به گزارش مرکز پایش ستاد حقوق بشر، جانت کارتر، پیرزن ۶۹ ساله آمریکایی ماه می سال جاری میلادی برای سومین بار در حالی که بر روی ویلچر نشسته، در مقابل هیئت آزادی مشروط در کالیفرنیا حاضر شد. این زندانی سالخورده آمریکایی در این نشست نیز برخی مشکلات ذهنی خود را توضیخ داد تا درباره آزادی وی از زندان تصمیمگیری شود.
بر اساس گزارش گاردین، وقتی یکی از نمایندگان در این نشست پرسید که چرا «جانت کارتر» نمیتواند آنچه را که در برنامههای زندان فراگرفته، بیان کند، گفت: من نمیتوانم خیلی چیزها را به خاطر بیاورم.
وکیل او سپس به گزارش پزشکی اشاره کرد که برخی از دلایل را مستند میکرد؛ بیماری پارکینسون، زوال عقل اولیه، یک اختلال عصبی شناختی، شیمی درمانی و ضربه به سر. علیرغم سن بالای «کارتر»، وضعیت سلامتی رو به وخامت او و هشدارهای مکرر او درباره از دست دادن حافظهاش، اما کمیسیونرها آزادی مشروط را رد کردند و او را به ناتوانی در پاسخ دادن به سؤالات متهم کردند.
در این نشست هیئت آزادی مشروط، این زندانی سالخورده آمریکایی متهم به عدم شفافیت و صداقت در اظهارات شد.«کارتر» از سال ۱۹۹۸ در حال گذراندن حبس ابد بوده است؛ وکلای مدافع او میگویند که امتناع از آزادی افراد مسن زندانی بخشی از یک بحران بشردوستانه فزاینده در کالیفرنیا و در سراسر آمریکاست؛ کشوری که جمعیت سالخورده که برای چند دهه در زندان بودهاند، هیچ فرصتی برای آزاد شدن ندارند.
سوابق ایالتی نشان میدهد که حتی با وجود شواهد گسترده مبنی بر اینکه آزادی افراد مسن هیچ تهدیدی ایجاد نمیکند، از سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ به طور متوسط ۶۰۰ پرونده آزادی مشروط افراد سالمند در کالیفرنیا رد شده است.
تعداد افراد مسنتر آمریکایی در زندانها در دهههای اخیر افزایش یافته است که بخشی از آن به دلیل قوانین سختگیرانه مجازات بوده است. بیش از ۲۰۳ هزار نفر در حال حاضر در زندانهای آمریکا در حال گذراندن حکم حبس ابد هستند و سن ۶۱ هزار نفر از آنها (۳۰ درصد) ۵۵ سال و بالاتر است.
برخی کارشناسان برآورد میکنند که تا سال ۲۰۳۰، ممکن است ۲۰۰ هزار بیمار مسن مبتلا به زوال عقل در آمریکا زندانی باشند. ۱۱۷ هزار نفر در زندانهای کالیفرنیا ۶۰ ساله و بالاتر هستند؛ آنها علیرغم شواهد گسترده مبنی بر بیخطر بودن، همچنان در زندان باقی میمانند.