به گزارش سایت ستاد حقوق بشر، شورای امنیت به درخواست سوئیس، گویان، الجزایر و اسلوونی جلسه علنی را درباره وضعیت غذایی غزه و گسترش گرسنگی، سوء تغذیه و سوء تغذیه شدید به ویژه در میان کودکان آن برگزار کرد.
جلسه شورای امنیت بر اساس قطعنامه شماره ۲۴۱۷ سال ۲۰۱۸ مربوط به استفاده از گرسنگی به عنوان سلاحی در درگیریهای مسلحانه برگزار شد.
در این جلسه سه تن از مسؤولان نهادهای انسانی به نامهای «رامش راجا سینگام» معاون دبیرکل سازمان ملل در هماهنگی امدادرسانیها در وضعیتهای فوقالعاده، «اوریزیو مارتینا» معاون مدیرکل سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل (فائو) و «کارل اسکاو» معاون مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا سخنرانی کردند.
این سه مسؤول سازمان ملل هشدار دادند که بیش از نیم میلیون تن از ساکنان غزه تنها یک قدم با قحطی فاصله دارند.
مارتینا با اشاره به اینکه دستکم ۳۷۸ هزار تن از ساکنان نوار غزه از سختترین مراحل ناامنی شدید غذایی رنج میبرند، تصویر تیره و تاری از شرایط موجود در غزه ارائه کرد.
او با ارائه نمونههایی از تاثیر شدید جنگ بر بخشهای مختلف غزه از جمله بر ماهیگیری که معاش بیش از ۱۰۰ هزار تن از ساکنان غزه را تامین میکرد و نیز تلفات گسترده دامها به دلیل حملات هوایی یا کمبود آب و علوفه برای آنها، درباره نتایج نگرانکننده این جنگ هشدار داد.
معاون مدیرکل فائو گفت: توقف اقدامات خصمانه و احیای فضای بشردوستانه برای کمک به بخشهای مختلف و ازسرگیری خدمات در واقع گامهای اولیه و لازم برای از بین بردن خطر گرسنگی است.
او افزود: یکی از اولویتهای مهم، انتقال امن و پایدار کمکهای بشردوستانه به تمامی مناطق نوار غزه و به دست تمامی آنهایی است که برای نجات جان خود به این کمکها نیاز دارند، همچنین خدمات اصلی از جمله خطوط انتقال آب که از مرزها میگذرند، مخابرات، توزیع برق و مراکز بهداشتی باید احیا شوند.
مارتینا تاکید کرد: همه طرفها باید به تعهدات خود در قوانین بینالمللی انسانی و قوانین بینالمللی حقوق بشر و حفاظت از غیرنظامیان پایبند باشند، آتشبس فوری و صلح شرط اصلی امنیت غذایی است.
معاون مدیرکل فائو در ادامه گفت: از ۱۵ فوریه اینگونه ارزیابی شد که ۴۶.۲ درصد از تمامی زمینهای کشاورزی در غزه خسارت دیدند، زیرساختهای کشاورزی از جمله مزارع پرورش دام و تولید لبنیات، در سطح بالایی ویران شدند، بیش از یک چهارم چاهها تخریب شده و بیشترین خسارت به شمال نوار غزه و شهر غزه وارد شد، همینطور ۳۳۹ هکتار از گلخانهها تخریب شد و بیشترین خسارت به شهر غزه، شمال نوار غزه و خانیونس وارد شد، برداشت زیتون و مرکبات که منبع درآمد مهمی برای ساکنان غزه است، به شدت تحت تاثیر جنگ قرار گرفت.
او افزود: محدودیتهای شدید اعمال شده بر امدادرسانیها، اجرای عملیاتهای انساندوستانه در این منطقه را غیرممکن کرد.
رامش راجا سینگام که از طریق ویدیوکنفرانس در این جلسه حضور داشت، اظهار کرد: شرایط در غزه خطرناک است، تمامی ساکنان در عمل برای زنده ماندن بر کمکهای غذایی بشردوستانه که ناکافی هستند، وابسته هستند و این شرایط رو به وخامت خواهد رفت، عملیات نظامی و ناامنی غذایی و محدودیتهای گسترده اعمال شده بر ورود کالاهای اصلی موجب نابودی تولید مواد غذایی و کشاورزی میشود.
معاون دبیرکل سازمان ملل در هماهنگی امدادرسانیها در وضعیتهای فوقالعاده در ادامه گفت که در تاریخ ۲۲ فوریه در یادداشتی به اعضای شورای امنیت اعلام کرد که دستکم ۵۷۶ هزار تن در سراسر غزه با سطوح فاجعهباری از محرومیت و گرسنگی مواجه بوده و در آستانه قحطی هستند.
سازمان ملل و تعدادی از آژانسهای امدادرسان نسبت به شاخص ناامنی غذایی در غزه هشدار داده و اعلام کردند که ۲.۳ میلیون سکنه آن با سطوح بالایی از ناامنی غذایی روبهرو خواهند شد.
در یادداشت مذکور آمده است، این آمار و ارقام محافظهکارانه بوده و خطر گرسنگی هر روز با ادامه یافتن جنگ و مانعتراشیها در راه امدادرسانیها بیشتر میشود.
گروه جهانی تغذیه ۱۸ فوریه گزارش داد که تقریبا از هر ۶ کودک زیر ۲ سال در غزه یک کودک دچار کاهش وزن بوده و از خطرناکترین شکل سوء تعذیه رنج میبرند.
«چانگ جون» نماینده چین در سازمان ملل نیز اظهار کرد: آژانس آنروا درواقع رگ حیات ملت فلسطین در غزه است.
او ضمن اعلام حمایت خود از تحقیق مستقل و شفافی که سازمان ملل انجام میدهد، گفت: «اسرائیل» باید در این زمینه همکاری کند و جامعه بینالملل به ویژه حامیان مالی اصلی باید تامین بودجه آنروا را فورا از سر بگیرند.
نماینده چین در سازمان ملل افزود: از بیش از یک ماه قبل امدادرسانیها به غزه به نصف رسیده در این رابطه از «اسرائیل» میخواهیم تمامی راههای زمینی، دریایی و هوایی را برای ارسال بدون مانع کمکها باز کند.
او در ادامه نیز با تاکید بر نیاز به برقراری آتشبس در غزه گفت: چین به انجام نهایت تلاش خود برای حلوفصل درگیریها در غزه و برقراری صلح در خاورمیانه ادامه خواهد داد.
این در حالی است که مایکل فخری، گزارشگر ویژه حقوق بشر نیز اظهار داشت: رژیم اسرائیل باید به دلیل اقدام عمدی خود در گرسنه نگه داشتن فلسطینی ها به [اتهام] جنایت جنگی و نسل کشی پاسخگو باشد.
وی در مصاحبه اختصاصی با این روزنامه افزود: دلیلی وجود ندارد که به صورت عمدی از عبور کمک بشر دوستانه ممانعت شود و یا به شکل عمد کشتی های کوچک ماهیگیری، گلخانه ها و باغ ها در غزه نابود شوند به جز این که مردم از دسترسی به غذا محروم شوند.
این مقام سازمان ملل متحد اضافه کرد: محروم کردن عمدی مردم از غذا به وضوح نوعی جنایت جنگی است. (رژیم) اسرائیل قصد خود را برای نابودی تمام یا بخشی از مردم فلسطین -تنها با این ادله که فلسطینی هستند- نشان داده است.
وی ادامه داد: به نظر من به عنوان کارشناس حقوق بشر سازمان ملل این وضعیت، نسل کشی است و به این معناست که اسرائیل در کل مقصر است و باید پاسخگو باشد و این پاسخگویی به این فرد و آن فرد یا این کابینه و کابینه دیگری محدود نمی شود.
فخری که استاد حقوق دانشگاه اورگان است، هشدار داد: سرعت سوء تغذیه کودکان خردسال نیز شگفتانگیز است. بمباران و کشته شدن مستقیم مردم وحشیانه است، اما این گرسنگی، عذاب آور و وحشتناک است. این امر تاثیری بلندمدت بر جمعیت از نظر فیزیکی، شناختی و اخلاقی خواهد داشت. همه شواهد گویای آن است که این اقدامات عمدی بوده است.