به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر ، در هفته جاری دو قایق که دهها نفر از آوارگان روهینگیایی سرنشینان آن بودند و بتازگی از راخین فرار کردند، به کشورهای تایلند، مالزی و اندونزی رسیدند.
مسئولان اندونزیایی گزارش دادند روزگذشته یک قایق روهینگیایی که تعدادی مرد، زن و بچه سرنشینانش بودند، پس از حدود سه هفته سرگردانی در دریا توسط ماهیگیران در آبهای این کشور درحالی نجات یافتند که پنج نفراز سرنشینان آن به دلیل شرایط سخت سفر جان باخته بودند.
پیش از این در هفته گذشته قایق کوچک دیگری که دهها نفرزن، مرد و کودک آواره روهینگیایی در آن به صورت فشرده قرار داشتند، در یک شهر بندری در مالزی پهلو گرفت.
این قایق که از ایالت «راخین» میانمار به مقصد مالزی حرکت کرده بود، به دلیل شرایط بد آب و هوایی مجبور به توقف در یکی از جزایر تایلند شد و مسافران آن پس از بازجویی توسط نیروهای مرزی تایلند، به دریا بازگردانده شدند تا به مسیر خود ادامه دهند.
سرنشینان این قایق 56 نفر روهینگیایی بودند که از خشونتها در میانمار گریخته وپس از طی چندین روز سرگردانی در دریا خود را به سواحل جزیره «لنکاوی» در شمال غرب مالزی رساندند.
حدود 700 هزار نفر از اقلیت مسلمان روهینگیایی میانمار در پی عملیات گسترده پاکسازی نژادی ارتش و افراط گرایان بودایی در آگوست 2017( شهریور96) ازمیانمار فرار کرده و به کشور همسایه بنگلادش فرار کردند.
در مدت هفت ماه گذشته برای نخستین بار است که آوارگان روهینگایی به جای بنگلادش سعی دارند خود را از مسیرپرخطر دریایی به کشورهای جنوب شرق آسیا برسانند.
آوارگان جدید میانماری گفتند: شدت سرکوب ها در راخین آنقدر زیاد است که دیگر توان ماندن دراین کشور را نداشتند.
قایق حامل آوارگان که درمیان آنها کودک هشت ساله نیز دیده می شود از جزیره ای در جنوب تایلند به سمت اندونزی راه افتاد که پس از روز ها حرکت در شرایط نامساعد دریایی و طی 325 کیلومتر(176 مایل دریایی) سرانجام در آبهای استان آچه اندونزی، توسط ماهیگیران شناسایی و ازسرگردانی نجات می یابد.
پنج نفر سرنشینی که در این قایق زنده مانده بودند به علت شرایط وخیم جسمی به بیمارستان منتقل شدند.
این آوارگان گفته اند که هنگام حرکت از تایلند دهها نفر از روهینگیایی های دیگر نیز در قایق های مشابه عازم کشورهای منطقه شدند.
به گزارش پلیس اندونزی این قایق 20 روز در دریا سرگردان بوده و پنج نفر از سرنشینان آن در این مدت از گرسنگی جان خود را ازدست دادند که دیگر سرنشینان جسد آنها را به دریا انداختند.
بررسی ها نشان می دهد از سال 2015 تاکنون بسیاری از روهینگیایی های گریخته از میانمارخود را به سواحل آچه اندونزی رساندند.
ارتش میانمار در 25 آگوست2017 به بهانه «مبارزه با شبه نظامیان مسلح» حملات خود به روستاهای ایالت راخین محل زندگی روهینگیایی ها آغاز کرد. در این حملات هزاران نفرغیرنظامی کشته شدند، اما به علت ممانعت دولت و نظامیان میانمار از هرگونه تردد در این منطقه و همچنین جلوگیری از ورود بازرسان سازمان ملل برای بررسی جنایات صورت گرفته، آمار دقیقی از قربانیان ارائه نشده است.
طبق گزارش سازمان های بین المللی تاکنون بیش از 300 روستا توسط ارتش و بودائیان افراطی در ایالت راخین میانمار آتش زده شده و پس از آن صحنه های جنایت پاکسازی شده است.
همچنین از سال 1970 تاکنون 84 درصد جمعیت 2 میلیون نفری مسلمانان روهینگیایی در پی خشونتهای ارتش میانمار و بودائیان افراطی به کشورهای مختلف گریختهاند.
رسیدن نخستین قایق های جدید آوارگان میانماری به کشورهای منطقه مستندی بر افزایش خشونتها علیه این اقلیت مسلمان در میانمار است .
فرار روهینگیایی ها در حالی از میانمار شدت یافته که نایپیدائو و داکا در نوامبر 2017 با امضای قراردادی توافق کردند آوارگان روهینگیایی از بنگلادش به میانمار بازگردند.
این درحالی است که میانمار نه تنها تاکنون شرایط بازگشت آوارگان را فراهم نکرده، بلکه شدت سرکوب ها دراین کشو رعلیه مسلمانان روهینگیایی افزایش نیز یافته است.
علاوه براین ناظران منطقه ای اعلام کردند: انبوه جمعیت و وضعیت و شرایط زندگی بسیار سخت و نامناسب آوارگان در کاگس بازار و دیگر اردوگاههای بنگلادش سبب شده تا آوارگان روهینگیایی مسیر فرار خود را به سوی دیگر کشورهای منطقه تغییر دهند.
منبع: ایرنا