هفته گذشته قایق تعدادی از پناهجویان خارجی در آب های استرالیا به دلیل بی تفاوتی گارد ساحلی این کشور غرق شد و مجامع بین المللی چشمان خود را بر روی این جنایت که مصداق بارز نقض حقوق بشر می باشد بستند.
محسن پاک آیین:
این در حالی است که شماری از قربانیان حادثه زن و کودک بوده و کارشناسان آب و هوا نیز قبلا در مورد طوفانی بودن سواحل خبر داده بودند. علیرغم اینکه نخست وزیر استرالیا زیر فشار افکار عمومی و احزاب مخالف اعلام کرده بود که تحقیقات مستقلی را در مورد سهل انگاری گارد ساحلی در نجات پناهجویان خارجی صورت خواهد داد،اما متاسفانه این اقدام هنوز انجام نشده است.جولیا گیلارد نخست وزیر استرالیا قبلا گفته بود غرق کشتی نه در تاریکی بلکه در هوای روشن رخ داده است که دروغ بودن این اظهار نیز پس از پخش تصاویر اینترنتی مشخص گردید.
تصاویر تلویزیونی از قایق نیز نشان می دهد که مردم محلی با دادن وسایل غریق نجات سعی در کمک به سرنشینان قایق و نجات آنان داشته اند که این امر به دلیل بی تفاوتی گارد ساحلی موثر واقع نشده است.
کارشناسان حقوق بشر می گویند در طول سال جاری بیش از 200 قایق به طور غیر قانونی وارد آب های استرالیا شده و این امر نشان می دهد که دولت استرالیا معمولا در جریان تردد قایق ها قرار داشته و نمی توان صحبت مقامات رسمی مبنی بر بی اطلاعی از وجود قایق غرق شده را پذیرفت.برخی از کارشناسان نیز معتقدند که مقامات رسمی عمدا از گارد ساحلی خواسته اند تا اقدامی انجام ندهد تا بدینصورت پناهجویان خارجی را از سفر به استرالیا بترسانند.
گیلارد نخست وزیر استرالیا در رقابت های انتخاباتی گفته بود که حل مشکلات پناهجویان را در اولویت برنامه های خود قرار می دهد اما این شعار فقط یک ژست انتخاباتی بود و پس از به قدرت رسیدن وی،فراموش گردید.
بی تفاوتی مقامات رسمی استرالیا نسبت به حفاظت از جان انسان ها موضوع جدیدی نیست و گزارشات حقوق بشری نشان می دهد که در معادن استرالیا ،با بومیان این کشور به شدت با خشونت رفتار می شود.موارد نقض حقوق بشر در استرالیا بارها از سوی مقامات بین المللی محکوم شده و حتی کوفی عنان دبیر کل سابق سازمان ملل و سازمان عفو بین المللی چند بار به شدت کانبرا را به نقض حقوق بشر متهم کرده اند.کارشناسان حقوق بشر می گویند استرالیا تنها کشور توسعه یافته ای است که دولتش از سوی سازمان های بین المللی به نقض حقوق بشر متهم شده است.
چنانچه در نتیجه بررسی پیرامون علل حادثه غرق کشتی پناهجویان عراقی و اندونزیائی مشخص شود که این حادثه به دلیل بی تفاوتی یا حتی تجاهل گارد ساحلی استرالیا صورت پذیرفته است،برگ سیاهی در کارنامه دولت استرالیا خواهد بود.شاید به همین دلیل است که دولت کانبرا با ترفندهای رسانه ای و لابی های سیاسی سعی در سرپوش گذاشتن بر این موضوع داشته و امیدوار است ابعاد این حادثه مشمول مرور زمان شده و فراموش گردد.