تداوم نقض حقوق بشر در عربستان سعودی هر چند با سکوت معنادار سران کشورهای مدعی دفاع از حقوق بشر مواجه شده است، اما نقض شدید حقوق مردم در عربستان سرانجام صدای اعتراضات را در آورد.
به گزارش فارس به نقل از پایگاه اطلاعرسانی شبکه خبری العالم، سازمان دیده بان حقوق بشرHuman Rights Watch درگزارش سالانه خود به تداوم نقض حقوق بشر در عربستان سعودی اشاره کرد و خواستار مقابله با آن شد.
این سازمان در گزارش سال 2010 میلادی خود روز دوشنبه اعلام کرد، مسئولان سعودی به طور هدفمند به نقض حقوق بشر ادامه میدهند و حقوق 9 میلیون زن و دختر عربستانی و هشت میلیون کارگر خارجی و حدود دو میلیون شهروند شیعه در این کشور پایمال می شود.
دیدهبان حقوق بشر که مقر آن در نیویورک است، در این گزارش آورده است: هزاران نفر سالانه به طور غیر عادلانه محاکمه و مستبدانه و بدون توجیه بازداشت می شوند.
بنا به اعلام این سازمان، زنان عربستانی با قید و بندها و محدودیتهای زیادی روبرو هستند و بدون اجازه قیم مرد حق کارکردن و یا سفر رفتن را ندارند.
سازمان دیده بان حقوق بشر از بی توجهی عربستان به تعهدات خود به شورای حقوق بشر سازمان ملل درسال 2009 با وضع محدودیت برای اساسنامه "نظام قیمومیت " انتقاد کرد.
براساس این گزارش، اصلاحات در عربستان سعودی تاکنون، درحد تدابیر نمادین برای بهبود توان زنان برای حضور در جامعه بوده و خیلی محدود به بهبود آزادی بیان منجر شده است.
این گزارش از جمله موارد نقض حقوق زنان به مخالفت دادگاه سعودی با تجدید نظر در مساله مخالفت پدری با ازدواج دختر چهل سالهاش اشاره شده است.
همچنین براساس این گزارش، زن دیگری به نام سوسن سلیم به خاطر معرفی به دادگاه به عنوان زنی بدون قیم مرد به 300 ضربه شلاق و 18 ماه حبس محکوم شده است.
دراین گزارش آمده است که دولت عربستان هنوز سن قانونی برای ازدواج تعیین نکرده است اما در ژوئن، قانون جدیدی برای ازدواج تصویب کرده که سن عروس را مشخص میکند.
این سازمان به نقل از یک نشریه عربستانی نوشت مردی که از همسرش جدا شده، دختر دوازده ساله خود را با مهریهای به مبلغ 80 هزار ریال (21300 دلار) در انتقام از همسر مطلقه خود که حق حضانت دختر را گرفته بود، وادار به ازدواج کرد.
این گزارش با اشاره به وجود هشت میلیون و سیصد هزار کارگر خارجی در عربستان، اعلام کرده است که سفارتهای واقع در کشورهای آسیایی سالانه از دریافت هزاران شکایت از طرف خدمتکاران در منازل خبر دادهاند که از ساعات کاری طولانی به مدت 15 تا 20 ساعت در هفت روز هفته و بدون دریافت حقوق شکایت دارند.
براساس این گزارش، این خدمتکاران اغلب از خوردن غذا محروم می شوند و با سوء استفادههای فیزیکی و جنسی و روحی روبرو می شوند.
گزارش سازمان دیدهبان حقوق بشر همچنین از برخوردهای تبعیضآمیز با شیعیان در عربستان خبر داد و تاکید کرد: تبعیض رسمی علیه شیعیان، شامل عدم برخورداری از حقوق مساوی در آموزش ، نظام قضایی و آزادی برای برگزاری مراسم و مناسک مذهبی است.
مقامات دولتی از پذیرش شیعیان در برخی مشاغل خاص پرهیز میکنند و به طور علنی به تحقیر عقاید مذهبی آنان می پردازد.
دیدهبان حقوقبشر در بیست و یکمین گزارش سالانه خود درباره حقوق بشر در جهان، اعلام کرد اتحادیه اروپا به وعده های خود برای واداشتن رژیمهای سرکوبگر به احترام به حقوق بشر عمل نمی کند.
"کنت روس " مدیر اجرایی دیده بان حقوق بشر در بیانیه ای اعلام کرد، حمایت از گفتوگو و همکاری با رژیم های سرکوبگر در بسیاری از مواقع به عنوان بهانه برای انجام ندادن هیچ کاری در زمینه حقوق بشر استفاده می شود.
وی افزود: گفتوگوهای سازنده اتحادیه اروپا از جمله نمونه های آشکار این رویکرد جهانی است.
دیده بان حقوق بشر اعلام کرد اتحادیه اروپا علیرغم اینکه در توافقنامههای همکاری خود با کشورهای دیگر، غالبا " شرط احترام به حقوق بشر را تعیین میکند، توافقنامه تجاری مهمی با ترکمنستان که یک دولت کاملا " سرکوبگر است ، امضا کرده است.
"جوزپه مانوئل باروزو " رئیس کمیساریای اروپا از سوی گروههای حقوق بشر از جمله دیدهبان حقوق بشر برای موافقت با دیداری که امروز با "اسلام کریموف " رئیس جمهوری ازبکستان در بروکسل دارد، مورد انتقاد قرار گرفته است. برنامه کاری این دیدار، مذاکراتی درباره انرژی ، امنیت و حقوق بشر است.