X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 26 فروردین 1399

مبارزه با کرونا به سبک ایرانی

در میان اوضاعی که درماندگی دولت‌های غربی در برابر کرونا روند زندگی در این کشورها را به صحنه نبردی برای بقا تبدیل کرده و موجب شده کشورهای پیشرفته و صنعتی به دزدی محموله‌های بهداشتی و ماسک همدیگر روی آورند در ایران اما نهضتی از فعالیت‌های خودجوش مردمی با حمایت ارگان‌های دولتی و حاکمیتی جهت کمک و همیاری بیماران و کادر درمانی به راه افتاده؛ اتفاقی که از نگاه رسانه‌های بین المللی نیز دور نمانده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، بروز نشانه هایی از ویروس کرونا در بعضی از کشورهای منطقه غرب آسیا درست چند روز پس از ورود به ایران کافی بود تا برخی از جریان‌های خبری و اتاق‌های فکر، به طور ویژه رسانه‌های فارسی زبان هدایت شده از واشنگتن، لندن و ریاض موج خبری قدرتمند و گسترده‌ای علیه ایران تشکیل دهند. معرفی ایران به عنوان عامل پراکندن و شیوع کووید-19 در گستره‌ای جهانی، هسته مرکزی این موج سازی را تشکیل می‌داد.

هم‌زمان، این جریان خبری که حالا دولت‌مردان آمریکایی را نیز برای فضاسازی در کنار خود داشت، تلاش داشت با القای مطالب پرحجم از زیر سوال بردن اقدامات مسئولان در برخورد با کرونا و القای اهمیت نداشتن جان انسان‌ها نزد حکومت و دولت ایران شهروندان ایرانی را به فروپاشی ذهنی و روانی برساند. اخبار دامنه‌دار شبانه روزی که با اعلام انباشته شدن اجساد در سردخانه‌ها و یا رها شدن بیماران در خیابان‌ها وعده می‌داد فاجعه عظیم انسانی در راه است.

تنها مسئله‌ای که این جریان خبری فکرش را نکرده بود، این بود که به زودی کرونا مرزهای اروپا و آمریکا را پشت سر گذاشته و بزرگ‌ترین بحران انسانی پس از جنگ جهانی دوم را برای آنها رقم خواهد زد. تا زمانی که این اتفاق رخ دهد ایران حدود 15 روز زودتر اقدمات درمانی مبتلایان به کرونا را در پیش گرفته بود. اقداماتی که حالا در مقایسه با فاجعه‌ای که این روزها درکشورهای پیشرفته غربی درجریان است، نشان از ثبت موفقیتی چشمگیر دارد.

در شرایطی که با افزایش شمار رو به ازدیاد جانباختگان کرونا دراروپا و آمریکا و درماندگی دولت‌های غربی در ارایه خدمات پزشکی و تامین لوازم  درمانی در رسانه‌ها و از زبان سیاستمداران غربی از بازگشت «غرب وحشی» صحبت می‌شود، می‌توان قدرت درمانی و سیستم پزشکی ایران در مقابله با کرونا را به رخ طراز اول ترین کشورهای جهان کشید.

به ویژه آنکه این موفقیت بزرگ درمانی تحت شدیدترین و بی‌سابقه‌ترین تحریم‌های تاریخ به اذعان رئیس جمهور آمریکا حاصل شده است. تحریم‌هایی گسترده شامل خرید دارو و تجهیزات پزشکی که در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ تحت عنوان «کارزار فشار حداکثری» شکل ویژه‌تری به خود گرفته است.

اما خدمات و تدابیر ایران در مبارزه همه جانبه با کرونا در جهانی که نجات جان انسان‌ها به انتخاب و گزینش بین سالمندان و جوانان رسیده، چه بوده است؟

درمان رایگان بیماران کرونایی

به گفته مقامات بهداشتی کشور کلیه هزینه‌های بیماران مبتلا به کرونا در کشور به عهده دولت بوده و هیچ هزینه شخصی از آن‌ها دریافت نمی‌شود. طبق گفته جهانپور سخنگوی وزارت بهداشت در حال حاضر چندین آزمایشگاه در سراسر کشور برای تشخیص بیماری کووید-۱۹ اختصاص یافته و هیچ هزینه‌ایی از اشخاص حقیقی برای درمان این بیماری گرفته نمی‌شود.

درمان رایگان بیماران در ایران در حالی اتفاق می‌افتد که در آمریکا فقط هزینه تست ویروس کرونا بین 1300 تا 3000 دلار است و شبکه الجزیره در گزارشی اعلام کرده هزینه مرحله درمان کرونا در بیمارستان در صورت نداشتن بیمه از سوی بیمار به رقم نجومی 50 تا 100 هزار دلار هم خواهد رسید. همین اتفاق باعث شده تعداد زیادی از آمریکایی‌ها به خاطر این هزینه‌ها قید آزمایش را زده و به خود درمانی روی آورند که به نگرانی‌ها درباره افزایش شمار مبتلایان در آمریکا دامن زده است.

کمک مالی به بیماران کرونا

در ایران نه تنها خدمات درمانی رایگان به بیماران ارایه می‌شود بلکه رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر اعلام کرده هر بیمار نیازمند کرونایی که در بیمارستان بستری است تحت حمایت هلال احمر قرار دارد؛ به این معنی که طبق لیست اعلام شده از سوی مددکاری بیمارستان‌ها، به حساب بیماران مبتلا به کرونا که مشخص شود نیازمند هستند بلافاصله پس از بستری شدن ۵۰۰ هزار تومان واریز شده است و این روند ادامه دارد.

  بیمه مبتلایان فاقد دفترچه

وزیر بهداشت به تازگی از بیمه شدن مبتلایان به کرونا که فاقد دفترچه بیمه هستند روی تخت بیمارستان خبر داد. سعید نمکی در اجلاس سراسری مدیران بیمه سلامت اعلام کرد: بیمه کردن بیماران مبتلا در تخت بیمارستان صورت می‌گیرد تا پرداخت بیماران مبتلا را به حداقل برسانیم.

آزادی و مرخصی ده‌ها هزار زندانی

همزمان با اوج گرفتن ویروس کرونا در جهان و به دنبال آن اوضاع وخیم زندان‌های آمریکا و برخی کشورهای اروپایی مانند انگلستان، در ایران قوه قضاییه طی اقدامی بی سابقه شرایط عفو و مرخصی 100 هزار نفر را فراهم کرد. اقدامی که مورد توجه رسانه‌های بین المللی قرار گرفت و حتی مورد تجلیل دفتر کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل واقع شد، در شرایطی که به گزارش نشریه گاردین، پاسخ زندانیان معترض به کرونا در آمریکا با گاز اشک‌آور پاسخ داده می‌شود.

رزمایش همگانی کمک رسانی

در میان اوضاعی که درماندگی دولت‌های غربی در برابر کرونا روند زندگی در این کشورها را به صحنه نبردی برای بقا تبدیل کرده و موجب شده کشورهای پیشرفته و صنعتی به دزدی محموله‌های بهداشتی و ماسک همدیگر روی آورند در ایران اما نهضتی از فعالیت‌های خودجوش مردمی با حمایت ارگان‌های دولتی وحاکمیتی جهت کمک و همیاری بیماران و کادر درمانی به راه افتاده، اتفاقی که از نگاه رسانه‌های بین المللی دور نمانده و در این راستا خبرگزاری فرانسه، شبکه «ای‌بی‌سی» آمریکا و راشاتودی از جمله رسانه‌هایی هستند که از کارگاه‌های جهادی تولید ماسک در ایران گزارش تهیه کرده‌اند. برای تحلیلگران، فروشگاه‌های غارت شده و خالی از اجناس در آمریکا و اروپا و در مقابل وفور کالاهای اساسی و اقلام خوراکی در ایران خیلی معنادار است. کشوری که قرار بود پس از تحریم‌های ظالمانه آمریکا طی یکسال به فروپاشی کامل برسد و دچار قحطی شود.

تاسیس فوری نقاهتگاه‌های موقتی

یکی دیگر از اقدامات موثر جلوگیری از شیب تند پیشروی کرونا ایجاد نقاتگاه‌های موقت و بیمارستان‌های سیار است که عمدتا توسط نیروهای مسلح صورت پذیرفته است. سرعت، توان و آمادگی نیروهای مسلح در این بین بازتاب جهانی پیدا کرد به طوری که شبکه CCTV چین در یکی از گزارش‌های خود نقاهتگاه 2000 تخت خوابی نیروی زمینی ارتش ایران را مورد تجلیل قرار داد.

این موارد تنها بخشی از اقدامات صورت گرفته در زمینه مقابله با کرونا است و برنامه هایی مثل حمایت از کسب و کارهای متضرر در این دو ماه یا پرداخت غرامت بیمه بیکاری به کارگران مبتلا به کرونا با وجود محدودیت‌های منابع مالی در دستور کار هیات دولت قرار دارد.

کرونا این ویروس منحوس اگرچه شاید تلخ‌ترین خاطره جمعی همه‌ی کشورها و شهروندان است اما این ویروس باعث تغییر نگرش‌های بسیاری شد که تا پیش از این امری قطعی و خدشه‌ناپذیر محسوب می‌شدند. یکی از این نگرش‌ها تلقی ذهنی فاصله بسیار ایران با کشورهای توسعه یافته بود، کرونا یادآوری جهت ابطال این نگرش بود، ویروسی که می‌رود تا نظامات موجود جهانی را هم تغییر دهد.


گزارش/ علیرضا حجتی
کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل