X
GO
اخبار
تاریخ انتشار: شنبه 24 شهریور 1397
تعداد بازدید خبر : 53
تاریخ ثبت : شنبه, 24 شهریور,1397 | 12:35 ب.ظ
تاریخ انتشار : شنبه, 24 شهریور,1397 | 12:35 ب.ظ
تاریخ آخرین بروزرسانی : شنبه, 24 شهریور,1397 | 12:35 ب.ظ

مردودی مدعیان حقوق بشر در آزمون یمن

  • مردودی مدعیان حقوق بشر در آزمون یمن
یمن

مواضع حمایت آمیز برخی کشورهای غربی در قبال جنایات ائتلاف متجاوز به یمن در کنار دفاع از فروش سلاحهای کشتار جمعی به آنها، دولت های غربی مدعی حمایت از حقوق بشر را در آزمون یمن مردود کرده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر،'مایک پمپئو' وزیر خارجه آمریکا که کشورش یکی از شرکای اصلی ائتلاف متجاوز به یمن محسوب می شود، سه شنبه گذشته به دروغ ادعا کرد که شرکای سعودی و اماراتی واشنگتن در این ائتلاف برای کاستن از به مخاطره افتادن جان غیرنظامیان در جریان عملیات نظامی در یمن، اقدام می کنند.

او که ناچار بود برای ادامه سوخت رسانی به هواپیماهای نظامی عربستان و امارات در جریان عملیات در یمن این دروغ بزرگ را به نمایندگان کنگره بگوید ، مدعی شد که این دو کشور برای کاهش خطر آسیب به غیر نظامیان و زیرساخت های یمن، اقدامات موثری را انجام می دهند.
نمایندگان کنگره آمریکا هم که گویی در دنیای دیگری زندگی می کنند و اصلا در جریان اخبار مربوط به کشته شدن هزاران غیر نظامی در جنگ نابرابر یمن نیستند، این سخنان را باور کردند.

ادعای پمپئو در حالی مطرح می شود که دهم شهریور ماه جاری و تنها چند روز بعد از انتشار گزارش سازمان ملل متحد مبنی بر ارتکاب جنایت جنگی در یمن از سوی عربستان و امارات ، ائتلاف خودخوانده بالاخره به دخالت در کشتار کودکان یمنی در استان 'صعده' اعتراف کرد.
10 روز پس از جنایت ائتلاف نظامی سعودی در حمله به بیمارستانی در 'الحدیده' یمن، بمباران پنجشنبه 18 مرداد یک دستگاه اتوبوس حامل کودکان در شهر 'ضحیان' استان صعده ده ها کشته و زخمی بر جای گذاشت.
براساس آمار منتشره از سوی وزارت بهداشت یمن، در این جنایت 52 کودک کشته و 79 نفر دیگر زخمی شدند.
'منصور المنصور' که از وی به عنوان سخنگوی رسمی تیم مشترک ارزیابی حوادث در یمن ( وابسته به ائتلاف خودخوانده) نام برده می شود، طی یک کنفرانس خبری در ریاض ، حمله به اتوبوس حامل کودکان یمنی در استان صعده را یک خطای آشکار توصیف کرد و خواستار تعقیب و مجازات عاملین آن شد.
المنصور گفت: با بررسی پروازهای صورت گرفته در روز حادثه در منطقه ضحیان و همچنین ویدیویی هواپیماهایی که بمباران را انجام دادند، مشخص شد ، هدفی که به آن حمله شده، خطر فوری برای نیروهای ائتلاف محسوب نمی شده و هدف قرار دادن یک اتوبوس در آن زمان ضرورتی نداشته است.
وی ادعا کرد: بر اساس تحقیقات به عمل آمده ، منابع اطلاعاتی اتوبوس را حامل فرماندهان حوثی ها اعلام کرده بودند و به همین دلیل این حمله انجام شد.
سخنگوی مذکور همچنین از نیروهای ائتلاف خواست نسب به جبران خسارات قربانیان این حادثه اقدامات لازم را به عمل آورند.
ائتلاف خود خوانده سعودی – آمریکایی هم در واکنش به سخنان المنصور ، با صدور بیانیه ای از بروز این 'خطا' ابراز تاسف کرد و با بیان اینکه نتیجه تحقیقات صورت گرفته را خواهد پذیرفت، وعده داد افراد خاطی را تحت پیگرد قرار دهد.
وعده پیگیری افراد خاطی در حالی است که 'سلمان بن عبدالعزیز' شاه سعودی پیشتر در فرمانی تمامی نظامیان این کشور حاضر در جنگ یمن را از مجازات عفو کرده است .
شبکه خبری 'سی ان ان' گزارش داد: بمبی که توسط ائتلاف عربستان در حمله مرگبار اتوبوس حامل کودکان یمنی به کار گرفته شد، از نوع بمب های نقطه زن ساخت آمریکا و کارخانه اسلحه سازی 'لاکهید مارتین' بود.
سی ان ان افزود: پیامدهای حملات مرگبار ائتلاف به یک مراسم سوگواری و یک بازار در آوریل و مارس 2016 با استفاده از این بمب ها باعث شد تا 'باراک اوباما' رئیس جمهوری وقت آمریکا فروش فناوری های پیشرفته و تسلحیات دقیق هدف زن را با توجه به نگرانی های موجود بر سر حقوق بشر در عربستان ممنوع و تحریم کند. اما این ممنوعیت بعدها در دوره ریاست جمهوری 'دونالد ترامپ' و توسط 'رکس تیلرسون' وزیرخارجه سابق دولت وی ملغی شد.

 داغ شدن تنور جنگ یمن با تسلیحات انگلیسی
جنایات ائتلاف عربی در یمن باعث واکنش سازمان ها و نهادهای حقوق بشری جهان شده است . فشار افکار عمومی به ویژه بعد از پذیرش انجام جنایات از سوی ائتلاف خود خوانده، باعث شد بسیاری از سیاستمداران غربی به فکر چاره جویی و نوعی توجیه اقدامات خود در تسلیح نظامیان سعودی و اماراتی برآیند.
'اَلیستر بِرت' معاون وزیر خارجه انگلیس در امور غرب آسیا و شمال آفریقا که کشورش یکی از تامین کنندگان اصلی تسلیحات به کار رفته علیه غیر نظامیان یمن است ، در سخنانی ضمن دفاع از موضع بریتانیا در فروش تسلیحات به عربستان گفت که تنها یک پاسخ ساده برای سوال درباره جنگ یمن وجود ندارد.

به نوشته سایت «میدل ایست آی»، برت به نمایندگان مجلس بریتانیا گفت که 'هیچ دلیلی وجود ندارد که از یک متحد (عربستان) که زیر آتش موشک‌ است، حمایت نکنیم. ما هر آنچه می‌توانستیم برای نشان دادن نگرانی پارلمان، انجام داده‌ایم'.
درگیری میان نمایندگان پارلمان بریتانیا و مقام‌های دولت این کشور در موضوع جنگ یمن و فروش تسلیحات به عربستان همواره وجود داشته و روز سه‌شنبه گذشته یک جلسه فوری بنا به درخواست نمایندگان حزب اپوزیسیون برای بحث‌ و بررسی شرایط یمن برگزار شد.
در طول این مناظره، برت گفت که دولت بریتانیا به این مسئله اعتقاد ندارد که عربستان قانون بین‌المللی را در حین حملات یمن نقض کرده است.
یکی از اعضای حزب ملی اسکاتلند در این جلسه تاکید کرد که دولت انگلیس اقدامات کافی برای کمک به کودکان یمنی را انجام نداده است.
همچنین 'امیلی تونربری' وزیر خارجه دولت سایه نیز این سوال را طرح کرد که آیا دولت انگلیس قادر است این اطمینان را بدهد که تسلیحات انگلیسی برای کشتار غیرنظامیان در یمن استفاده نشده، اما برت گفت که نمی‌تواند به این سوال پاسخ دهد.
جنجال در مجلس نمایندگان انگلیس بر سر فروش تسلیحات به عربستان در شرایطی است که لندن بزرگترین فروشنده تسلیحات به رهبران ریاض می‌باشد و به همین منظور انتقادات زیادی متوجه انگلیس به دلیل فروش اسلحه به عربستان همزمان با جنگ یمن مطرح شده است.
پیش از این نیز 'جرمی کوربین' رهبر حزب 'کارگر'، اعلام کرده بود که با وجود انتقادات گسترده داخلی نسبت به فروش تسلیحات به عربستان، اما همزمان با جنگ علیه یمن، انگلیس تسلیحات بیشتری به رهبران سعودی فروخته است. تسلیحاتی که بخشی از تنور جنگ علیه یمن را طی چهار سال گذشته داغ و آتشین نگه داشته‌اند.

فروش تسلیحات با وجود مخالفت سه چهارم افکار عمومی
فرانسه یکی دیگر از کشورهای غربی مدعی لزوم رعایت حقوق بشر هم با وجود انتقادهای داخلی و خارجی، همچنان به تسلیح ارتش عربستان ادامه می دهد.
پایگاه اینترنتی روزنامه فرانسوی 'لومانیته' شنبه گذشته در گزارشی نوشت : عربستان در دهه های اخیر دومین خریدار عمده صنایع اسلحه سازی فرانسه بوده است. این کشور در فاصله سالهای 2007 تا 2016 میلادی چندین قرارداد خرید سلاح و تجهیزات نظامی بالغ بر حدود 12 میلیارد یورو با فرانسه منعقد کرده است.
''تونی فُورتَن' ﻣﺳﺆول مطالعات مرکز غیرانتفاعی فرانسوی 'دیده بان تسلیحات نظامی' در این باره گفت: فشار بر فرانسه برای توقف فروش اسلحه به عربستان بیشتر شده است. فرانسه مایل نیست که سیاست خود را در این زمینه تغییر دهد. پاریس باید از کتمان حقیقت دست بردارد و بی درنگ فروش سلاح به عربستان را متوقف سازد، زیرا جنگ یمن جنگی است که گلوی غیرنظامیان را می فشارد و نیروهای ائتلاف بارها به غیرنظامیان حمله کرده اند.
این در حالی است که چندی پیش 'فلورانس پارلی' فرمانده نیروهای مسلح فرانسه در این باره مدعی شد که تسلیحات فروخته شده به عربستان و امارات در کشتار مردم یمن مورد استفاده قرار نمی گیرد.
پارلی ادامه داد: ما هیچ سلاحی به یمن نفروخته ایم. ولی به عربستان و امارات فروخته ایم. تا جایی که من اطلاع دارم، تسلیحاتی که فرانسه به این دو کشور تحویل داده، علیه غیر نظامیان یمنی بکار نرفته است.
چندی پیش یکی از قانونگذاران هم حزبی 'امانوئل مکرون' رسماً تحقیق و تفحص درباره قانونی بودن فروش تسلیحات فرانسه به ائتلاف سعودی در جنگ یمن را خواستار شد.
بر اساس نظر سنجی مرکز 'یوگاو' ( You Gov)، هفتاد و پنج درصد مردم فرانسه خواستار این هستند که رئیس جمهوری کشورشان صادرات اسلحه به عربستان و امارات را به حالت تعلیق درآورد و حمایت خود را از این دو کشور کاهش دهد.
علاوه بر این، چندین گروه فعال حقوق بشر نیز هشدار داده اند که اگر دولت فرانسه، فروش تسلیحات را به عربستان و امارات متوقف نکند، ممکن است به شکل قانونی اقدام کنند.
''سباستین نادو' نماینده پارلمان فرانسه که سال گذشته در انتخابات پیروز شد و هم حزبی مکرون نیز محسوب می شود، چندی پیش گفته بود که وی به همراه پانزده نماینده دیگر، بطور رسمی درخواستی برای تشکیل کمیسیون تحقیق ارائه کرده اند؛ کمیسیونی با 30 عضو که پایبندی فرانسه به تعهدات بین المللی را در زمینه صدور مجوز صادرات اسلحه، مهمات، آموزش، خدمات و کمک هایی را که این کشور در طول این سه سال در اختیار گروه های متخاصم در جنگ یمن گذاشته، بررسی کند.

 پشیمانی ماتادورها
در حالی که وزارت دفاع اسپانیا پیشتر اعلام کرده بود، به دلیل جنایات عربستان در یمن از فروش 400 بمب لیزری به این کشور منصرف شده، ' جوزپ بورل' وزیر خارجه اسپانیا پنجشنبه گذشته اعلام کرد که مادرید به قرارداد فروش این بمب ها عمل خواهد کرد، زیرا به گفته او دلیلی برای لغو این قرارداد وجود ندارد.
بورل در مصاحبه با شبکه رادیویی 'اوندا سرو' گفت که این تصمیم پس از سه هفته بررسی از سوی چندین وزارتخانه از جمله وزارت خارجه گرفته شد.
وی در حالی‌ این سخنان را بیان کرد که وزارت دفاع اسپانیا در 13 شهریور اعلام کرده بود که فروش این بمب ها را لغو کرده است و 9.2 میلیون یورویی که عربستان در سال 2015 در هنگام امضای قرارداد پرداخت کرده بود را به این کشور بر می‌ گرداند.
این بمب ها که در دولت پیشین، توسط نیروی هوایی اسپانیا از آمریکا خریداری شده بود، در پایگاه هوایی 'زاراگوزا' انبار شده است.
اگر چه وزیر خارجه اسپانیا در ادامه اظهارات خود مدعی شد که ائتلاف نظامی در یمن وعده داده که از این بمب ها علیه غیر نظامیان استفاده نکند اما گزارش های منتشره از سوی برخی نهادهای غربی نشان می دهد که تعداد زیادی از کشته های جنگ یمن توسط همین بمب های لیزری که ساخت آمریکا هستند جان خود را از دست داده اند.
بر اساس اعلام عفو بین الملل، ده ها مورد عملیات نظامی ائتلاف سعودی در یمن به ثبت رسیده که به دلیل کشته شدن بیش از 500 غیرنظامی در جریان آن، می تواند به منزله ارتکاب جنایات جنگی تلقی شود.
درگیری های یمن که عربستان از سال 2015 با حملات هوایی وارد آن شد، از سوی سازمان ملل متحد به عنوان بدترین بحران انسانی در سطح جهان در نظر گرفته شده ، به طوری که اکنون بیش از 22 میلیون نفر در این کشور محتاج کمک هستند.
این حملات با حمایت های لجستیکی و با استفاده از همین تسلیحاتی است که کشورهای غربی در اختیار ائتلاف متجاوز قرار داده است .
ادامه حمایت از ائتلاف نظامی خود خوانده در یمن از سوی غرب نشان می دهد که مواضع آنها در خصوص حقوق بشر و لزوم حفظ جان غیر نظامیان شعاری بیش نیست و حقوق بشر تنها زمانی باید مراعات شود که با خواستهای سیاسی آنها تطابق داشته باشد.

منبع: ایرنا

برچسب ها:
ارسال نظر: