خشم و آتش مردم نسبت به نژادپرستی و تبعیض ساختاری در ایالات متحده در پی قتل جرج فلوید توسط پلیس اینبار جدی تر و هدفمند، هیات حاکمه و سیاستمداران آمریکایی را نشانه گرفته است و این را می شود از لابلای مواضع برخی از مقامات آمریکایی به روشنی دریافت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستا حقوق بشر، شهرها و خیابان های آمریکا به میدان جنگ تبدیل شده است و عامل این اتفاق قتل بی رحمانه «جورج فلوید» مرد سیاهپوستی که روز دوشنبه در شهر مینیاپولیس ایالت مینه سوتا در حین بازداشت به دست پلیس آمریکا کشته شد. تصاویر منتشر شده از این حادثه نشان میداد که افسر پلیس آمریکایی، زانوی خود را روی گردن فلوید قرار داده و مانع نفس کشیدن او شده بود. این رفتار خشونتآمیز در نهایت به مرگ این سیاهپوست منجر شد.
خشم و آتش مردم نسبت به نژادپرستی و تبعیض ساختاری در ایالات متحده اینبار جدی تر و هدفمند، هیات حاکمه و سیاستمداران آمریکایی را نشانه گرفته است و این را می شود از لابلای مواضع برخی از مقامات آمریکایی به روشنی دریافت.
این وحشی گری بدوی توسط پلیس آمریکا و قتل آگاهانه سیاه پوستان که تازه ترین مورد از اقدامات نژادپرستانه سیستماتیک در آمریکا است پس از سلسله رفتارهای تبعیض آمیز دولت آمریکا نسبت به جامعه سیاهان در جریان شیوع کرونا رخ می دهد، دیگر صبر مردم را لبریز کرده و این نقض بنیادین حقوق انسانی و غیرقابل تصور در قرن بیست ویکم، آنها را به جای مقامات آمریکا شرمسار ساخته است.
شلیک هم شروع می شود!
در این میان دونالد ترامپ که هیچ ملاحظه ای از تعمیق شکاف های اجتماعی در آمریکا از خود نشان نمی دهد با مواضع جنجالی اش بنزین بر روی این آتش شعله کشیده می ریزد. رئیس جمهور آمریکا عوض مدیریت بحران و عذرخواهی از شلیک به معترضان قتل فلوید خبر داد. ترامپ در توییترش نوشت: این اوباش به خاطره جورج فلوید بی احترامی می کنند و من اجازه نخواهم داد این اتفاق بیفتد. چندی پیش با فرماندار، تیم والتز، صحبت کردم و به او گفتم که ارتش در تمام مسیر کنار اوست. هر مشکلی باشد ما کنترل را در دست خواهیم گرفت، وقتی غارت آغاز می شود، شلیک هم شروع می شود. متشکرم!
این تنها اقدام ضد حقوق بشری رئیس جمهور آمریکا نیست، اعزام گارد ملی آمریکا به مینیاپولیس، شلیک گلوله های پلاستیکی به سمت معترضان و زیرگرفتن آنها در برخی ایالت ها و از همه جالب تر دستگیری گزارشگر سیاه پوست شبکه خبری CNN حین پوشش زنده اعتراضات، از دیگر برنامه های حکام آمریکایی بوده است. همچنین روزنامه ایندیپندنت خبر داد یک مرد در نزدیکی محل اعتراضات در مینیاپلیس به ضرب گلوله کشته شد. این مرد در نزدیکی این محل در حالی که زخم گلوله بر بدن او بود، پیدا شد.
علاوه بر این، تصاویر نشان می دهد پلیس در جریان پخش زنده اعتراضات در لوییزویل آمریکا، سلاح خود را مستقیم به سمت گزارشگر گرفته و گلوله پلاستیکی شلیک میکند! همچنین یک خودرو در شهر دنور مرکز ایالت کلرادو عمدا معترضان به خشونت پلیس آمریکا و نژاد پرستی را زیر میگیرد.
همچنین آسوشیتدپرس به نقل از یک منبع آگاه گزارش داد وزارت دفاع آمریکا به ارتش اعلام کرده است شماری از یگان های پلیس نظامی را برای اعزام به مینیاپلیس به حال آماده باش درآورد.این نیروها بر اساس قانون 1807 آمریکا مستقر خواهند شد که آخرین بار برای سرکوب ناآرامی های 1992 لس آنجلس به کار گرفته شد.
اعتراضات سال 1992 در پی انتشار یک نوار ویدئویی از وحشیگری پلیس لسآنجلس در سال ۱۹۹۱ که در آن رادنی کینگ سیاه پوست را ضرب وشتم می کردند و برگزاری دادگاه ماموران پلیس و تبرئهٔ آنها شکل گرفت.
این همه باعث شده میچل باشلت، کمیسرحقوق بشر سازمان ملل متحد ضمن هشدار درباره مرگ جرج فلوید که در بازداشت نیروهای پلیس آمریکا بود، از مقامات این کشور اتخاذ اقدام جدی برای توقف کشتار شهروندان آمریکایی سیاهپوست غیر مسلح در امریکا را خواستار شود.
همچنین ایلهان عمر عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا با اعتراض در توییتر نوشت: شلیک گلوله های پلاستیکی و گاز اشک آور به سمت معترضان غیرمسلح ، در شرایطی که کودک داخل جمع حاضر است، تحمل پذیر نیست.
آتش وخشم!
به گزارش رویترز مختصری از آنچه که طی دو سه روز گذشته در آمریکا رخ داده این گونه است: ایالت ها و نقاط مختلف آمریکا شاهد تظاهرات و اعتراضات مردمی به رفتار نژادپرستانه پلیس است. در شهر آتلانتا ایالت جورجیا، مردم در حالی که شعار می دادند "من نمی توانم نفس بکشم" و "جان سیاهپوستان با ارزش است" ، در خیابان های این شهر راهپیمایی کردند.
در شهر نیواورلئانز ایالت لوئیزیانا هم شماری از مردم سفید پوست و رنگین پوست با سردادن شعارهای ضدنژادپرستی در خیابان ها اعتراض خود را به کشته شدن جورج فلوید ، سیاهپوست غیرمسلح به دست پلیس ابراز داشتند. در شهر میلواکی ایالت ویسکانسین، معترضان در حالی که نوشته "من نمی توانم نفس بکشم" در دست داشتند، علیه رفتار خشونت آمیز پلیس شعار دادند. شهر دنور ایالت کلورادو هم شاهد اعتراضات مشابهی بود. معترضان از مقابل ساختمان شهرداری در خیابان های مجاور به راهپیمایی پرداختند تا خشم و اعتراض خود را از رفتار پلیس نژادپرست آمریکا نشان بدهند. در نیویورک، فعالان حقوق مدنی و مخالفان نژادپرستی با برپایی تجمعاتی به سخنرانی در این خصوص پرداختند. در هیوستون، ایالت تگزاس، معترضان تا مقابل ساختمان شهرداری راهپیمایی کردند و شعارهای ضدنژادپرستی سر دادند.
اعترافی تلخ تر از زهر
نژاد پرستی ساختاری در آمریکا مسئله ای نیست که بر کسی پوشیده باشد اما با این حال اعتراف مقام های مسئول در آمریکا از عمق چهره ضد بشری آمریکا پرده بر میدارد.
تیم والز، فرماندار ایالت مینه سوتا با اشاره به اعتراضات کنونی مردم آمریکا پس از قتل جورج فلوید اظهار داشت: نسل های زجرکشیده کم کم خود را در مقابل دیدگان مردم دنیا نشان می دهند. اندرو کومو، فرماندار نیویورک هم می گوید: اتفاقات در مینیاپلیس تنها یک اتفاق جداگانه نیست بلکه فصلی از کتاب «بی عدالتی و نابرابری مداوم» در آمریکا است.
برنی سندرز در حساب کاربری اش نوشت: نیازمند تغییر در جامعه برای پایان نژادپرستی هستیم و این به معنای آن است که آمریکایی های سفید پوست باید با خشونتی که آمریکایی های سیاهپوست در زندگی روزمره خود روبرو هستند، مقابله کنند. هنوز راه زیادی برای رسیدن به عدالت در پیش داریم.
نانسی پلوسی رئیس مجلس نمایندگان آمریکا ضمن اعتراف به بی عدالتی سازمان یافته در کشورش در توئیتر نوشت: قتل هولناک جورج فلوید قلب های ما را شکست. خانواده او سزاوار عدالت هستند و همچنین سیاهپوستان بی شماری که در این کشور کشته شده اند. کنگره به یافتن راه حل هایی به منظور جلوگیری ازاین جرایم و ریشه کن ساختن بی عدالتی سازمان یافته که در جامعه ما وجود دارد، متعهد است.
جو بایدن نامزد انتخاباتی ریاست جمهوری دموکرات ها هم به تبعیضهای نژادپرستانه ریشه دار در تاریخ ایالات متحده آمریکا اذعان کرد و گفت: «ریشه این لیست به بیش از 400 سال قبل برمیگردد، مردان سیاه، زنان سیاه، کودکان سیاه. گناه اولیه این کشور هنوز هم امروز بر چهره ما را خدشه دار کرده است».
وی افزود: «بعضی وقتها ما به این چیزها بی توجهی کردیم و فقط با انجام هزاران کار روزمره خود به جلو حرکت کردیم اما این (گناه اولیه نژادپرستی در جامعه آمریکا) همیشه وجود داشته است. هفتههایی شبیه به این هفته (هفته پس از مرگ فلوید و آغاز اعتراضات) ما به روشنی میبینیم که ما یک کشور با یک زخم باز هستیم».
در بیانیه باراک اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا درباره قتل جورج فلوید توسط پلیس آمده : همه آرزو دارند که با رفتن ویروس کرونا "زندگی به حالت عادی بازگردد" اما باید به خاطر آورد که برای میلیونها آمریکایی، رفتار تبعیض آمیز به شکلی دردآور و فاجعهآمیز "عادی" شده است؛ چه این رفتار تبعیضآمیز در سیستم بهداشت و درمان باشد، چه سیستم قضایی، یا دویدن در گوشه خیابان، یا تماشای پرندهها در پارک.
اشاره رئیس جمهور سابق آمریکا به "دویدن در گوشه خیابان" قتل احمد آربری جوان سیاهپوستی توسط دو پدر و پسر سفیدپوست است که در جاده ای در حال ورزش کردن و دویدن بوده که بدون دلیل توسط یک پدر و پسر سفید پوست هدف چندین شلیک گلوله قرار می گیرد و در وسط جاده نقش بر زمین می شود. قاتل او افسر سابق پلیس بوده است.
علیرضا حجتی، کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل