به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، نشریه فارین پالیسی میگوید که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در تلاشی بیهوده درصدد است با سست کردن پایههای سیاست بین المللی نظم جهانی را خراب کند.
فارین پالیس در یادداشتی درباره برنامههای دولت آمریکا درباره نظم جهانی آورده است: با نگاهی به تحولات یک هفته اخیر شاهدیم که نزدیکترین متحدان آمریکا از این کشور خشمگین هستند و بزرگترین دشمن آمریکا نیز فریب وی را خورده است. دیگر تردیدی نیست که ترامپ در تلاش است نظم جهانی را از بین ببرد. نظمی که براساس اتحادها و بنیانهای پایان جنگ جهانی دوم ساخته شد و از اروپا و ناتو تا ژاپن و کره جنوبی گسترش یافت. این نظم تضمین بلندمدتی برای هم پیمانان آمریکا بود و توانست طولانیترین دوره صلح و آرامش را در تاریخ بشر ایجاد کند. توافقاتی که به سادگی توسط دولت آمریکا نادیده گرفته شدند.از دیدگاه نویسنده یادداشت، ناتو یکی از این توافقات است که ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی خود با زیر سوال بردنش، آن را منسوخ دانسته و از زمان به دست گرفتن قدرت، مکررا تعهد امنیتی آمریکا نسبت به متحدانش را زیر سوال برده است.
این موضوع زمانی اهمیت بیشتری مییابد که با نگاهی به تاریخ در مییابیم هر دوطرف یعنی اروپا و آمریکا از زمان ریاست جمهوری هری ترومن از ادغام سیاسی و اقتصادی اروپا حمایت میکردند، اما ترامپ از تصمیم انگلیس برای ترک اتحادیه اروپا حمایت کرد.وی ادامه میدهد: صرف نظر از توان دولت آمریکا برای از بین بردن نظم جهانی، وی در تلاش است با اقداماتی که در دوره تصدی خود انجام داده، در راستای این هدف حرکت کند. به گفته استوارت پاتریک در ۱۸ ماه گذشته کاخ سفید ریشه بنیانهای نظم بین المللی را که بیش از هفت دهه توسط آمریکا و متحدان غربیاش با کار سخت حاصل شده، تکه پاره کرده است.
نویسنده با تاکید بر درستی گفتههای پاتریک در مورد ترامپ، مانند بسیاری دیگر از تحلیلگران به امکان فروپاشی نظم بین الملل باور دارد. به عقیده وی این امر در صورت همراهی کنگره و حتی دولت آمریکا محدودیتی در این زمینه نخواهد داشت.از نظر نویسنده یادداشت نخستین دلیل این امر عدم تمایل یا ناتوانی ترامپ در اجرایی کردن سیاست اول آمریکا که در دوران انتخابات بر آن تاکید بسیاری داشت، در دو عرصه سیاست خارجی و دفاعی، است. عدم همراهی دستگاه دیپلماتیک و امنیتی آمریکا با خواستههای ترامپ نیز مانعی در راه اجرای خواستههای او در تخریب نظم جهانی بوده است.
هیچیک از سران رده بالای دیپلماتیک و امنیتی آمریکا حداقل همراهیای با نگرانی ترامپ درباره اتحادیه اروپا و مخالفت با ناتو ندارد. مخالفت این مقامات برای محدود کرد تمایلات ترامپ همواره با دعوای تکراری اصرار برای استعفای مشاوران و همفکرانش خاتمه مییابد. استیو بنن یک نمونه از مشاوران متعصب با پیشنهادات خام و توطئه گرانه است که اخیرا در تلاش برای ایجاد بنیادی برای حمایت از راستگرایان اروپاست تا رقیبی جدی برای جورج سوروس باشد.
آسیبهای وارد شده به نظم جهانی توسط ترامپ به زعم نویسنده تنها آسیبهایی لفاظانه بوده است؛ چرا که رئیس جمهور آمریکا درصدد انجام اقدامات واقعی درخصوص مداخله روسیه در انتخابات آمریکا برنیامد.
پوشش وسواس گونه رسانهها از نشست ترامپ و پوتین در هلسینکی نشان دهنده تقلیل روابط آمریکا و روسیه به شخصیتها بود که منجر به تحریف تحلیلهای جدی میشود. علیرغم صحبتها و رفتارهای خائنانه ترامپ در هفته گذشته که از نظر اخلاقی وحشتناک بود، آمریکا امتیاز واقعی نسبت به روسیه نداشته و در نتیجه عملکرد وی را فاجعه بار بود.
نویسنده بر این باور است که تصور غلط روسای جمهور آمریکا ، این است که میتوانند جهان را تنها با حضور خود در نظم بین المللی تغییر دهند. اما با در نظر داشتن لفاظیهای مقامات دولت آمریکا، مشاهده میشود که "تئوری مردان بزرگ" تنها عنصر این سیاست است. یکی از کارکنان شورای امنیت ملی دوران باراک اوباما گفته است که "آمریکاییها باید با این واقعیت روبرو شوند که بزرگترین ترین تهدید ناتو امروزه، احتمالا خود آمریکا خواهد بود و اگر بزرگترین تهدید برای ناتو، آمریکا -قدرتمندترین عضو آن- باشد، کشورهای دیگر قطعا مانند وی عمل نخواهند کرد.