X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: چهارشنبه 28 مهر 1389

لایحه حمایت از خانواده مترقی تر از کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان است

رئیس کمیته حقوق بشر مجلس دردفاع از لایحه حمایت از خانواده گفت: اگر ما در زمینه زنان وخانواده قوانین جامع وکاملی داشته باشیم می توانیم دلیل محکمی برای نپذیرفتن کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان به جوامع بین المللی ارائه کنیم .

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، زهره الهیان ، درجلسه بررسی لایحه حمایت از خانواده در دفتر مرکزی جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی با حضور جمعی از اساتید حوزه و دانشگاه،گفت: علت حساسیت زیاد بر روی این لایحه به نظر من این است که تازمانی که درزمینه زنان وخانواده ما قوانین جامع وکاملی نداشته باشیم قطعا از طرف جوامع بین المللی وحقوق بشری مورد سوال هستیم ، اما اگرقوانین داخلی ما جامع وکامل باشد، به طور قطع این قوانین از کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان بسیار متعالی تراست .

الهیان در ادامه به خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر گفت: لایحه حمایت از خانواده ، از آن دست قوانین جامع وکامل است، جامعیتی که لایحه حمایت از خانواده دردفاع از حقوق خانواده وبه خصوص حقوق زنان وحقوق کودکان دارد جمهوری اسلامی را از نپیوستن به کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان مصون می کند.

وی افزود :کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان، تعارضات بسیاری با مبانی اسلامی دارد، به همین دلیل دغدغه ما این بود که بتوانیم قوانین جامعی ارائه دهیم  وجایگزین کنوانسیون منع تبعیض علیه زنان کنیم.

این نماینده مجلس درخصوص سیاه نمایی رسانه های خارجی درباره این لایحه تصریح کرد: چون لایحه دریک شرایط معمولی درمجلس ودرواقع درسطح افکار عمومی مطرح نمی شود ، رسانه های خارجی که تلاش می کنند برعلیه این لایحه وحتی علیه نظام جمهوری اسلامی پوشش داشته باشند وسوابق آنها همواره این مساله را تایید کرده ، فضای بسیار سنگینی را علیه لایحه حمایت از خانواده ایجاد کردند.

وی ادامه داد: رسانه‌های خارجی بسیار تلاش کردند تا لایحه حمایت از خانواده را یک لایحه ضد زن جلوه دهند و به این ترتیب با نظام مخالفت خود را نشان دهند. آنها در راستای سیاه نمایی، این لایحه را چند همسری نامیدند.

این نماینده مجلس همچنین گفت: در سفری که به ژنو داشتم خانم سفیرمی گفت ما زمانی که لایحه درایران مطرح بود جرات نمی کردیم درجلسات با سفرای کشورهای دیگر شرکت کنیم چون درهر جلسه ای که می رفتیم اولین سوال نسبت به ما این بود که ما شنیدیم در ایران دارند قانونی تصویب می کنند که به مردان این مجوز را می دهد که چهار همسر اختیار کنند و می گفتند که یورو نیوز، بی بی سی ، صدای آمریکا و سایر رسانه ها  اینجا دائم در این خصوص مطالبی ارائه می کنند.

وی درباره تلاش مخالفین برای خارج ساختن این لایحه از دستور کار مجلس گفت: همان موقع افراد مخالف بسیار تلاش کردند که این لایحه از دستو کار مجلس به طور کلی خارج بشه وجالب اینه که بحث ان ها نقد لایحه نبود چون وقتی یک لایحه ویا طرحی مطرح می شود ، میشه درباره ان صحبت کرد به نقد کشید کاری که ما درمجلس انجام می دهیم نقاط قوت ونقاط ضعف پیشنهادات اصلاحی ، اما  مخالفین خواستارحذف این لایحه از دستور کار مجلس بودند ودرباره لایحه حمایت از مردان هم به همین شکل.

رئیس کمیته حقوق بشر مجلس درخصوص سابقه این لایحه وپیگیری آن گفت: این لایحه درواقع در سال 86 درهئیت دولت به تصویب رسید وتقدیم مجلس شد.در مجلس هفتم وقبل از اینکه به دولت برسد بحث های مفصلی درقوه قضائیه در این خصوص صورت گرفت، در زمان آیت الله شاهرودی رئیس سابق قوه قضائیه ،50 جلسه با حضور ایشان درخصوص این لایحه تشکیل شد. بحث های مختلفی درخصوص خلاء های موجود در دادگاه خانواده داشتیم و به این نتیجه رسیدیم که قوانینی جامع تر ایجاد بشود که این کاربه درخواست دولت پس از مجلس هفتم به مجلس هشتم واگذار شد.

 وی تصریح کرد: درباره اصلاحات لایحه حمایت از خانواده پیگیری های بسیاری در کمیسیون حقوقی وقضایی انجام شد وپیشنهادات ونظرات بسیار خوبی نیز ارائه شدکه مرکز پژوهش ها اعلام کرد این لایحه نمونه ای مثال زدنی درطول 30 سال انقلاب اسلامی است که درآن تعامل کارشناسان نهادهای دولتی با جامعه مدنی وجایگاه قانون گذاری شکل گرفته است .

الهیان درباره اهداف تدوین این لایحه گفت: یکی از اهداف تدوین این لایحه این است که مشکلاتی که در قوانین شکلی حقوق خانواده هست برطرف شود، هدف دوم کاهش اطاله دادرسی در دعاوی خانوادگی است یعنی زمانی که مشکل دادگاهی برای خانواده پیش می اید همه دیدند که چه مرد چه زن وحتی کودکان ممکن است که دردادگاه ها دچارآسیب روحی وحتی جسمی بشوند واین اطاله دادرسی حتی زیان به روح وروان اعضا خانواده می زند، و کاهش اطاله دادرسی یکی از نکات مثبت این لایحه بوده است.

وی ادامه داد: هدف سوم این لایحه ،تخصصی کردن رسیدگی به دعاوی خانوادگی است ، دعاوی خانوادگی یک ظرافت های خاصی دارد باید در دادگاه های خانوادگی به ان رسیدگی شود.

رئیس کمیته حقوق بشر مجلس درباره نکات مثبت این لایحه تاکید کرد: نکات مثبت این لایحه بسیار است واولین قدم تاسیسی دادگاه اختصاصی برای رسیدگی به دعاوی خانوادگی است که قوه قضائیه موظف است طی 5 سال تعداد شعب کافی در هر شهری در خصوص دادگاه های خانواده تشکیل دهد.
 نکته مثبت دیگر اینکه از قضات زن در دادگاه ها استفاده شود تا زن ها بتوانند مسائل خودرا با این قضات درمیان گذارند ، نکات مثبت دیگر نیز در مواردی از جمله مهریه ، جهزیه ، نفقه وحضانت طفل واجرت المثل وبسیاری بحث های تخصصی دیگر که باید در دادگاه های خانواده به آن پرداخته شود، دراین لایحه تکمیل شده است.

وی همچنین درخصوص اینکه برخی به دو ماده این لایحه معترضند ، گفت: اگر قرار باشد درباره ازدواج موقت ، ما این ماده را از لایحه حذف کنیم زن هایی که دراین رابطه شکایاتی دارند باید به کجا مراجعه کنند وازدیگر نکات مثبت این لایحه ثبت هویت فرزندان ناشی ازازدواج موقت است خوب اگر ازدواجی صورت بگیرد واگر چنین ماده ای نباشه حقوق زنان وفرزندان ازدواج موقت تضییع می شود.
 
الهیان درپایان اظهارتش درخصوص این لایحه به خبرنگار پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر گفت: لایحه حمایت از خانواده یک مساله عام  است وشامل ابعاد فرهنگی واجتماعی است وبه همین دلیل شاید این نام برای این لایحه مناسب نباشد ،در واقع این لایحه ایین دادرسی دادگاه های خانواده را مشخص می کند ،لذا این عنوان ممکن است برای برخی غلط انداز باشد .