X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: یکشنبه 02 آبان 1389

آمریکا؛ از نقض تا استفاده ابزاری از حقوق بشر

در حالی که امریکا با استفاده ابزاری از عبارت زیبای 'حقوق بشر' دولت های مخالف سیاست های خود را تحت فشار قرار می دهد، نهادهای بین المللی و گروههای مستقل در گزارشهای خود، از نقض گسترده حقوق بشر توسط این کشور در داخل و خارج از امریکا خبر می دهند.

به گزارش ایرنا به نقل از نیویورک تایمز این وضعیت به گونه ای است که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و سازمان عفو بین الملل، بارها دولت آمریکا را به جهت نقض حقوق بشر در داخل و خارج این کشور مورد انتقاد قرار داده اند.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد اخیرا با انتشار گزارشی در خصوص نقض گسترده حقوق بشر در آمریکا، واشنگتن را به شدت به باد انتقاد گرفت.
کمیسر ارشد حقوق بشر سازمان ملل متحد در تازه ترین گزارش خود از نقض گسترده حقوق بشر در امریکا از جمله شکنجه زندانیان، خشونت پلیس و تبعیض نژادی در این کشور ابراز نگرانی کرده و خواستار انجام اقداماتی برای بهبود این وضعیت شده است.

در این گزارش نقض حقوق بشر از سوی دولت امریکا، امری 'نظام مند' تشریح شده است که بیشتر آن‌ها به تضییع حقوق آفریقایی-امریکایی‌ها، اقلیت‌ها، مسلمانان و مهاجران در داخل این کشور مربوط می‌شود.

یکی دیگر از مهمترین نگرانی‌هایی که در این گزارش به آن اشاره شده است، مسأله اعطای مصونیت به پیمان‌کاران خصوصی و سازمان‌های اطلاعاتی امریکا است که در خارج از این کشور در کشتار مردم بی‌گناه در عراق، افغانستان و دیگر نقاط جهان دخالت دارند.

شورای حقوق بشر سازمان ملل در گزارش خود همچنین اعمال خشونت ماموران امریکا و آزار و اذیت متهمان زندانی در پایگاه امریکایی گوانتانامو و بازداشتگاه‌های عراق و افغانستان را محکوم کرده است.

براساس این گزارش، آمریکا هم اکنون بیش از 380 هزار تبعه خارجی را در 300 بازداشتگاه زندانی کرده است.
رفتارهای ضدحقوق بشری دولت امریکا چیزی نیست که فقط در گزارش شورای حقوق بشر مطرح شده باشد. دو روز پیش پایگاه اطلاع رسانی 'ویکی لیکس' نیز برای دومین بار اسنادی از جنایات امریکا را در جریان اشغالگریهایش علیه مردم افغانستان و عراق فاش کرد که نشان می دهد واشنگتن در حالی که با شعار دموکراسی و دفاع از حقوق مردم به این کشورها یورش برد و آنها را اشغال کرد، جان ساکنان این سرزمینها را گرفته و کوچکترین اعتنایی به حداقل حقوق انسانی آنها نمی کند.

ویکی لیکس جمعه‌شب با انتشار 400 هزار سند در مورد جنگ عراق با پرده برداشتن از زوایای جنایتهای امریکا در جریان اشغال این کشور گزارش داده است که از زمان حمله آمریکا به عراق از سال 2003 تا اواخر سال 2009 حدود 285 هزار نفر کشته و زخمی‌شده‌اند که 63 درصد از آنها افراد غیرنظامی بوده اند. این آمار، شمار قربانیان حملات امریکا را 109 هزار نفر و مجروحان را 176 هزار نفر برشمرده است.

براساس این اسناد، در بین غیرنظامیان کشته شده عراقی، زنان باردار، افراد سالخورده، کودکان و حتی بیماران روانی نیز وجود داشته‌اند که به شکل‌های مختلف از جمله تیراندازی‌ در مراکز ایست و بازرسی ، حملات جنگنده‌های آمریکایی در عراق و یا در شلیکهای بی دلیل نظامیان این کشور به سوی مردم کشته شده‌اند.

با وجود این که ارتش آمریکا مدعی است مراکز ایست و بازرسی را در عراق با هدف تامین امنیت شهروندان برقرار کرده و در آن به قوانین مربوط به ایست و بازرسی احترام می‌گذاشته است، اما اسناد ویکی ولیکس و فیلم‌ها و تصاویری که توسط خود نیروهای آمریکایی در اینترنت انتشار یافته ، عکس این مساله را نشان می‌دهد.

 ویکی‌لیکس در این زمینه فیلمهایی را به نمایش گذاشته است که نشان می‌دهد ارتش آمریکا با هر خودرویی به یکی از مراکز ایست و بازرسی نزدیک می‌شد، به عنوان عاملان حملات انتحاری نگاه می کرد و با همین نگاه بود که نظامیان امریکایی مستقر در یک ایستگاه ایست و بازرسی یک زوج عراقی را هنگام حرکت بسوی خانه خود در تل‌عفر به گلوله بستند و در موردی دیگر، کودکی 9 ساله را شهید کردند.

ارتش آمریکا البته بعدها مدعی شد که سرباز آمریکایی عامل تیراندازی به کودک یادشده، مشکل روانی داشته است.
بازداشت غیرقانونی و شکنجه های غیرانسانی زندانیان نظیر آنچه در زندان ابوغریب بغداد و بازداشتگاههای امریکا در عراق و افغانستان رخ داده، نمونه های آشکار دیگری از نقض حقوق بشر توسط واشنگتن است.

همین رفتارها است که موجب شده است بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران مسایل سیاسی و حقوقی، از بررسی گزارش عملکرد امریکا در زمینه حقوق بشر در ماه جاری در شورای حقوق بشر سازمان ملل استقبال کنند.

'سیدمحمدحسن ابوترابی فرد' نائب رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش 'حقوق بشر و امریکا' که چهارشنبه گذشته در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به این موضوع خاطرنشان کرد که امروز نقض گسترده حقوق بشر توسط دولت امریکا در داخل و خارج از این کشور، کوس رسوایی واشنگتن را در جهان به صدا درآورده است.

وی گفت: حقوق بشر در آمریکا تحت تاثیر منافع نامشروع شمار اندکی صهیونیست قرار گرفته است و اکنون اندیشمندان و متفکرین آمریکایی این حقیقت را دریافته‌اند و این سوال را مطرح می‌کنند که دلارهای ما برای چه هدفی به سوی سرزمین‌های اشغالی فلسطینی گسیل می‌شود و چرا باید ‎ 1/5میلیارد مسلمان در برابر آمریکا قرار بگیرند تا ما از قاتلین فلسطینی ها حمایت کنیم.

دکتر ابومحمد عسگرخانی استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، نیز در این همایش گفت: ایالات متحده در زمینه نقض حقوق بشر رتبه اول را در جهان دارد که از جمله آن، می توان به مدیریت مستقیم دهها کودتا توسط کاخ سفید در کشورهای مختلف اشاره کرد.
به عقیده وی، همانگونه که آمریکا در اقتصاد و تولید علم رتبه اول را به خود اختصاص داده است در زمینه نقض حقوق بشر و جنایت های بین المللی نیز رتبه اول را دارد.

عسگرخانی با اشاره به آمارها در زمینه تبعیض نژادی و نقض حقوق کودکان و اقلیت های دینی در امریکا گفت: در حال حاضر 2 هزار و 240 کودک در این کشور قبل از رسیدن به سن بلوغ به زندان شده اند.

عسگرخانی، در مجموع آمریکا را بزرگترین ناقض حقوق بشر در دنیا دانست و گفت: دولت آمریکا حتی در قبال سکنه نخستین این سرزمین یعنی سرخپوستها نیز اقدام به نقض حقوق بشر کرده است به گونه ای که هم اکنون پرونده های قضایی با عمر 150 سال در آمریکا وجود دارد که در آن، سرخپوستان شکایاتی علیه دولت مطرح کرده اند اما تاکنون موفق به دریافت نتیجه و دستیابی به حقوق مالکانه زمینهای خود نشده اند.

دکتر ابراهیم متقی دیگر سخنران همایش حقوق بشر و آمریکا نیز گفت: بررسی آمار های نقض حقوق بشر در آمریکا نشان می دهد که نقض حقوق بشر در این کشور در ده سال گذشته در مقایسه با دوران جنگ سرد و دهه 1990 افزایش چشمگیری پیدا کرده است .

این استاد رشته روابط بین الملل دانشگاه تهران، با اشاره به آمارهای رسمی منتشر شده توسط نهادهای بین المللی تصریح کرد: ایالات متحده آمریکا 350 پایگاه نظامی و مرکز امنیتی در گوشه و کنار جهان دارد که در بسیاری از این پایگاه ها نقض حقوق بشر صورت می گیرد و این موضوع بارها مورد اعتراض برخی کشورهای اروپایی نیز قرار گرفته است.

'سوسن صفاوردی' عضو هیئت علمی دانشگاه تهران نیز در این همایش، اظهارداشت: پس از 11 سپتامبر نقض حقوق بشر در آمریکا به طور سیستماتیک اعمال می‌شود.

وی افزود: به اذعان سازمان‌های حقوق بشری آمریکا، در این کشور به بهانه پیشگیری از حملات تروریستی، خفقان شدیدی حاکم است و همه نهادها در این کشور کنترل می‌شوند.

شرکت کنندگان همایش حقوق بشر و امریکا همچنین بیانیه ای را در نشست خود منتشر کردند که تصریح می کند: غرب با برجسته‌سازی ظواهر فریبنده و تبلیغات گسترده، خود را پرچمدار جریان حمایت از حقوق بشر معرفی می کند. این در حالی است که طی شش دهه از تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر، آمریکا هیچ گامی برای پیشبرد حقوق واقعی بشر در جهان برنداشته و به کرات به صورت سازمان یافته به نقض آن، هم در داخل و هم خارج از آن کشور پرداخته است.

این بیانیه با اشاره به تجاوز نظامی آمریکا به کشورهای مختلف اعم از ویتنام، پاناما، عراق، افغانستان، حمایت از رژیم‌های تروریستی‌، اشغالگر و ناقض حقوق بشر، تشکیل دادگاه‌های سری در گوانتانامو و ابوغریب، تشکیل زندان‌ها و شکنجه‌ گاه‌های مخفی در اروپا و آسیا، نقض گسترده حقوق مسلمانان و اقلیت‌های نژادی، زبانی و مذهبی و مهاجرین پس از یازده سپتامبر، مداخله گسترده در امور داخلی دولت‌ها، حمایت از تأسیس و فعالیت‌ گروه‌های تروریستی نظیر طالبان و القاعده و استفاده از آنها به عنوان دستاویز تجاوز به سرزمین‌های مستقل و نقض حقوق مردمان آنها، هدایت اقدامات ضد دینی و توهین به ادیان الهی در راستای سیاست سکولاریزم و لیبرالیسم، آنها را نمونه‌هایی اندک از سیاست نقض حقوق بشر توسط دولت آمریکا خوانده که جهان و جهانیان را متأثر ساخته است.

در این بیانیه از شورای حقوق بشر سازمان ملل خواسته شده است'تا با بررسی دوره‌ای عملکرد آمریکا در زمینه حقوق بشر، مجرایی جهانی برای ملزم سازی این کشور به تغییر این رویه مجرمانه و جنایتکارانه خود فراهم سازد و بدین ترتیب، مسئولیت خود را در راستای حمایت جهانی از حقوق بشر ایفا کند.

 
14 آبان ماه جاری قرار است پرونده آمریکا بطور رسمی در شورای حقوق بشر در ژنو مطرح و برای نخستین بار از دولت این کشور خواسته شود تا به موارد مکرر نقض حقوق بشر پاسخ دهد. این امر، فرصتی را فراهم کرده است تا مدافعان حقوق انسانها با رسواکردن امریکا در زمینه حقوق بشر، از نهادهای بین المللی و دولتها بخواهند اقداماتی جدی برای جلوگیری از تداوم این وضعیت بیندیشند.