آمریکا زشت ترین و وحشیانه ترین رفتار را در طول چند قرن گذشته با بومیان خود داشته است که این جنایات همواره از دید مردم این کشور و جهانیان پنهان مانده است.
مجمع عمومی سازمان ملل در سپتامبر 2007، «بیانیه حقوق بومیان» را با 144 رأی مثبت و 11 رای ممتنع به تصویب رساند. استرالیا، کانادا، نیوزلند و ایالات متحده رأی مخالف دادند. حال که سازمان ملل در حال بررسی گزارش وضعیت حقوق بشر ایالات متحده است (UPR)، بومیان تلاش مضاعفی را در به گوش رساندن صدایشان در دنیا آغاز کردهاند.
در این میان نمایان ترین نمونه هایی از ظلم که در حق بومیان آمریکا بعمل آمده از مطالب زیر قابل استیفاد است:
- - مقایسه جمعیتی: بیش از ده میلیون سرخپوست در زمان کشف آمریکا و کمتر از 5/2 میلیون سرخپوست و اسکیمو در زمان حاضر.
- - سرخپوستان آمریکایی محرومترین گروه در آمریکا هستند. بالاترین نرخ فقر و مسائل مربوط به فقر از قبیل مواد مخدر، مرگ زودرس و بیماری را دارا می باشند. ترک تحصیل در اکثر دانش آموزان بومی دیده می شود. نرخ جرم و جنایت در میان جامعه بومیان چندین برابر جامعه سفیدپوستان می باشد. طبق آمار اوایل 2000، 26000 سرخپوست زندانی در 23 ایالت بومی نشین.
- - از نظر سیاسی، کاندیدها از میان سرخپوستان امکان رأی آوردن در میان سفیدپوستان را نداشته بنابراین بومیان در سیاستگذاریها سهمی ندارند و تصمیم گیر در نظام سیاسی نیستند.
- - بومیان آمریکا درصد بسیار کمی از جمعیت آمریکا را شامل می شوند. امید به زندگی در میان بومیان 5 سال کمتر از سفیدپوستان است (72 سال و 77 سال). میزان مرگ ومیر به دلیل الکل 6 برابر، بیماری سل 5 برابر، دیابت 3 برابر و آدمکشی و خودکشی 3 برابر کل کشور میباشد.
- - در آمریکا، زنان بومی بیشترین آمار قربانیان را در زمینه تجاوز و آزار جنسی دارند. زنان بومی در ایالات متحده به مراتب بیش از بقیه گروهها مورد آزار جنسی قرار می گیرند.
- - بومیان شوشون (Western Shoshone Nation) سالهاست که تحت ظلم و ستم می باشند به طوری که کمیته CERD در سال 2005 از دولت خواست است که عملیات علیه آنان را متوقف نمایند. در سال 1863 میلادی زمینی به مساحت 60 میلیون هکتار که در ایالت های نوادا، آیداهو، یوتا و کالیفرنیا گسترده می باشد، با توافق نامه روبی ولی (Ruby Valley) به عنوان سرزمینهای بومیان آن مناطق شناسایی شدند. با این همه این زمین ها را که رسما متعلق به این بومیان است به عنوان زمینهای عمومی و فدرالی از آنان گرفتند و توافق نامه به طور یک جانبه فسخ شد. در ادامه، ساکنین زمینها، بیرون رانده شدند و اکثراً به صورت آواره و بدون داشتن سرپناه بسر می برند. این زمینها برای مقاصد نظامی، استخراج طلا و دفع زایدات هستهای استفاده شدند. علیرغم شکایتهای زیاد از سوی بومیان به مراجع حقوقی، نتیجهای در باز پس گیری زمینهایشان عاید نشده است.
مدارس شبانه روزی:
- - در قرنهای 19 و بیست، کودکان سرخپوست با زور از خانههایشان برده شده و مجبور به حضور در مدارس شبانه روزی دولتی و مسیحی بودند. تسلط کلیساها و میسیونرها بر کودکان با هدف مسیحی شدن و متمدن شدن آنان به روش سفیدپوستان صورت می گرفت. ابتدا مدارس در مناطق بومی بودند لیکن برای جلوگیری از فرار کودکان و بازگشت به خانههای خود، تصمیم گرفتند مدارس شبانهروزی را هر چه زودتر از محل زندگی بومیان ایجاد نمایند. در یک مرحله نزدیک به 100000 کودک بومی در مدارس شبانه روزی جای گرفتند. آنان نه تنها مورد آزار فیزیکی قرار گرفتند بلکه هویت فرهنگی شان را از دست دادند.
- - انتقال نوزادان به محض دنیا آمدن به شیرخوارگاههای «متمدن» هدف سفیدپوستان جهت انتقال زبان و آداب سفیدپوستی بوده است. تبدیل فرهنگ بومیان به استانداردهای سفیدپوستان مهمترین عامل گرفتن نوزادان و کودکان از خانواده و انتقال آنان به مدارس شبانهروزی بود. ممنوعیتها در انجام عبادات، بلند کردن موها، پوشیدن لباسهای سنتی و غیره به دلیل تبدیل بومیان به تمدن سفیدپوستی ایجاد شدند.
- - ریچارد پرات " Richard Pratt" نظریهپرداز و مجری اصلی مدارس شبانه روزی، در اصل این «نسل کشی فرهنگی» را جایگزین «نسل کشی فیزیکی» قرار داد. به طوری که در اواخر قرن نوزدهم، هنری پانکاست، وکیل فیلادلفیایی اعلام کرد: «ما باید یا آنها را بکشیم و یا متمدن شان کنیم و هر یک را که انتخاب می کنیم باید سریعاً عمل کنیم». جمله معروف آقای Pratt که مدارس شبانهروزی در مناطق سفیدپوست را ایجاد نموده نیز از این قرار است :
"Save the man. Kill the Indian"
"Kill the Indian in order to save the man"
" آدم را نجات بده . سرخپوست را بکش. سرخپوست را بکش تا آدم را نجات دهی. "
- - نگهداری کودکان تا حدی برای آموزش زبان، فرهنگ و مذهب سفیدپوستان به بومیان بود لیکن قصد این نبود که سرخپوستان تحصیلکرده شوند بلکه پسران را آماده برای کارهای کارگری و ساختمانی و دختران را برای خدمتکاری نزد منازل سفیدپوستان آموزش داده و استخدام می کردند.
- - علت انتخاب «نسل کشی فرهنگی» به دلیل منافع اقتصادی بود. مثلاً 22 میلیون دلار هزینه ایجاد جنگ با سرخپوستان در عرض ده سال نسبت به کمتر از یک چهارم آن برای آموزش 30000 دانش آموز سرخپوست برآورد شده بود. اینها مدارس کار بودند نه تحصیل. بسیاری از کودکان در حین انجام کار با دستگاههای خطرناک جان سپرده اند. ضرب و شتم کودکان جزو اقدامات روزانه مسؤولین مدارس بودند.
استخراج معادن:
- - استخراج معادن اورانیوم تهدیدی جدی برای منابع آب مردم ناواهو می باشد. نیروگاه راک تهدید سلامتی مردم ناواهویی بوده است. مواد رادیواکتیو در سراسر منطقه ناواهو ردیابی شده است که میزان سرطان و مرگ را چند برابر استاندارد این منطقه کرده است.
- - استخراج طلا در منطقه مقدس بومیان (Shoshone) آبهای زیرزمینی را مسموم نمودند و باعث مرگ و میر شده است.
- - استخراج معادن آهن در کوههای شمال کالیفرنیا، اسیدی نمودن آبهای و افزایش ضایعات سمی در منطقه، مردم قبایل وینتو (Wintu) را به امراض سخت دچار نموده است و یا از بین برده. براساس تحقیقات به عمل آمده، سموم و اشعه تا 3000 سال در آنجا خواهند بود و براساس تحقیقات سال 1997، هزینه پاکسازی حدود 9 میلیارد دلار برآورده شده است که اصولاً چنین پاکسازی هیچ گاه شروع نشد.
- -
- - دولت در مناطق نوادا (Nevada) پایگاههای بسیار زیاد تست بمب های هستهای ایجاد نموده است که بر بومیان مناطق (Shoshone) و سلامتی آنان اثرات سوء گذاشته و گزارشهای زیادی در این رابطه تهیه شده است.
- - به دلیل عملیات استخراج طلا در مناطق (Shoshone) منابع عمده آب کاهش یافته به طوری که در بررسی های به عمل آمده موضوع آب سالم برای بومیان، به موضوعی اساسی تبدیل شده است. فقط یک معدن روزانه بیش از 400 میلیون لیتر آب در روز مصرف می کند. این میزان مصرف آب متعلق به یک شهر بزرگ در تگزاس می باشد.
هاوایی و آلاسکا- موارد مشابه:
- - در سال 1959 هاوایی به ایالات متحده پیوست. در سال 1778 در یک منطقه بیش از 600هزار بومی در هاوایی زندگی می کردند اما اکنون تعداد آنها به چیزی کمتر از 200 هزار رسیده است. بنابراین تعداد اندکی از مردمان هاوایی خواستار جدایی از ایالات متحده هستند. آنان خواستار برگرداندن زبان، فرهنگ و زمین هایشان هستند.
- - از بعد از جنگ جهانی دوم، هاوایی بزرگ ترین مرکز نظامی ایالات متحده. همه نیروهای نظامی در داخل آمریکا و در خارج (ساموا- مارشال- فیلیپین) از این منطقه دستور می گیرند.
- - بیشتر مناطق هاوایی تحت کنترل ارتش است. جزیره Kaholalave که قدمت تاریخی داشته اکنون به یکی از عمدهترین سایتهای آزمایشی بمب اتمی تبدیل شده است.
- - به علت شکایات و اعتراضهای بین المللی در این زمینه برآورد 400 میلیون دلاری برای پاکسازی این منطقه بعمل آمد اما تاکنون اجرا نشده است .
- - 2 میلیون هکتار به بومیان اختصاص داده شده بود. اما این میزان نیز به بخش خصوصی انتقال یافت.
- - بیشتر از 50000 بومی از سالهای پیش منتظر گرفتن قطعه زمینی کوچک هستند اما تاکنون 30000 نفر از آنها جان سپردهاند و هیچک از بقیه هم زمین نگرفته اند.
- - شدیدترین جریمه برای اسکان در پارک و یا سواحل ( 1000 دلار و یا 30 روز زندان) برای بومیان وضع می شود.
- - قوانین منع ماهیگیری و شکار توسط بومیان آلاسکا به عنوان تنها منطقه محدود کننده بوده در حالیکه وابستگی بومیان به شکار و ماهیگیری در آلاسکا بیشتر از جاهای دیگر است. استثمار زمین و منابع همچنان ادامه دارد.
- - قوانین تبعیضآمیز- بیشتر قوانین ایالتها براین اساس استوار است که افراد دارای پرونده جنایی را استخدام نکنند اما این قانون اکنون شامل کسانی است که دستگیر شده اند ولی اتهامی به آنها وارد نبوده است. به دلیل دستگیرهایی متعدد نژادی این موضوع علیه استخدام آفریقایی- آمریکایی ها و یا بومیان می باشد.
گزارشگر سابق کمیته بومیان سازمان ملل