کارشناسان خواهان جدیت اروپا در موضوع مقابله با نقض گسترده حقوق معلولان هستند.
به گزارش مرکز پایش ستاد حقوق بشر، منتقدان میگویند که اتحادیه اروپا باید با اتخاذ حداقل استانداردهای کمک شخصی برای مقابله با نقض حقوق بشر افراد معلول اقدام کند.
بر اساس گزارش «یورواکتیو»، در مجموع ۸۷ میلیون فرد دارای معلولیت در کشورهای اروپایی زندگی میکنند؛ آنها به شکلی گسترده با تبعیض و محرومیت اجتماعی مواجه هستند.
در اتحادیه اروپا، از هر دو نفر معلول یک نفر میگوید که احساس تبعیض میکند؛ ضمن این که این افراد ۵۰ درصد بیشتر در معرض فقر یا محرومیت اجتماعی هستند.اخیرا نمایندگان پارلمان اروپا اعلام کردند که هنوز کارهای زیادی برای انجام دادن باقی مانده است، زیرا افراد معلول هنوز با موانع و تبعیض های زیادی در سراسر این قاره روبرو هستند.
برای کشورهای اروپایی در مواجهه با افراد معلول یک راه حل وجود دارد؛ انتقال به آسایشگاه.البته زندگی در چنین مراکزی خطرات گسترده ای به دنبال دارد که غالبا مردم از آن بی اطلاع هستند؛ یک نمونه از این مخاطرات شیوع کرونا بود.
تبعیض علیه افراد معلول در اروپا در زمینههای مختلفی قابل مشاهده است.در دوران شیوع کرونا، مقامهای دولتهای اروپایی به این نتیجه رسیدند که افراد معلول در اولویت درمان نیستند و از انتقال ساکنان آسایشگاههای معلولان به بیمارستان خودداری کردند.
همین امر سبب شد در نتیجه این تبعیض، افراد دارای معلولیت تا ۷۲ درصد از مرگ و میرهای کرونایی را در برخی کشورها به خود اختصاص دادند؛ به عنوان مثال، ۶۸ درصد مرگ و میرها در اسپانیا و ۵۱ درصد مرگ و میرها در هلند را معلولان تشکیل دادند.
البته معلولان فقط با شیوع همه گیری در آسایشگاهها به خطر نمیافتند؛ از سال ۲۰۱۸ تا ۲۰۲۲ حدود ۴۴ مورد مرگ و میر معلولان بر اثر آتش سوزی و سیل در اسپانیا، آلمان، جمهوری چک، یونان و … ثبت شد.معلولان در اروپا از مشکل دیگری نیز رنج میبرند؛ آنها به ویژه زنان معلول بیشتر در معرض آزار و تجاوز جنسی قرار دارند.
در بررسی اخیرا انجام شده از سوی اتحادیه اروپا اجرای دستورالعملهای مبنی بر رفع تبعیض علیه معلولان در کشورهای اروپایی عمدتا نادیده گرفته شده و تنها دو کشور از ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا ضرب الاجل اجرای تعهدات را دریافت نکردند.