجایعی که علیه روهینجا جریان دارد، به معنی نبود چشمانداز برای بهبود شرایط است.
عفو بینالملل که زمانی سوچی را "چراغ هدایتی برای دموکراسی" خوانده بود، تصمیم تازه خود را همزمان با هشتمین سالگرد آزادی او از حصر خانگی گرفته است.
تلاشهای آنگ سان سوچی برای برقراری دموکراسی در میانمار به قیمت ۱۵ سال حصر خانگی برای او تمام شد. سازمان عفو بینالملل نزدیک به دو دهه پیش او را زندانی عقیدتی خواند و بیست سال پس از آن معتبرترین جایزه خود را به او داد؛ جایزهای که نلسون ماندلا رهبر آفریقای جنوبی در مبارزه با آپارتاید نیز آن را دریافت کرده بود.
بازرسان سازمان ملل متحد در پی تحقیق درباره فجایع روی داده علیه اقلیت روهینجا به این نتیجه رسیدند که سوچی در این نسلکشی دست نداشته اما از اقتدار اخلاقی خود نیز برای جلوگیری از قتل هزاران تن از این اقلیت استفاده نکرده است.
به گزارش بیبیسی، سوچی در سال ۲۰۱۶ عملا رهبری بخش غیرنظامی کشور میانمار را به دست گرفت. او از آن زمان برای محکوم کردن اقدامات ارتش این کشور علیه اقلیت روهینجا تحت فشار بینالمللی بوده اما حاضر به موضعگیری علیه آنها نشده است.
او حتی از دستگیری دو خبرنگار خبرگزاری رویترز که مشغول تحقیق درباره رفتار با این اقلیت بودند، دفاع کرده است.
دستکم ۷۰۰ هزار تن در جریان خشونتهای نظامیان میانمار در سال گذشته در استان راخین، این کشور را ترک کردهاند.