X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: یکشنبه 17 مرداد 1389

علوم انسانی را ترویج کنیم به نحوی که سرمان کلاه نگذارند

رییس دستگاه قضایی تاکید کرد: ما می‌گوییم علوم انسانی را ترویج کنیم ولی به نحوی که سرمان کلاه نگذارند بلکه پیش فرض‌هایشان را هم بگوید. این یک بحث رسانه‌یی نیست بلکه بحث بسیار فنی و دقیق است که باید در دانشگاه‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

به گزارش ایسنا، آیت‌الله صادق آملی لاریجانی طی سخنانی در گردهمایی بزرگ مبلغان که در مدرسه دار‌الشفاء قم برگزار شد، تصریح کرد: در دنیایی زندگی می‌کنیم که برای نسل معاصر ما پرسش‌های مبنایی بسیاری مطرح است و این پرسش‌ها ریشه در جریان‌های فکری دارند که عمدتا از مغرب زمین می‌آیند و ما در برابر چنین پرسش‌هایی چاره‌ای نداریم جز این که پاسخ‌های برخاسته از کتاب و سنت بدهیم.

وی افزود: برای این امر اقتضاء می‌کند که اولا خود ما فهم روشنی از کتاب و سنت داشته باشیم و سپس بتوانیم با زبان امروزی این پرسش‌ها را به نسل امروز انتقال دهیم.

رییس قوه قضاییه با بیان این که دنیای ما بسیار از نظر مفاهیم و تصوراتی که از طرف مغرب زمین هجوم آورده پیچیده شده است، خاطرنشان کرد: آرای آنها یا منافی دین است و یا دین اقلی را طلب می‌کند دینی که فقط رابطه شخص و خالق باشد و با هر دینی که بخواهد روابط انسان را با همه‌ی ابعاد زندگی تنظیم کند، مخالفند.

آملی لاریجانی با اشاره به مدرنیسم اظهار کرد: این تفکر مخصوصا پس از مشروطیت به سرزمین ما هم سرازیر شد و هر از چند گاهی تورم می‌یابد و یکباره روشنفکرانی سربر می‌آورند و همین سخنان را در لعابی جدید عرضه می‌کنند.

وی گفت: از این نظر وضعیت کشور خاص است و یک جهاد می‌طلبد چرا که ذهن و اندیشه‌ی مومنان و نسل جوان را پر از شبهه کرده‌اند و لازم است که پرسش‌ها را با منطق و پاسخ متین جواب داد. نمی‌توان در دنیای امروز برای سوال سد ایجاد کرد و نمی‌توانیم برای ورود افکار حجاب درست کنیم بلکه باید برای استنباط پاسخ از متون دینی تلاش کنیم و بعد آن را در زبان‌های مناسب عرضه کنیم.

رییس قوه قضاییه با اشاره به نسبی‌گرایی و تجدد‌گرایی به عنوان مصادیق هجوم افکاری که با مبانی دینی مخالفند، افزود: آنها با مبانی و پیش فرض‌هایی جلو می‌آیند که اگر کسی اهل اجتهاد و تحلیل باشد متوجه می‌شود که این مبانی در چه جاهایی با دین در تزاحم است. ما زمانی بحث مبانی علوم انسانی و لزوم نقادی را مطرح کردیم و برخی رسانه‌ها عجیب سر و صدا به پا کردند. یک آقایی در بی‌بی‌سی صحبت کرد و گفت حرفهای ما برای حمله به علوم انسانی است.اینها حرفهای دروغ و کذبی است زیرا بنده و امسال بنده نه مخالف علوم انسانی هستیم و نه بحث‌مان ربطی به فلسفه اسلامی دارد بلکه می‌گوییم که علوم انسانی که وارد کشورمان شده دارای پیش فرض‌های خاص خود است و بحث ما در مورد همین پیش فرض‌هاست.

آملی لاریجانی عینی دانستن علوم را تصوری قرون وسطایی برشمرد و خاطرنشان کرد: این که تصور از علوم کلا عینی باشد و هیچ پیش فرض ارزشی نداشته باشد یک تصور موهوم است. ما می‌گوییم در کشوری که بنایش بر مفاهیم ایمانی و تصورات ایمانی استوار است آیا رواست که سیل ترجمه‌های غربی‌ بیاید و در دانشگاه‌های ما بدون اجتهاد و بدون استنباط، حرفهایی تلقین شود؟‌ البته این موضوع قدری هم به حوزه‌های ما متاسفانه سرازیر شد .

رییس دستگاه قضایی تاکید کرد: ما می‌گوییم علوم انسانی را ترویج کنیم ولی به نحوی که سرمان کلاه نگذارند بلکه پیش فرض‌هایشان را هم بگوید. این یک بحث رسانه‌یی نیست بلکه بحث بسیار فنی و دقیق است که باید در دانشگاه‌ها مورد بررسی قرار گیرد.

وی افزود: متاسفانه در داخل کشور هم افراد ناواردی گفتند که حمله‌ی سازمان یافته‌ای به علوم انسانی شده است. ما که 30 سال در علوم انسانی کار کرده‌ایم به علوم انسانی حمله کرده‌ایم و شما که مشغول هنر و معماری بودید فهمیدید که علوم انسانی چیست و مشغول آن شدید؟

آملی لاریجانی با اشاره به برخی تفکرات روانشناسانی مانند فروید اظهار کرد: چرا ما باید چنین تفکراتی را در کشورمان ترویج کنیم؟ ما نمی‌گوییم که بحث نکنیم بلکه می‌گوییم نباید سرمان در این زمینه کلاه برود زیرا تهاجم فرهنگی یک واقعیت است و همین که فرهنگ و تعالیم‌شان را با پیش فرض‌هایی که ما معمولا به آن توجهی نمی‌کنیم القاء کنند از مصادیق همین تهاجم است. اینها حرفهای من و حتی حرفهای فلسفه اسلامی نیست بلکه متفکرین غربی هم در نقادی مدرنیزه همین را می‌گویند.

رییس قوه قضاییه افزود: روحانیون و فضلا اگر به عظمت این مشکل توجه کنند گمان نمی‌کنم که خواب به چشم‌شان بیایند. شعبات اینها سراسر کشور را درنوردیده و به عقیده من جهادی لازم است که ما اولا تلاش کنیم که حرفها را بفهمیم و ثانیا از معادن وحی پاسخ‌های متین دینی ارائه کنیم و این شدنی است. فقط باید از حال رخوت بیرون بیاییم و عده‌ای به صورت مجتهدانه این مسائل را تحصیل کنند و آن را به صورت آماده به دیگران تحویل دهند تا مبلغان نیز این موضوعات را به نسل معاصر که تشنه حرفهای درست و متین است، عرضه کنند.

آملی لاریجانی در ادامه دومین چالش پیش روی تبلیغ در دنیای امروز را چالش عملی دانست و تصریح کرد: در روزگار ما زر و برق زیاد شده و عوامل غفلت فراوان است راه حل رهایی از این غفلت توجه و تذکر است لذا باید اول گلیم خود را از آب بیرون بکشیم و بعد دست دیگران را بگیریم.

رییس قوه قضاییه راه حل این موضوع را رجوع به معنویات دانست و گفت: این معنویات در قرآن، ادعیه و زیارات است و باید به وسیله‌ی آنها خودمان را که گرفتار غفلت هستیم، نجات دهیم.

وی با تاکید بر لزوم پر کردن منابر از آ‌یات و روایات توسط مبلغان اضافه کرد: تحلیل و بحث سیاسی سرجای خودش ولی نباید منابر را به یک سمت ببرید بلکه ابتدا باید آیات را بخوانیم و بعد با عمل خودمان آن را ارائه کنیم. اگر سخن‌مان اثر نمی‌کند بدانیم که گرفتاریم و چاره‌ی رهایی از این گرفتاری گریستن و سجود طولانی است.

آملی لاریجانی در پایان افزود: این موضوع نیز نیازمند جهاد است و باید با خارج شدن از روزمرگی قدم‌هایی برداریم .