X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: یکشنبه 31 مرداد 1389

تدوین منشور حقوق شهروندی در تهران

مدیر کل حقوقی شهرداری تهران از تدوین قواعد حقوق شهروندی در تهران خبر داد.

به گزارش فارس ،نادر نوروزی درباره حقوق شهروندی، گفت: حقوق شهروندی به مفهوم علمی رابطه فرد با حکومت است.

مدیر کل حقوقی شهرداری تهران ادامه داد: در حقوق غربی منشأ حقوق شهروندی قرارداد اجتماعی است. فردی که در جامعه زندگی نمی‌کند مطلقاً آزاد است؛ ولی وقتی در کنار دیگران زندگی می‌کند باید قواعد زندگی اجتماعی را رعایت کند.

وی اضافه کرد: در مکاتب اسلامی حقوق شهروندی تنها به تعهد فرد به جامعه بازنمی‌گردد؛ آحاد افراد چه در جامعه زندگی کنند و چه در جامعه نباشند، در برابر خالق مسئول هستند.

مدیر کل حقوقی شهرداری تهران ادامه داد: افراد اگر در جامعه زندگی کنند، نسبت به یک‌دیگر مسئول هستند.

نوروزی با بیان اینکه حقوق شهروندی مراتب مختلفی دارد، گفت: حقوق سیاسی، مدنی، قضایی از انواع حقوق شهروندی است؛ خوشبختانه در ایران بعد از انقلاب به این موضوع پرداخته شده است.

مدیر کل حقوقی شهرداری تهران با بیان اینکه بخشی از حقوق شهروندی مربوط به زیست در شهر است، گفت: مسائل سکونت در شهر، ساخت و ساز، زندگی در آپارتمان‌ها، تردد، حمل و نقل عمومی، استفاده از پارکینگ از حقوق‌ شهروندی است.

وی به بحث اشتغال در شهر اشاره کرد و گفت: افرادی که در امور تجاری،‌اداری، خدماتی و مسائل مربوط به استفاده از فضای شهر، پارکها، مبلمان شهری، حفظ محیط زیست شهری، پسماند مشغول به کار هستند باید حقوق سایرین را رعایت کنند.

به گفته مدیر کل حقوقی شهرداری تهران، تعبیر دیگر از حقوق شهروندی اجرای حقوق بشر در عرصه ملی است.

وی ادامه داد: حقوق بشر یک اصول کلی دارد که در سطح جامعه پذیرفته شده و در بسیاری از کشورها اجرایی می‌شود و هر کشور در محیط ملی خود بخشی از حقوق شهروندی را رعایت می‌کند.

مدیر کل حقوقی شهرداری تهران افزود:‌در شهرداری تهران از نظر تدوین به حقوق شهروندی پرداخته شده و درباره مسائل نظری این حقوق کار شده است.

نوروزی یادآور شد: در اداره حقوقی شهرداری با همکاری مرکز مطالعات، مسائل مربوط به حقوق شهروندی را پیگیری می‌کنیم.

وی با تأکید بر این موضوع که در بخش تدوین حقوق شهروندی اقداماتی صورت گرفته است، گفت: معاونت اجتماعی، اداره کل حقوقی شهرداری درگیر این مسئله هستند.

مدیر کل حقوقی شهرداری تهران اضافه کرد: امیدواریم بتوانیم منشور قواعد حداقل حقوق شهروندی را تدوین کنیم و مشخص کنیم افرادی که در شهر زندگی می‌کنند دارای چه حقوقی هستند و دیگران در برابر آنها چه تکالیفی بر عهده دارند.

وی ادامه داد: همچنین نهادهای عمومی و حاکمیتی در برابر آنها چه وظایفی دارند و به طور متقابل شهروندان در برابر جامعه چه وظایفی بر عهده دارند.

نوروزی خاطرنشان کرد: بخشی از مسئله حقوق شهروندی مربوط به تدوین مسائل نظری است که اخیراً اقداماتی در این زمینه صورت گرفته است.

وی به برگزاری همایشی تحت عنوان حقوق شهروندی اشاره کرد و گفت: این همایش با همکاری شهرداری تهران و دانشگاه شهید بهشتی در آذر برگزار می‌شود.

مدیر کل حقوقی شهرداری تهران ادامه داد: دبیرخانه این همایش تشکیل شده است و امسال این همایش برگزار می‌شود.

شهروندی از جمله مفاهیم نو پدیدی است که به طور ویژه‌ای به برابری و عدالت توجه دارد و در نظریات اجتماعی، سیاسی و حقوقی جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده است.

مقوله «شهروندی» وقتی تحقق می‌یابد که همه افراد یک جامعه از تمام حقوق مدنی و غیره برخوردار باشند و همچنین به فرصت‌های مورد نظر زندگی از حیث اقتصادی و اجتماعی دسترسی آسان داشته باشند.

ضمن اینکه شهروندان به عنوان اعضای یک جامعه در حوزه‌های مختلف مشارکت دارند و در برابر حقوقی که دارند، مسئولیت‌هایی را نیز در راستای اداره بهتر جامعه و ایجاد نظم بر عهده می‌گیرند و شناخت این حقوق و تکالیف نقش مؤثری در ارتقاء شهروندی و ایجاد جامعه‌ای بر اساس نظم و عدالت دارد.

اسلام به عنوان یک دین فراگیر که به همه ابعاد زندگی بشر توجه کرده است، دستورات صریح و شفافی برای روابط اجتماعی انسان‌ها دارد و نه تنها به کمال معنوی انسان‌ها توجه کرده است بلکه به چگونگی ساختن جامعه‌ای نمونه نیز توجه دارد.

از جمله مسائل مهم حقوق شهروندی در اسلام توجه به کرامت انسان‌ها به عنوان اشرف مخلوقات، ارزش حیات و زندگی افراد، برابری بدون توجه به نژاد، رنگ، پوست و غیره هدفمند نمودن خلفت انسان‌ها و بیهوده نبودن زندگی انسان است.