دبیر کل جدید سازمان عفو بین الملل با انتقاد شدید از کانادا به دلیل نقض حقوق بشر از مقامات اوتاوا خواست با انتقال یک زندانی کانادایی گوانتانامو به کشورشان موافقت کنند.
به گزارش واحد مرکزی خبربه نقل از خبرگزاری فرانسه،"سالیل شتی "دبیر کل جدید سازمان عفو بین الملل در سخنرانی خود در مراسم پایانی مجمع جهانی سیویکوس در مونترال، اعلام کرد ما از رفتار و رویکرد دولت کانادا در زمینه حقوق بشر روز به روز بیشتر نگران می شویم.
سیویکوس یک مجمع بین المللی است که با هدف ارتقای حقوق بشر و حقوق مدنی برگزار می شود.
رئیس جدید سازمان عفو بین الملل تاکید کرد فضای دموکراتیک در کانادا به شدت تنگ و محدود شده است،بسیاری از سازمانهایی که مسائل حساس و بحث برانگیز را مطرح کرده اند از بودجه خود محروم شده اند. در رابطه با عمر خضر، اخرین تبعه غربی زندانی در گوانتانامو، رئیس عفو بین الملل تاکید کرد دولت کانادا باید این زندانی را قبول کند.
سالیل شتی افزود زمانی که عمر خضر در افغانستان بازداشت و به گوانتانامو فرستاده شد تنها پانزده سال داشت و اکنون نیز عدالت درباره وی اجرا نمی شود و به ناحق در بازداشت بسر می برد. عمر خضر در سال دو هزار و دو در یک درگیری با نظامیان امریکایی در افغانستان بازداشت شد. عمر خضر در درگیری با نیروهای امریکایی در افغانستان بینایی چشم چپ خود را از دست داد.
مسئولان امریکایی او را متهم کرده اند که با استفاده از یک نارنجک یک نظامی امریکایی را به قتل رسانده است.
این تبعه کانادایی علاوه بر کشتن یک سرباز امریکایی، به تلاش برای قتل، جاسوسی و تروریسم نیز محکوم شده است اما وکلای مدافع وی می گویند مقامات امریکایی اسناد و مدارک معتبری برای اثبات اتهامات وی ارائه نمی کنند.
دولت محافظه کار استفن هارپر،نخست وزیر کانادا، تا کنون به شدت با درخواست امریکائیها برای انتقال عمر خضر به کانادا مخالفت کرده و به درخواستهای مکرر مسئولان جناح مخالف، سازمانهای دفاع از حقوق بشر و شمار زیادی از شخصیتهای کشور توجهی نکرده است. همچنین رویکرد و برخورد امنیتی دولت کانادا با ماجرای ورود حدود پانصد پناهنده تامیلی که سیزدهم اوت با یک قایق به سواحل کانادا وارد شدند، نارضایتی و خشم رئیس عفو بین الملل را برانگیخته است.
سالیل شتی در سخنرانی خود از مقامات کانادا که با این مسئله برخورد امنیتی کرده و پناهندگان را تروریستی قلمداد کرده اند به شدت انتقاد کرد.
رئیس عفو بین الملل همچنین به موارد مکرر نقض فاحش حقوق ساکنان بومی کانادا اشاره کرد و رویکرد انفعالی و سکوت مقامات اوتاوا را در برابر خشونتهای اعمال شده بر ضد زنان سرخ پوست یا بهره برداری غیرقانونی از منابع طبیعی سرخ پوستان نقض اشکار حقوق بشر و کاملا غیر قابل قبول توصیف کرد.
رئیس عفو بین الملل خاطر نشان کرد درست است که چنین شرایطی فقط منحصر به کانادا نمی شود و در برخی کشورهای دیگر نیز شرایطی مشابه حاکم است اما نارضایتی و خشم من به این خاطر است که اگاهی افکار عمومی کانادا بسیار بالا است اما در شرایطی که ما توقع بیشتری از دولت کانادا داریم مقامات این کشور حقوق بشر را رعایت نمی کنند .
سالیل شتی از این مسئله به شدت ابراز تاسف کرد که در سالهای اخیر شکاف عمیقی میان ارزشهای ( رایج در کانادا)، سابقه کانادا و سیاستها و اقدامات نگران کننده دولت کنونی این کشور ایجاد شده است.
سالیل شتی که یک هندی چهل و نه ساله است از ژوئن گذشته به عنوان دبیر کل سازمان عفو بین الملل فعالیت خود را اغاز کرد.