به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، یکی از معاونتهای تازه تاسیس، اما پربازده دستگاه قضایی معاونت فرهنگی است. معاونتی که اقدامات مهمی همچون برگزاری مسابقات سراسری قرآن کریم، ارائه و بومی سازی مدل تعالی فرهنگی، برگزاری اردوهای فرهنگی-تفریحی، مسابقات کتابخوانی کشوری را داشته است.
در همین رابطه در گفتگو با حجت الاسلام والمسلمین هادی صادقی معاون فرهنگی قوه قضاییه آخرین اقدامات این معاونت در سال گذشته و سال جاری را جویا شدیم.
وی در ابتدا به تقسیم بندی فعالیتهای این معاونت اشاره کرد و گفت: معاونت فرهنگی دو ماموریت درون قوهای و بیرونقوهای دارد. در سال ۹۶ ما برنامههای هر دو گروه را به صورت خوبی دنبال کردیم. البته برخی برنامهها هستندکه به شکل مداوم و دائمی اجرا میشوند و برخی هم برنامههای خاص یک سال هستند.
این مقام مسئول اظهار کرد: برنامههایی مثل برگزاری نشستهای اخلاقی همه ساله در کل کشور انجام میشود، برنامههای معرفتافزایی، مسابقات کتابخوانی و آموزش قرآن از جمله برنامههایی هستند که به طور دائمی و در طی سالیان متوالی انجام میشود.
معاون فرهنگی دستگاه قضا تصریح کرد:به عنوان نمونه در سال گذشته حدود ۱۲ هزار نفر شرکتکننده مسابقات قرآنی را داشتیم. مسابقات قرآنی از آن برنامههایی است که دائمی بوده و همه ساله در سراسر کشور برگزار میشود. در این رابطه در سال قبل مانند سالیان گذشته مسابقات در ۴ مرحله شهرستانی، استانی منطقهای و کشوری برگزار شد که کیفیت بسیار بالایی داشت. به طوری که در بین دستگاههای کشوری از سوی ستاد برگزاری مسابقات قرآن کریم به عنوان دستگاه اول برگزیده شدیم که این موفقیت یک افتخار برای دستگاه قضایی است.
حجت الاسلام والمسلمین هادی صادقی توضیح داد:، چون در بین دستگاههایی که خیلی بیشتر از ما سابقه برگزاری این مسابقات را داشته و حتی بودجههای بیشتری از ما داشتند توانستیم رتبه برتر در برگزاری مسابقات را کسب کنیم.
معاون رئیس قوه قضاییه به دیگر برنامههای این معاونت اشاره کرد و گفت: همچنین ما برنامههایی را در مشهد مقدس داریم که هر ساله برگزار میشود. در سال گذشته حدود ۲۵ هزار نفر در برنامههای ما شرکت کردند. برنامههایی که هرکدامشان به مدت سه روز الی چهار روز زمان میبرد. به عبارت دقیقتر حدود ۷۵ هزار نفر روز ما در مشهد مقدس برنامه داشتیم. برنامههایی همچون برنامههای معنوی، اخلاقی، معرفتی، سیاسی و موضوعات مختلفی دیگر از جمله این فعالیت فرهنگی بودهاند.
وی افزود: از دیگر برنامههای ثابت ما میتوان به برگزاری اردوهای راهیان نور اشاره کرد. در سال گذشته حدود ۴ هزار نفر شرکتکننده در این اردوها داشتهایم. با وجود اینکه ما بودجه زیادی نداشتیم، اما توانستیم سقف سهمیه را حفظ کنیم تا حق شرکتکنندگان این اردوها محفوظ بماند.
این مقام مسئول ادامه داد: همچنین در سال گذشته و سال جاری برنامههایی در سطح استانها داشتیم. یعنی صدها اردوی استانی در سطح خود استانها و به همت معاونین فرهنگی دادگستری استانی برگزار شده است. در این اردوها برنامههای معنوی و اخلاقی و معرفتی و تفریحی وجود دارد. یعنی به نوعی چندجانبه بوده که یک نشاط کاری خوبی در بین کارکنان و خانوادههایشان ایجاد شود.
حجت الاسلام والمسلمین صادقی بیان کرد: همچنین برنامههای فرهنگی ما با محوریت اخلاق حرفهای در طول این سالها تداوم داشته است. در این خصوص شاید قریب به چهارصد کارگاه در سال گذشته برگزار شده است. البته دیگر مانند گذشته صرفاً به مراکز استانها اکتفا نشد بلکه در شهرستانها هم این کارگاهها برگزار شد. علاوه بر این موارد نشستهایی را در حوزه بصیرتافزایی و سیاسی داشتهایم. خوشبختانه هم در سطح استانها و هم در سطح ستاد این برنامهها تداوم داشته است.
وی به همکاری بین دستگاهی در راستای ارتقاء آگاهیهای عمومی هم اشاره کرده و گفت: در کنار اینها تعامل با دستگاههای دیگر برای همکاری در حوزههای فرهنگی را داشته و داریم و البته امسال این تعامل را افزایش دادهایم. مثلا در همکاری با سازمان صدا و سیما ما تعاملات خوبی در کل کشور داشتیم. به طوری که صدها ساعت برنامه زنده یا تولیدی در سطح کشور و استانها داشتهایم که به شکل مشارکتی بوده و همکاران ما در تولید آن مشارکت داشتند. یعنی کارشناسان دستگاه قضایی حضور پیدا کرده و در برنامههای تلویزیونی، رادیویی در راستای ارتقا آگاهیهای عمومی نقش ایفا کردند. این برنامهها در سال گذشته به شکل وسیع انجام شد.
این مقام مسئول به بیان دیگر تعاملات بین دستگاهی پرداخته و اظهار کرد: در زمینه تعامل با دیگر دستگاهها برنامههای مشترک خوبی با شهرداریها و دانشگاهها، مصلاهای نماز جمعه سراسر کشور، مساجد، حوزههای علمیه و ... داشته ایم. مثلا با حوزه علمیه قم برنامههای مشترکی را در حوزه ارتقای فرهنگ عمومی برگزار کردهایم. همچنین دو کتاب را به صورت مشترک با حوزه علمیه قم تهیه و تدوین و منتشر کردیم که ویژه روحانیون مبلغ است.
معاون رئیس قوه قضاییه در رابطه با موضوعات این دو کتاب بیان کرد: موضوعات این دو کتاب یکی در حوزه قانونگرایی و دیگری در حوزه صلح و سازش است. هدف ما از تهیه کتاب با موضوع صلح و سازش این است که برای افزایش فرهنگ صلح و سازش بین مردم از روحانیون مبلغ کمک بگیریم؛ لذا برای اینکار موادی از قانون را آماده و در قالب کتاب در اختیارشان قرار دادیم.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی به برنامههای ستاد صبر هم اشاره کرد و گفت: کار مهم دیگری که در حوزه افزایش فرهنگ صلح، سازش، بخشایش و رضایت داشتیم فعال شدن ستاد صبر است. این ستاد یک محور کاری مهم برای ما است که در این خصوص از سال گذشته تاکنون ۱۲ همایشهای استانی برگزار کرده ایم. امسال هم این روند ادامه خواهد داشت و به سایر استانها تسری خواهد یافت.
معاون رئیس قوه قضاییه عنوان کرد: در این ستاد از فعالان حوزه صلح، سازش، رضایت و بخشایش تجلیل شده و میشود. این کار تبلیغی است برای معرفی این فرهنگ. با این کار هم خود فعالان این عرصه تقدیر میشوند و هم باعث میشوند این فعالیت ارزشمند توسعه یابد.وی خاطرنشان کرد: در این بخش هدف ما فرهنگسازی است. باید در این زمینه یادی کنم از کسانی که در عرصه صلح و سازش حضور فعال دارند. مثلا شوراهای حل اختلاف یک پایه اصلی در این کار هستند و زحمت اصلی را آنها انجام میدهند. یعنی ما بیشتر معرفی و فرهنگسازی و ترویج این کار را دنبال میکنیم و بار اصلی بر دوش دیگر عزیزان است.
معاون فرهنگی دستگاه قضا درباره ترویج فرهنگ صبر به صورت علمی و برنامهریزی شده هم گفت: فرهنگ صبر باید در ابعاد مختلف مورد توجه قرار گیرد؛ لذا طراحیها به شکل علمی صورت گرفته و برنامهریزی آنها عالمانه است. به این معنا که متخصصین را پای کار میآوریم که نظر میدهند. با برگزاری جلسات متعدد کارشناسی برنامهها به خوبی شکل میگیرد. پس از این اقدامات است که برنامهها به سمت اجرا میرود.
این مقام مسئول در رابطه با کمپینهای این ستاد اظهار کرد: یکی از کارهای مهمی که سال گذشته در راستای گسترش فرهنگ صلح و سازش انجام شد راه انداختن کارزارهای تبلیغاتی یا همان کمپینها است. در این رابطه کمپینهایی با موضوعات #میبخشم یا #صبر_میکنم یا #صبورم تشکیل و حتی استیکرهایی با این عناوین تولید و چاپ کردیم و در اختیار مردم قرار دادیم.حجت الاسلام و المسلمین صادقی بیان کرد: به عنوان مثال اسفندماه سال گذشته در آستانه سال ۹۷ تعداد زیادی برچسب و تراکت با موضوع صبر تهیه و چاپ و در اختیار مسافران نوروزی قرار گرفت که خیلی از این کار استقبال شد.
معاون رئیس قوه قضاییه توضیح داد: رانندگان این برچسبها را به شیشه ماشین خود میچسباندند و سعی میکردند این شعار را در رفتار خود هم عملیاتی کنند. البته ببینید ما باید گاهی شعار هم بدهیم. گاهی اوقات میگویند اینقدر شعار ندهید، اما نه اتفاقا باید شعار هم داد. منتها باید شعاری بدهیم که به عمل برسد، شعاری بدهیم که تبدیل به رفتار شود و فرهنگسازی شود. باید رسانهها هم هرچه بیشتر این کارها را تبلیغ کنند تا تاثیرگذاری این قبیل برنامهها بیشتر شود.وی افزود: ما باید یادمان باشد که سابقه تاریخی ایرانیان یک سابقه درخشان در جوانمردی، گذشت، بخشایش و عفو در این است. به تعریف دقیقتر صلح و صلحجویی اصلا در ذات ایرانیان است.
این مقام مسئول حجت الاسلام و المسلمین صادقی ادامه داد: این سابقه درخشان را شما اضافه کنید به فرهنگ اسلامی. فرهنگ اسلامی هم که تماماً فرهنگ عفو، بخشایش، بزرگواری و کرامت است؛ لذا اگر این سابقه فرهنگی با این فرهنگ غنی اسلامی ترکیب شوند به نوعی معجزه میکند. واقعا مردم ایران مردم باگذشتی هستند. پس این فرهنگ به این خوبی را باید هرچه بیشتر توسعه داد.
معاون رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: به نظر من اقداماتی که این ستاد تاکنون انجام شده است اقدامات خوبی هستند و باید از همکاران و سازمانها و شخصیتهایی مطرحی که در این زمینه همکاری میکنند تشکر کنم. خوشبختانه کسانی که تاکنون به این کمپینها پیوستهاند حدود ۱۵ هزار نفر هستند، ولی باید خیلی بیشتر از این شود. باید میلیونی باشند.وی به برنامههای این معاونت در راستای آزادی زندانیان جرائم غیرعمد هم اشاره کرد و افزود: در همین راستا یک برنامهای برای کمک به آزادسازی زندانیان به خصوص در خصوص جرائم غیرعمد، یک برنامه برای عفو و گذشت و نیز یک برنامه دیگر برای کمک به خانوادههای زندانیان در دست اجرا داریم.
معاون فرهنگی دستگاه قضا در توضیح این برنامهها تصریح کرد: برای اجرای این برنامهها اخیراً از یک سامانه رونمایی کردیم که در این سامانه مردم میتوانند بیایند و مستقیم به فرد موردنظر و مشخص خود کمک کنند. البته کمکهای مردمی مستقیم در حساب ستاد دیه یا انجمن حمایت از زندانیان واریز میشود. یعنی ما خودمان دریافتکننده کمکها نیستم بلکه هزینه و کمک به حساب خود ستاد و یا انجمن واریز میشود. در این رابطه ما فقط کار فرهنگی انجام داده و به نوعی با کمک این سامانه کار تسهیلگری را انجام میدهیم.
این مقام مسئول در پایان گفت: خدارا شکر این سامانه عملکرد خوبی داشته و به صورت اتوماتیک کنتور میاندازد. در این سامانه خیران میتوانند ببینند روند آزادی آن کسی که به او کمک کرده اند چگونه است، مشکلش چه بوده؟ اکنون به کجا رسیده و چه زمانی قرار است آزاد شود.