حمایت از حقوق بنیادین بشری پس از کشتارهای جنگ جهانی دوم در غرب به اوج خود رسید و یکی از نخستین اقدامات سازمان ملل تحت تاثیر این فضا تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر بود که مفاد آن نیروی اخلاقی و راهنمای جامعه بینالمللی توصیف شد.
هرچند کوشش بر آن بود تا اعلامیه جهانی حقوق بشر به صورت یک کنوانسیون الزام آور به تصویب دولتهای عضو برسد، اما بنا بر ملاحظات سیاسی برخی کشورها از جمله ایالات متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی سابق،این خواسته عملی نشد اما بعد از تصویب این اعلامیه در دهه ۱۹۶۰میلادی دو کنوانسیون حقوق مدنی و سیاسی و حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی به تصویب رسید و لازم الاجرا گشت و پس از آن نیز اقدامات تکمیلی دیگری نیز در همین زمینه انجام شد.
** تعریف آمریکا از حقوق بشر
ایالات متحده، به عنوان کشوری که با تهاجم اروپاییها به قاره آمریکا و کشتار بومیان این منطقه شکل گرفت و بعدها هم به این جنایات علیه دیگر ملت های جهان ادامه داد تا در نهایت به یک ابرقدرت جهانی تبدیل شود، هم اکنون از مدعیان برقراری دموکراسی و حقوق بشر در جهان است.
واشنگتن که تنها استفادهکننده از سلاح اتمی در تاریخ جهان است، کشورهای مستقل جهان از جمله جمهوری اسلامی را به تلاش برای دستیابی به سلاحهای کشتار جمعی و نقض حقوق بشر در این زمینه متهم میکند،ادعایی که تاکنون حتی برای طرح آن به عنوان یک ادعا در مجامع بینالمللی سندی ارایه نشده است.
واشنگتن، جمهوری اسلامی را به عنوان یکی از رهبران جریان مستقل جهانی به سه بهانه یعنی حمایت از تروریسم (حمایت از جنبشهای اسلامی و آزادی بخش مخالف رژیم صهیونیستی)، تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی (فعالیتهای صلح آمیز هسته ای) و همچنین نقض حقوق بشر (دنباله روی نکردن از سیاستهای فرهنگی، سیاسی و اقتصادی جریان سرمایه داری) هدف حملات سخت و نرم قرار داده است.
در همین چهارچوب ایالات متحده از سال ۱۳۵۹ایران را آماج تحریمهای خود قرار داده است، تحرمهایی که تاکنون نه تنها تغییری در رویه مستقل جمهوری اسلامی ایجاد نکرده بلکه موجب ارتقای روحیه خودباوری و خوداتکایی ایرانی نیز شده است.
تحریمهای یکجانبه اخیر این کشور علیه جمهوری اسلامی نیز که با امضای قانون تحریمهای فراگیر از سوی باراک اوباما رقم خورد آخرین نمونه از اقدامات خصمانه ایالات متحده علیه تهران محسوب میشود.
** اعتراضها به تعریف واشنگتن از حقوق بشر
در چنین شرایطی، کاخ سفید با هدف مشروعیت بخشی به اقدام ضد حقوق بشری خود در دور جدید تحریمها و نیز با هدف جلب همدلی ایرانیان مقیم این کشور، از لابیهای خود در میان آنان بهره برداری کرده و از تعدادی از چهرههای مخالف جمهوری اسلامی برای حضور در مراسم امضای تحریمها دعوت کرد.
فروغ پرویز - یزدانی عضو هیات رییسه شورای ملی ایرانیان* در مطلبی که درباره دیدار خود با اوباما در حاشیه این مراسم، منتشر کرده میگوید که از رییس جمهوری آمریکا خواسته است که در تحریمهای خود علیه ایران به موضوع حقوق بشری بیشتر توجه کند.
در پاسخ به چنین اقدام دور از وطن دوستی، ایرانیان مستقل مقیم ایالات متحده جوابیهای در انتقاد از گزارش وی درباره دیدارش با اوباما نوشته اند که در زیر آمده است.
مهندس رضا سعیدی از فعالان حقوق بشر مقیم واشنگتن و عضو کمیته دوستی ایرانیها و آمریکایی ها**، پس از امضای قانون تحریم فراگیر علیه ایران در نامه سرگشادهای به شورای ملی ایرانیان، رفتار دوگانه آمریکا درباره حقوق بشر و نیز تحریکات ضد ایرانی این شورا را زیر سوال برده است.
در این نامه آمده است: آیا نقض جدی حقوق بشر در مصر، عربستان، آذربایجان یا چین وجود ندارد و آیا همین الان که ما صحبت میکنیم چند نفر در افغانستان، پاکستان و عراق کشته میشوند! شما درباره کدام حقوق بشر صحبت می کنید!؟ آیا این مهاجران استعمارگر اروپایی نبودند که در چند قرن گذشته ، بومیان آمریکا را به خاک و خون کشیدند و نه تنها زمین آنها را از آنها گرفتند بلکه فرهنگ، زبان و تمدنشان را نیز از بین بردند. درباره صدها هزار یا شاید میلیونها آفریقایی که برای بردگی به آمریکا آورده شدند،چه جوابی دارید؟! چگونه از نقض حقوق بشر در ایران دم میزنید در حالی که هنوز هم با وجود ریاست جمهوری یک سیاه پوست، نژادپرستی و تبعیض بین سیاه و سفید در ایالات متحده موج میزند.
سعیدی در ادامه نامه نوشته است: چگونه است که تاریخ تا این حد جنایات وحشیانه نازیهای آلمان در جنگ جهانی دوم را برجسته کرده است اما جنایات مداوم اشغالگران فلسطین را که ۶۰سال است، این منطقه را اشغال کرده اند فراموش میکند،اسراییلی که به لبنان تجاوز میکند، از بمب فسفری علیه مردم عادی استفاده میکند، مدارس را بمباران میکند همچنان از هرگونه آسیبی به خاطر نقض حقوق بشر مصون است. آمریکایی که علیه بومیان این قاره، به نسل کشی دست زد و هم اکنون نیز از نسل کشی اسراییل حمایت میکند، چگونه میتواند نگاهی منصفانه به ایرانی داشته باشد که هدف کودتای ۲۸ مرداد آمریکاییها علیه دولت مردمی خود قرار گرفت، جنگ عراق به آن تحمیل شد، هدف حملات منافقین به مردم عادی خود قرار گرفت، مورد تحریمهای بین المللی واقع شد و در نهایت حتی دستگاههای جاسوسی خارجی، برای از بین بردن آن به انقلاب نرم دست زدند.
این فعال حقوق بشر آمریکا در نامه سرگشاده خود افزوده است: خانم پرویز یزدانی! از شما که فردی تحصیل کرده هستید،بعید است این موضوع را فراموش کنید که اکنون حتی خود مردم آمریکا هم با نگاهی به سیاستهای گذشته و حال واشنگتن و جنایات آنها، در جایگاه مخالفین سیاستهای کاخ سفید قرار گرفته اند. شعار بردن دموکراسی به ایران مثل شعارهای دیگر آمریکایی ها برای بردن دموکراسی به عراق و افغانستان است که کشته و زخمی شدن میلیون ها نفر در این کشورها و ناامنی بیشتر این مناطق را در پی داشته است. شما از حمایت از جنبش سبز ایران دم میزنید و آیا به این عبارت قدیمی آمریکاییهای مهاجر هنگام قتل عام سرخ پوستها توجه نکردهاید که -سرخ پوست خوب، سرخ پوست مرده است؟ برای آمریکاییها منابع سرزمینی ایرانی ها مهم هستند و سبز و غیر سبز فرقی نمیکند.
در نهایت سعیدی، ایران امروز را مستقل دانسته و آورده است: کمی فکر کنید که چرا ایران زمان شاه که عروسک خیمه شب بازی دست آمریکاییها و از سرکوب گرترین حاکمیتها علیه مردم ایران بود هرگز مورد حملات نرم و سخت آمریکا قرار نگرفت و چرا اکنون که حاکمیتی مستقل دارد، چنین هدف حملات است.
______________________________
* شورای ملی ایرانیان آمریکا ( )National Iranian-American Councilاز سال ۲۰۰۲تشکیل شده و مقابله با جمهوری اسلامی را در راس اهداف خود قرار داده است.
** کمیته دوستی ایرانیان آمریکائیان ( American Iranian Friendship )Committeeاز سوی مجموعهای از ایرانیهای مستقل در سال ۲۰۰۴تاسیس شده و با اقدامات یکجانبه ایالات متحده علیه ایران مخالفت میکند.