X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 02 آذر 1389

ستاد حقوق بشر از تمام امکانات خود برای آزادی زندانیان ایرانی استفاده می کند

دبیر ستاد حقوق بشر ایران از دولت آمریکا خواست از بدرفتاری با ایرانیان زندانی در آن کشور , دست بردارد و اجازه دهد آنان از امکانات حقوقی بهره مند شوند.

جمهوری اسلامی ایران رفتار منصفانه ای با زندانیان خارجی دارد،درحالی که گزارش ها حاکی از آن است که آمریکا با زندانیان ایرانی رفتار مناسبی ندارد؟ نظر شما در این رابطه چیست؟

متاسفانه گزارش ها حکایت از آن دارد که وضعیت این گروه از ایرانیان که در آمریکا زندانی هستند بسیار تاسف بار است و ما قاطعانه دنبال کار آنها هستیم. دولت آمریکا باید به این افراد اجازه دهد که به وکیل دسترسی داشته باشند. ما گزارشهای متعددی داریم که آنها تحت شکنجه های تندی بوده اند. دوره های طولانی در بازجویی را پشت سر گذاشته اند و وضعیت آنها هنوز روشن نیست. نگهداری آنها در زندانها به این شکل و به بهانه های خاص غیرمنصفانه است و برخی از اینها اعضای خانواده هایشان هم تحت فشار گرفته اند و حتی دستگیر شده اند. اینها مساله حساسی است و نهادهای قانونی ما به طور منظم موضوع را پیگیری می کنند و ما خواهان پاسخگویی و گزارش های مستند و کاملا رسمی دولت در این زمینه هستیم. به خانواده های این ایرانی ها اطمینان می دهم که ستاد حقوق بشر از همه امکاناتی که در اختیار دارد با دقت و هدفمند , برای پیگیری کار آنها بهره خواهد گرفت و ما امیدواریم سریعا بتوانیم این عزیزان را از این مهلکه ای که گرفتار آمده اند, خلاص کنیم.

درباره دیدار خود با دبیر کل سازمان ملل توضیحاتی ارائه بفرمایید؟

یک جلسه کاری بسیار خوبی با دبیر کل برگزار شد و در همین جلسه برای آقای بان کی مون توضیح داده شد که سازمان ملل خانه اعضا است و  بنابر این خانه ما هم هست. ما در سازمان ملل احساس غربت نمی کنیم , ما صاحبخانه هستیم.سازمان ملل  نمی تواند میدانی برای توطئه و یکجانبه گرایی باشد و کشورهایی که از امکانات این سازمان علیه دیگر کشورها سوء استفاده می کنند , در حال ظلم به سازمان ملل هستند. برای دبیر کل توضیح دادم هیچ چیزی بیشتر از آلوده شدن به توطئه های غربی ,حیثیت این سازمان را زیر سوال نمی برد و انتظار ملت ها و از جمله ملت ایران همواره این بوده که سازمان ملل نقش کاملا بی طرفانه ای در دفاع از ملت ها داشته باشد.البته ما کاملا حافظه قوی داریم که سازمان ملل طی 30سال گذشته همواره به نفع غربی ها کار کرده است.معنای آن این است که غرب همواره این سازمان را در راستای منافع خود به کار گرفته و ما بنابراین جدی تر هستیم که در مقابل این کار بایستیم. سازمان ملل یک تشکیلات ضروری برای همزیستی جهانی است و ما میدان فعالیت وسیعی را در این سازمان برای تحکیم این شان در نظر داریم و یکی از فعالترین عناصر این سازمان در همه زمینه ها از جمله حقوق بشر بوده و خواهیم بود. دبیر کل سازمان ملل از همکاری ما با دفتر کمیساریا بسیار استقبال کرد و  از گزارش یوپی آر ایران که گزارش فنی , دقیق , منصفانه , قاطع و صریح بود , تمجید کرد. ما این همکاری را تا زمانی که احساس کنیم منصفانه است با همین درجه صداقت و باز بودن ادامه می دهیم و امیدواریم همواره بتوانیم در تحکیم این روند کمک کنیم.


یو.پی.آر کشورها به نظر شما تا چه حد می تواند تاثیرگذار باشد؟

 یو پی آر یک مکانیزم سالمی است که اکنون در معرض خطر است و ما باید حتما کشورها را آگاه کنیم که نگذارند این پروسه آلوده شود. باید این مطلب روشن باشد که دلیل تشکیل شورای حقوق بشر این بود که کمیسیون حقوق بشر درگیر مسایل سیاسی شده بود و این کمیسیون هر کشوری را که غربی ها دوست داشتند زیر فشار قرار می داد . این اعتراض ها در نهایت  سبب شد که شورای حقوق بشر تشکیل شود و همه کشورها را به صورت منظم ارزیابی کند و ما این را توفیقی می دانیم که نیاز به حفاظت و نگهداری دارد.

درباره قطعنامه ضد ایرانی کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل، نظر شما چیست؟

این قطعنامه بخشی از تهاجمی آمریکا و برخی دول غربی علیه ایران است. فعالیتهای هسته ای ایران , مسایل منطقه , دفاع ایران از حقوق فلسطینی ها و مساله حقوق بشر زمینه هایی است که بخش های مختلفی از تهاجم غرب را شکل می دهد و ما در مقابل این تهاجم قاطعانه مقاومت می کنیم و با آن مقابله خواهیم کرد. در این فرصت نسبتا کوتاهی که من  در نیویورک بودم سعی کردم از فرصت هایی که در سازمان ملل هست برای تبیین  مواضع استفاده کنم .در جلسات غیر متعهدها و کنفرانس اسلامی و به خصوص در جلسه کمیته سوم به تفصیل, از اهداف نادرستی که پشت بندبند این قطعنامه می تواند باشد , پرده برداری کردم. مثلا آنها در یکی از بندها اعتراض داشتند چرا ما مفهوم محاربه را در سیستم قضایی خود داریم . طبیعتا مساله محاربه در قلب سیستم قضایی ما برای مقابله با تروریزم قرار دارد و مساله تروریزم یک مساله مهم برای مملکت ما است . در این نشست ها توضیح دادم که چگونه غرب و آمریکا پشتیبانان اصلی تروریسم در دنیا هستند و همین هایی که مدعی مبارزه با  تروریزم هستند و تحت نام مبارزه با تروریزم وارد جنگ در منطقه ما شده اند پایتخت هایشان کانون رفت و آمد تروریست های بسیار خطرناک است.

همین تروریست ها زیر چتر حمایتی غرب و آمریکا به آدم کشی مشغول هستند و البته نظامیان این کشورها هم به همان کار آدم کشی مشغول هستند بنابر سر و ته این کرباس به هم می خورد و با هم همخوانی دارد. همچنین در مسایل مربوط به انتخابات ریاست جمهوری سال گذشته , شما مطلع هستید که در دنیا یک تبلیغات بی سابقه ای صورت گرفته و بهمنی از چیزهایی که به اسم اطلاعات است و همه آنها در حقیقت ضد اطلاعات هستند اذهان مختلف مردم دنیا را هدف قرار داده است  . این درحالی است که انتخابات ما یکی از سالمترین انتخابات در کشورهای دمکراتیک است. البته فتنه ای بعد از انتخابات پیدا شد که حالا معلوم شده چرا غربی ها به آن فتنه دامن زدند. اما شواهد روشنی داریم که این فتنه با هماهنگی و دخالت غرب شکل گرفته و به ملت ما تحمیل شد و من در آن جلسات و بویژه جلسه کمیته سوم , بخشی از این دخالت های غرب را به طور صریح پرده برداری کردم. این اعلام مواضع باید توسط کشورهای غربی کاملا فهم شود. معنایش این است که ما برای مقابله با این سلطه کاملا مصمم هستیم و با آن مقابله خواهیم کرد و من دیر نمی دانم زمانی که غربی ها به تدریج پاسخگوی رفتارهای ضد انسانی خود خواهند شد.این موج به همین شکل باقی نخواهد ماند و اینها مجبور خواهند شد که توضیح دهند چرا با سایر ملل اینقدر بی انصافانه و از روی ظلم و سلطه گری برخورد کرده اند.

در جلسه کاری هئیت عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران باسردبیران رسانه های غربی چه مسائلی مطرح شد؟

در جریان این سفر مصاحبه هایی با رسانه های آمریکایی داشتم و از جمله نشستی هم  شماری از سردبیران رسانه های معروف آمریکایی و اروپایی داشتم. به آنها گفتم که این سازماندهی رسانه های غرب و استفاده از تکنولوژی برای بمباران اذهان جهانی در مسیر خواسته های آمریکایی ها و برخی اروپایی ها ,  یک ضربه بزرگی به امنیت دنیا است. برای آنها توضیح دادم که غرب چطور بر اساس اغوا دارد اهداف ناپدار خود را دنبال می کند و ناپایداری از این جهت است که حقایق رو می شود و اغوا نمی تواند ادامه می یابد و این حرکات تنها تنش ها را دردنیا بالا می برد. یکی از اخبار پخش شده راجع به این این نشست به موضوع سه آمریکایی اختصاص داشته و نقل شده که این سه نفر بزودی آزاد می شود که البته این خبر دقیق نیست. چیزی که در آنجا عنوان شد این بود که این سه آمریکایی به طور غیرقانونی وارد مرزهای ما شده اند طبیعتا نیروهای امنیتی ما روی این مساله حساسیت قابل درکی دارند. بنابر این اینها باید از این چک امنیتی رد شوند. مساله انها امنیتی و قضایی است و طبیعتا باید مسیر قانونی خود را طی کند و البته ستاد حقوق بشر سعی دارد نهایت انصاف و دقت در بررسی کارهای آنها انجام گیرد و ما این دقت را حتما به خرج خواهیم داد اما موضوع آنها مساله ای است که باید مسیر قانونی خود را طی کند و هم باید از لحاظ چک امنیتی عبور کنند و هم باید چک امنیتی آنها تمام شود.

ایران چگونه می تواند جایگاه حقوق بشر را در جهان توسعه دهد؟

مساله حقوق بشر برای جمهوری اسلامی ایران یک موضوع جدی و بسیار مهم است نه از جهت اینکه اروپایی ها این را یک موضوع تبلیغاتی و سیاسی کرده اند بلکه ما معتقدیم حقوق بشر یک مساله با جوهر فرهنگی است و انقلاب اسلامی ما هم انقلابی است که به مساله فرهنگ اهمیت خاصی می دهد و اساسا مبتنی بر فرهنگ و فرهنگسازی بوده و هست.بنابر این حتی اگر غربی ها از ما تمجید هم کنند و علیه ما قطعنامه نداشته باشند,  ایران مصمم است که بحث حقوق بشر را توسعه دهد و آن را به زمینه ای تبدیل کند که بشود فرهنگ ها به خصوص فرهنگ اسلامی که پایه نظام مدنی - سیاسی امروز ما است, رشد یابند و فرهنگ اسلامی نیز به عنوان یک تجربه بزرگ انسانی در دنیا مطرح شود. معتقدیم این تفکری که غرب به آن آلوده شده که تنها تجربه باارزش بشری تجربه دمکراسی سکولار و لیبرال غرب است و بقیه تجربه ها غیرقابل توجه هستند ,یک تفکر و موضوع نظری بسیار باطلی است .از آن بدتر این است که غرب در صدد تحمیل این چارچوب فکری خودش بر دنیا است و عملا نمی خواهد اجازه دهد تجربه دیگری در دنیا رشد یابد .این برای فرهنگ بشری بسیار خطرناک است و در واقع تلاشی برای  از بین بردن میراث تجربه های بشری است . جهان شمول بودن مساله حقوق بشر به معنای این نیست که غربی ها  بنشینند و طراحی کنند که تفکر سکولار و لیبرال خود را به دنیا تحمیل کنند و همه دنیا هم همین را بپذیرند. این  جهانشمولی نیست این جهانگشایی نیست .ما معتقدیم جهانشمولی یعنی اینکه همه کشورها بتوانند فرهنگ خود را بدون تقابل با هم , در صحنه جهانی پیش ببرند. لازمه این امر احترام غربی ها به تجربه سایر ملت ها است.

امروز در ایران تجربه بسیار جالبی شکل گرفته است و یک نظام دمکراتیک بر اساس عقلانیت اسلامی بنا شده است. حرف ما این است که این تجربه در کنار سایر تجربه ها باید فرصت رشد و بالندگی داشته باشد .ما نمی گوییم دنیا باید زیر تحمیل ما قرار گیرد . ما می گوییم ما هم باید توان رشد داشته باشیم و حرف ما باید در کنار سایرین شنیده شود . همچنین اگر ملت های دیگری تجربه های خاص خود را دارند  بتوانند مساله را به صورت راحت بیان کنند. ما با تحمیل و سلطه گری  قویا مخالفیم و این خوی سلطه طلبانه که در رفتار آمریکا و اروپا دیده می شود در واقع موضوعی است که ما قویا در مقابل آن مقاومت می کنیم و با آن مخالفیم و خوشبختانه در دنیا این موضع ما دارای شنونده است. ما امیدوار هستیم در سالهای آینده این موج تحمیل گرایی غرب به سوی خود غرب برگردد و زمینه برای رشد و شکوفایی تفکرات دیگر در صحنه بین المللی باز شود . بنابر این ما در بیان مواضع خود در حقوق بشر میدان وسیعی داریم.

نحوه تعامل ایران با برخی از نهادهای غیردولتی مدعی دفاع از حقوق بشر چگونه است ؟

ما در تعامل با نهادهای حقوق بشری دنیا سیاست شفاف و روشنی  داریم و طبیعتا در ایران و جهان نهادهای غیردولتی  زیادی فعال هستند.ما در تعامل با این نهادها مشکل و مانعی نداریم اما نهادهای حقوق بشری را ارزیابی می کنیم. متاسفانه تعداد زیادی از این نهادهای غیردولتی فقط در اسم غیردولتی هستند و در عمل به طور کامل با بودجه های دولت اداره می شوند و حرفهای آنها هم کاملا دولتی است و گویی بلندگوهایی هستند که تحت عنوان سازمان های غیردولتی فعالیت می کنند.ما برای هر کدام از این نهادها ارزیابی خاصی داریم. انتظار نداریم کسی از ما تعریف کند اما انتظار داریم یک نهاد حقوق بشری کارنامه منصفانه و خوبی را از خود ارائه دهد .نهادی چگونه می تواند دائما  در تماس با تروریست ها و در خدمت تروریست ها و بلندگو و در خدمت مافیا و تشکیلات صهیونیستی باشد و اسمش را نهاد دفاع از حقوق بشر هم بگذارد. نباید خام باشیم , اسم کافی نیست عملکرد اینها ملاک استقلال و یا وابستگی آنها است. گاهی معروفترین این نهاد های به اصطلاح غیردولتی , دولتی ترین این نهادها در غرب هستند.

منبع: ایرنا