رئیس قوه قضاییه، نقش پیش فرض ها را در علوم بسیار حساس و مهم دانست گفت: یکی از کارهایی که می تواند به اسلامی شدن علوم کمک کند برجسته ساختن پیش فرض های این علوم و نگاه دین به آن هاست .
به گزارش اداره کل روابط عمومی و تشریفات قوه قضاییه ، آیت الله آملی لاریجانی در همایش هم اندیشی تحول در علوم انسانی با رویکرد اسلامی با بیان اینکه اندیشه های ما در یک علم پیش فرض دارد، افزود: برجسته کردن این پیش فرض ها، مهمترین موضوع است.
وی با بیان اینکه بسیاری اوقات، این پیش فرض ها برجسته نیست، گفت: به عنوان مثال یک روانشناس به صورت دائم، با روانشناسی سرو کار دارد، اما نمی داند با کدام چارچوب فکری کار می کند.
آیت الله آملی لاریجانی افزود: این موضوع چیزی نیست که ما ابداع کرده باشیم، بلکه بسیاری از دانشمندان غربی روی آن کار کرده اند که پیش فرض های بسیاری از علوم بازسازی شوند.
وی با اشاره به اینکه گاهی دانشمندان، در بحث های متافیزیکی به این نتیجه رسیده اند که پیش فرض های علوم باید بازسازی شود، گفت: همچنین از هرمونوتیک به این اینجا رسیده اند که بسیاری از علوم ما پیش فرض هایی دارد که یا فلسفی، یا فرهنگی و یا دارای بسترهای اجتماعی است.
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به نظریه برخی دانشمندان غربی مبنی بر اینکه انسان مثل یک ماشین است، گفت: بر اساس آموزه های ما، حرکت های انسان مکانیکی نیست و اراده انسان در کارهای او دخیل است.
وی افزود: اگر نگاه ما به انسان اینگونه باشد، تمام فرضیه های غربی به هم می ریزد. رئیس قوه قضاییه در ادامه بحث علوم انسانی و مسئله تحول در مبانی این علوم را کاری بسیار بزرگ دانست و اضافه کرد: تحول در مبانی علوم انسانی کار بزرگی است که عظمت آن روشن نشده است.
وی به علوم انسانی در مغرب زمین که در تحولات اخیر پیشتاز بوده است، اشاره کرد و گفت: مغرب زمین، قرن ها، روی مباحث علوم انسانی کار کرده اند.
آیت الله آملی لاریجانی با اشاره به تحول در زمینه علوم انسانی در مغرب زمین که در سالیان متمادی به وجود آمده است، افزود: علوم انسانی در مغرب زمین، بر اساس بسترهای خاصی به ویژه نگاه خاص از لیبرالی و نگاهی که تابع مدرنیته بوده، رشد یافته است.
وی با بیان اینکه خود مدرنیته نیاز به کالبد شکافی اساسی دارد، گفت: ریشه های مدرنیزم از طریق دانشمندان غربی واکاوی شده است و بحث های بسیار جدی در این زمینه وجود دارد، اما در کشور ما افرادی به شدت طرفدار این علوم غربی هستند و توجهی به بازشناسی آن نکرده اند.
آیت الله آملی لاریجانی اضافه کرد: دانشمندان و فیلسوفان غربی که روی علوم انسانی کار کرده اند، اغراض آنان معلوم نیست و این علوم هم به کشور ما و هم به کشورهای دیگر هجوم آورده است و کشورهای اسلامی، قربانی هجوم علوم انسانی مغرب زمین هستند.
وی بصیرت در خصوص پیش فرض های این علوم را بسیار مهم خواند و گفت: باید کار در زمینه علوم انسانی را کاری فنی تلقی کنیم و از عالمان برای انجام کاری بنیادی استفاده کنیم، چرا که کارهای عجولانه نتیجه ای نخواهد داشت.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: می خواهیم بنیان های علوم انسانی را در مغرب زمین که چهار قرن دانشگاه های مختلف روی آن کار کرده اند، متحول کنیم و امیدواریم که می توانیم این کار را انجام دهیم.