X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: شنبه 15 آبان 1389

رسوایی آمریکا در شورای حقوق بشر سازمان ملل

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد از روز گذشته برای نخستین بار پرونده دولت امریکا را به جریان انداخته است و از کاخ سفید می خواهد به موارد نقض مکرر حقوق بشر پاسخ دهد.

نخستین نشست رسمی شورای حقوق بشر روز جمعه 14 آبان جاری در حالی برگزار شد که علاوه بر شبکه حقوق بشر امریکا متشکل از 300 گروه حقوق بشر و عدالت اجتماعی در این کشور، بیش از یکصد سازمان غیردولتی حقوق بشری از سراسر جهان برای بررسی پرونده نمایندگانی اعزام کرده بودند.

بنا به گزارشها، شورای حقوق بشر در طول 3 ماه آینده بررسیهای خود را انجام داده و پس از دریافت پاسخ واشنگتن، نتایج آن را به عنوان گزارش سالانه خود بطور رسمی اعلام خواهد کرد.

شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در نخستین بررسی وضعیت حقوق بشر در آمریکا از این کشور بخاطر تبعیض نژادی، وضعیت زندان‌ها و سوء ‌رفتار سربازانش با مردم مناطق تحت اشغال بشدت انتقاد کرد اما هیات 30 نفره ای از امریکا که به ریاست 'استر بریمر' وزیر مشاور در امور سازمانهای بین المللی در این اجلاس حضور دارد، به دفاع از عملکرد دولت خود برخاستند.

این نشست در حالی برای نخستین بار برای رسیدگی به وضعیت حقوق بشر در امریکا برگزار شد که این کشور مدعی، بصورت یکجانبه هر سال در کمیسیون حقوق بشر خود، وضعیت 190 کشور جهان را بررسی کرده و حتی با ارسال پرونده آنان به کنگره، تصمیماتی نیز در این زمینه اتخاذ می کند.
اما اکنون، شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که در 15 مارس 2006 جانشین کمیسیون حقوق بشر این سازمان شد، دست به کار شده و تصمیم گرفته است تا وضعیت خود امریکا را نیز بررسی کند.

47 کشور در شورای حقوق بشر عضویت دارند و هر ساله یک سوم اعضای جدید این شورا به مدت سه سال دیگر انتخاب می‌شوند.مقر این شورا در ژنو است.

منظور این شورا از 'حقوق بشر' حقوقی است که به همه انسان ها صرف نظر از نژاد، مذهب ، ملیت و مانند آن تعلق می گیرد. در ماده یک اعلامیه جهانی حقوق بشر آمده است: 'تمام افراد بشر آزاد به دنیا می آیند و از لحاظ حیثیت و حقوق با هم برابرند.همه دارای عقل و وجدان می باشند و باید نسبت به یکدیگر با روح برادری رفتار کنند.'

به همین دلیل، بررسی پرونده نقض حقوق بشر ایالات متحده امریکا در شورای حقوق بشر از آن جهت حائز اهمیت است که این کشور خود را بزرگترین حامی حقوق بشر در دنیا می داند.

وزارت امور خارجه آمریکا هر ساله گزارش‌هایی را در مورد وضعیت حقوق بشر در جهان منتشر می کند که در آن بسیاری از کشورهای جهان را به نقض حقوق بشر متهم می کند،این درحالی است که دولت امریکا بیشترین نقش را در نقض حقوق بشر در سطح جهان دارد و علاوه بر نقض حقوق بشر در داخل این کشور در زمینه های حقوق مدنی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، بزرگترین ناقص حقوق بشر در خارج از آمریکا نیز محسوب می شود.

به نظر کارشناسان، نقض حقوق بشر در آمریکا طی دو دهه گذشته به ویژه پس از حادثه 11 سپتامبر 2001 به طرز بی سابقه ای افزایش یافته است. این کشور همچنین طی 6 دهه پس از پایان جنگ جهانی دوم و تشکیل سازمان ملل متحد، کودتاهای زیادی را در کشورهای مختلف طراحی و اجرا کرده و جنگ های متعددی را در مناطق مختلف دنیا به راه انداخته است.

دولت آمریکا با استفاده ابزاری از عبارت زیبای حقوق بشر،همواره دولت های مخالف سیاست های خود را به نقض حقوق بشر متهم می کند اما کشورهای همسو با سیاست های این کشور هر چند سهم عمده ای در نقض حقوق بشر داشته باشند، از چتر حمایتی آمریکا در این رابطه برخوردار هستند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد پیش از برگزاری نشست دیروز نیز با انتشار گزارشی در خصوص نقض گسترده حقوق بشر در آمریکا، واشنگتن را به شدت مورد انتقاد قرار داده است.

کمیسر ارشد حقوق بشر سازمان ملل متحد در تازه ترین گزارش خود از نقض گسترده حقوق بشر در امریکا از جمله شکنجه زندانیان، خشونت پلیس و تبعیض نژادی در این کشور ابراز نگرانی کرده و خواستار انجام اقداماتی برای بهبود این وضعیت شده است.

شورای حقوق بشر سازمان ملل در گزارش خود همچنین اعمال خشونت ماموران امریکا و آزار و اذیت متهمان زندانی در پایگاه امریکایی گوانتانامو و بازداشتگاه‌های عراق و افغانستان را محکوم کرده است.

براساس این گزارش، آمریکا هم اکنون بیش از 380 هزار تبعه خارجی را در 300 بازداشتگاه زندانی کرده است.
یکی دیگر از مهمترین نگرانی‌هایی که در این گزارش به آن اشاره شده، مسأله اعطای مصونیت به پیمان‌کاران خصوصی و سازمان‌های اطلاعاتی امریکا است که در خارج از این کشور در کشتار مردم بی‌گناه در عراق، افغانستان و دیگر نقاط جهان دخالت دارند.

سازمان عفو بین االملل نیز در گزارشی درسال 2009 درباره نقض حقوق بشر در داخل و خارج از مرزهای آمریکا با اشاره به شکنجه زندانیان در زندان های آمریکا در خارج از خاک این کشور می نویسد: آمریکا همچنان به رفتارهای خشن، غیر انسانی و دون شان انسان ها با بازداشتی ها ادامه می دهد.

برگزاری تظاهرات گسترده قربانیان خشونت پلیس در آمریکا نشان می دهد که تعداد زیادی از مردم آمریکا قربانی خشونت پلیس این کشور می شوند.هرساله در روز 22 اکتبر (30 مهرماه) گروه‌هایی از مردم آمریکا که قربانی خشونت پلیس بوده‌اند در اعتراض به خشونت‌های پلیس این کشور تظاهرات گسترده‌ای را برگزار می‌کنند با این امید که آگاهی عمومی در این کشور را در این زمینه بالا ببرند. این تظاهرات امسال نیز به طور گسترده ای در 30 مهر در این کشور برگزار شد.

دولت امریکا درحالی به شکنجه زندانیان متهم شده و پرونده این کشور در شورای حقوق بشر مورد بررسی قرار می گیرد که در اکثر اسناد حقوق بشری و قوانین کشورها شکنجه منع شده است . در ماد? 5 اعلامی? جهانی حقوق بشر در باره منع شکنجه چنین آمده است: هیچ کس را نمی توان شکنجه کرد یا مورد عقوبت با روش وحشیانه و غیر انسانی یا اهانت آمیز قرار داد. در ماده 7 میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی نیز شکنجه یا مجازات ها با رفتارهای ظالمانه یا خلاف شان انسانی منع شده است.

در گزارش شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، نقض حقوق بشر از سوی دولت امریکا، امری 'نظام مند' توصیف شده است که بیشتر آن‌ها به تضییع حقوق آفریقایی- امریکایی‌ها، اقلیت‌ها، مسلمانان و مهاجران در داخل این کشور مربوط می‌شود.

وجود تبعیض نژادی در آمریکا نیز از محورهای مهم گزارش شورای بشر سازمان ملل است که سابقه تاریخی در این کشور دارد و بارها مورد انتقاد اندیشمندان و نهادهای حقوق بشری در داخل و خارج از آمریکا قرار گرفته است.

سازمان سیا و پلس فدرال آمریکا به بهانه های مختلف، مهاجرین و پناهندگان را مورد اذیت و بازجویی قرار می دهند که در این میان، حقوق مسلمانان به ویژه پس از 11 سپتامبر 2001 بیش از گروه های دیگر نقض شده است.

در گزارشی که در ماه مه سال 2009 در ایالات متحده منتشر شد 'کمیته رفع تبعیض سازمان ملل' نگرانی های خود را در این باره از جمله در رابطه با نیروهای انتظامی، و ادامه نابرابری نژادی در سیستم قانون بزهکاری آمریکا اعلام کرد.

کمیته، همچنین نگرانی عمیق خود را از وضعیت اقلیت های قومی و نژادی در آمریکا به ویژه سیاه پوستان و لاتین تبارها که گفته می شود در شرایط نامناسبی در مناطق حاشیه ای زندگی می کنند اعلام کرد.

وجود تبعیض نژادی و نادیده گرفتن حقوق اقلیت ها در امریکا در حالی صورت می گیرد که وجدان پاک انسان ها و ادیان آسمانی تبعیض نژادی را امری مذموم می دانند و علاوه برآن عدم تبعیض در برخی از مقررات منشور ملل متحد، اعلامیه جهانی حقوق 1948،میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، میثاق بین المللی اجتماعی ،اقتصادی وفرهنگی و قطعنامه های مجمع عمومی سازمان ملل متحد مورد توجه قرار گرفته است.

نقض گسترده حقوق بشر در امریکا در سال های اخیر مورد انتقاد نهادهای مدنی غیر دولتی در آمریکا و خارج از این کشور قرار گرفته است.
اخیرا 103 سازمان غیردولتی و نهاد ملی و یک نهاد منطقه‌ای (کمیسیون آمریکایی حقوق بشر) طی گزارشی نقض حقوق بشر در ایالات متحده آمریکا را مورد انتقاد قرار دادند که گزارش این نهادها مورد توجه شورای حقوق بشر نیز قرار گرفته است.

از بین این 103سازمان، بیش از 77 مورد آمریکایی هستند و مقر آنها در آن کشور است که به صورت انفرادی یا جمعی گزارش‌های خود را ارسال داشته‌اند. در بین سازمان‌های مشارکت کننده، 10سازمان از عراق، 6 سازمان از کوبا، 5 سازمان از سوئیس، 2 سازمان از انگلستان و یک سازمان از بلژیک نیز دیده می‌شوند. از جمهوری اسلامی ایران نیز دو گزارش از سوی سازمان دفاع از قربانیان خشونت و مؤسسه حمایت از آسیب دیدگان اجتماعی ارسال شده که در متن تهیه شده از سوی کمیساریا 5 بار به آنها اشاره شده است.

بخش مهمی از انتقادهای سازمان‌های غیر دولتی جهان به عدم عضویت آمریکا در کنوانسیون‌ها و سازوکارهای حقوق بین‌الملل بشر اشاره دارد. عدم عضویت این کشور در کنوانسیون‌هایی که جزء مهم‌ترین اسناد حقوق بشری به شمار می‌آیند، همواره و از جمله در این گزارش مورد انتقاد قرار داشته و دارد، که برخی از آنها عبارتند: از میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی کنوانسیون حقوق کودک (که فقط دو کشور آمریکا و سومالی به آن ملحق نشده‌اند)، کنوانسیون محو کلیه اشکال تبعیض علیه زنان (دولت آمریکا این کنوانسیون را امضا کرده اما تصویب نشده است) و معاهده منع استفاده، ذخیره سازی، تولید و فروش مین‌های ضد نفر.

برخی دیگر از محورهای این گزارش عبارت است از: سوء استفاده از موضوع مبارزه با تروریسم و تفسیر دلخواه آن، اعدام بیماران مجرم روانی،نگهداری زندانیان در شرایط موسوم به 'بسیار خطرناک'، وضعیت نامطلوب پناهندگان و مهاجران، نادیده گرفتن حقوق اقلیت‌ها در مشارکت سیاسی،رفتار تبعیض آمیز با اقلیت‌ها و بومیان،انتقاد نسبت به ناعادلانه و تبعیض آمیز بودن نظام قضایی و آیین دادرسی آمریکا.

به این ترتیب ادعای واهی دولت آمریکا در دفاع از حقوق بشر زیر سوال رفته و جهانیان تا حدودی از نقض گسترده حقوق بشر توسط دولت امریکا در داخل و خارج این کشور مطلع شده اند. اینک که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد پرونده نقض حقوق بشر آمریکا را بررسی می کند، نوبت رسانه ها، نهادهای مدنی و اندیشمندان آزاده جهان است تا با اطلاع رسانی و انتشار موارد نقض حقوق بشر در ایالات متحده آمریکا گام سازنده ای را در دفاع از حقوق بشر بردارند.