شبکه تلویزیونی الجزیره برنامه آنسوی خبر (ماوراء الخبر) سه شنبه شب را به موافقت دولت انگلیس با پرداخت میلیونها پوند غرامت به زندانیان سابق گوانتانامو که سازمانهای اطلاعاتی کشورهای متحد انگلیس آنها را با اطلاع سازمانهای اطلاعاتی انگلیس شکنجه کرده اند اختصاص داد.
به گزارش این شبکه تلویزیونی، حدود ده زندانی سابق گوانتانامو دستگاههای امنیتی انگلیس را به همدستی در شکنجه خود در زمان بازداشت بودن در چند کشور مختلف متهم کرده اند.
سخنگوی دیوید کمرون نخست وزیر انگلیس گفت تصمیم گرفته شد با افراد مصالحه شود زیرا این کار بهترین راه برای پشت سر گذاشتن پرونده ای دشوار است که از دولت سابق حزب کارگر به ارث رسیده است. لیلی الشیخلی مجری برنامه انسوی خبر گفت: ما در این برنامه جزئیات مصالحه ای را که در خارج از چارچوب دستگاه قضایی انگلیس صورت گرفت و اهمیت این تصمیم در روابط لندن و واشنگتن و آینده بازداشتگاه گوانتانامو را بررسی خواهیم کرد. گفته می شود دولت انگلیس به منظور جلوگیری از انتشار اطلاعات محرمانه درخصوص نقض حقوق بشر هنگام بازجویی از کسانیکه خطری برای امنیت ملی آمریکا و انگلیس محسوب می شدند، با پرداخت پول به زندانیان سابق گوانتانامو موافقت کرد.
این مصالحه، بحثهایی را درباره اهداف دولت انگلیس از خرید سکوت زندانیان و پنهان نگه داشتن واقعیتهای گسترده نقض حقوق بشر پس از حوادث یازدهم سپتامبر 2001 ایجاد کرد. در گزارش العیاشی جابو از لندن که در ابتدای برنامه پخش شد آمده است: بیش از ده نفر از غرامتی که دولت انگلیس به زندانیان سابق گوانتانامو می پردازد بهره مند می شوند.
ولی تصویر بنیام محمد شهروند اتیوپی که در انگلیس اقامت داشت، بیش از دیگران در ذهن مردم این کشور باقی مانده است.
بنیام محمد هفت سال را پشت میله های زندان گذراند و دستگاههای اطلاعاتی انگلیس را متهم کرد که اطلاعاتی را در اختیار بازجویان آمریکایی قرار داده اند که از شیوه های مختلفی برای شکنجه و اهانت به او استفاده کرده اند.
بنیام محمد زندانی سابق گوانتانامو می گوید: شواهد محکمی وجود دارد که نشان می دهد دولت آمریکا رفتار زشت خود با زندانیان را با دولت انگلیس هماهنگ کرده است. الجزیره افزود: دولت انگلیس از طریق مصالحه با زندانیان سابق گوانتانامو ظاهرا قصد دارد از درگیر شدن در محاکمه های قضایی طولانی و پرهزینه پرهیز کند که نحوه فعالیت دستگاه اطلاعاتی این کشور را فاش می کند.
ویل ریس نویسنده و تحلیلگر مطبوعاتی می گوید، "دولت انگلیس با فشار زیادی مواجه شد تا تصمیمی بگیرد.
دادگاههای انگلیس به فشار بر دولت افزوده بودند تا شواهدی را درباره اتهام دست داشتن در شکنجه زندانیان گوانتانامو دریافت کنند.
آمریکایی ها هم دولت انگلیس را تحت فشار قرار داده اند زیرا نگرانند فعالیت دستگاههای اطلاعاتی انان در دادگاههای انگلیس فاش شود".
الجزیره افزود: سازمانهای مدنی و حقوقی مصالحه دولت انگلیس با زندانیان سابق گوانتانامو را مثبت توصیف ولی خاطرنشان کردند باید افرادی که در سرپیچی از قانون نقش داشته اند بازخواست شوند.
کورینا فرگوسن از سازمان حقوق بشر لیبرتی می گوید: "موافقت دولت انگلیس با پرداخت مبلغی کلان به زندانیان سابق نشان می دهد دولت اذعان دارد که خطاهایی در رفتار با این افراد صورت گرفته است".
دولت انگلیس که در ماه ژوئیه امسال از آغاز تحقیقاتی درباره ادعای دست داشتن دستگاههای اطلاعاتی این کشور در شکنجه مظنونان به مشارکت در فعالیتهای تروریستی خبر داده است، مصالحه با زندانیان را راه نجات موقتی می داند که آبروی دستگاههای اطلاعاتی انگلیس را حفظ خواهد کرد.
دستگاههایی که همواره توسل به شکنجه یا ترویج آنرا تکذیب کرده اند. گزارشگر الجزیره در پایان گفت: کارشناسان معتقدند مصالحه ای که دولت انگلیس با وکلای مدافع زندانیان سابق گوانتانامو انجام داده است به پرسشها درباره نقش دستگاههای اطلاعاتی انگلیس در شکنجه زندانیان پایان نخواهد داد ولی از انتشار برخی اطلاعات ویژه پیشگیری می کند که افشای آنها موجب پیگرد شماری از دستگاههای اطلاعاتی انگلیس در دستگاه قضایی خواهد شد. دکتر محمد الشیخلی مدیر مرکز ملی عدالت از لندن و باب ارز کارشناس امور امنیتی از لندن و امیرا وودز مدیر مرکز سیاست خارجی در موسسه پژوهشهای سیاسی واشنگتن از جمله میهمانان این بخش از برنامه انسوی خبر بودند.