تهاجم گسترده اسرائیل به غزه در سال 2008 که منجر به کشته وزخمی شدن تعداد زیادی از کودکان وساکنین این منطقه شد ، وجدان های بیدار را به خشم آورد وهرکس به نوعی وقایع فجیع غزه را به تصویرو نمایش کشیده است.
درهمین رابطه، "اصغرخلیلی" نویسنده وکارگردان تاتر«زندگی میان آتش» که وقایع غزه را به نمایش کشیده ، به سوالات خبرنگار ستاد حقوق بشر پاسخ داده است .
"زندگی میان آتش" با چه مضمونی روی صحنه رفته است؟
باید بگویم این تئاتر از لحاظ مضمونی بسیارمرتبط با حقوق بشر است، من در همه آثارم ودرنمایش های قبلی خود نیزبه دنبال یک موضوع خیلی مهم واساسی هستم وان مساله این است که به دنبال جهان عاری از جنگ هستم واین مساله را در تمام نمایش های قبلی خود دنبال می کنم ، در واقع نکته ای که من در آثار خود برآن تاکید دارم این است که معتقدم، زمانی حقوق کودکان وحقوق بشردر سراسر جهان رعایت می شود که صلح جهانی حاکم بر دنیا شود واگر چنین اتفاقی بیافتد بخش عمده ای از حقوق بشر حفظ خواهد شد ، جنگ همیشه با خودش ویرانی ونابودی را همراه با شکست به دنبال دارد وهر کشوری برخورد و واکنشی در خور خود با مقوله جنگ دارد، بنابراین تا زمانی که صلح جهانی در سراسر دنیا حاکم نشود نقض حقوق بشر ادامه دارد.
این نمایش تا چه اندازه می تواند تاثیر گذار باشد و نمایش هایی از این دست چه نتایج مثبتی در پی دارد؟
بعد از اجرای هر نمایشی به هرصورت ما با بازخوردهای تماشگران مواجه می شویم ودرواقع فیدبک تماشاگران به طور کامل برای ما مشخص می شود که به نمایش درآوردن یک اثر چه کارکردی داشته است ، فیدبک وبازخورد تماشاگران تئاتر «زندگی میان آتش» برای ما ، در واقع همان حسی است که من به دنبال ان بودم یعنی دقیقا مظلومیت کودکان وساکنین غزه در این فیدبک کاملا هویدا است واین نشان می دهد که این نمایش مارا به هدف اصلی خود نزدیک کرده است . من در جشنواره های مختلف بین المللی حضور داشتم وبه همین دلیل احساس می کنم ، زبان تئاتر زبان جهانی است و هر کسی که بتواند در این زمینه گام بردارد برایش بیشتر بحث دنیوی واخروی این موضوع مطرح است تا بحث کلی یک اثر نمایشی ، بیشتر بحث انسانی ودفاع از حقوق انسانی مطرح است .
این تئاتر قرار است درچه کشورهایی نمایش داده شود وایا پیشنهاد به نمایش درامدن این تئاتر را در کشورهای دیگرداشته اید؟
در حال حاضر مشخص شده که نیمه دوم بهمن ماه ، این نمایش درجشنواره تئاتر اروپای شرقی در کرواسی اجرا شود. ببینید زمانی که یک جشنواره تئاتر در کشوری برگزار می شود در دل ان جشنواره ، جشنواره های متعدد دیگری نیز به ما پیشنهاد می شود که خواستار اجرای این نمایش در آن کشورها هستند همان طور که در اخرین تئاتر ی که درباره کودکان در هندوستان اجرا کردیم، آلمان وترکیه نیز به ما پیشنهاد دادند که در آن کشورها اجرا داشته باشیم. از طریق این نمایش مظلومیت کودکان غزه را بیان خواهیم کرد.
چرا موضوع غزه را انتخاب کردید ، ما شاهد نقض حقوق کودکان ونقض حقوق بشردرکشورهای دیگر نیزهستیم ؟ هدف خاصی ازانتخاب این موضوع داشتید ؟
درست است که ما درهمسایگی خود شاهد نقض گسترده حقوق بشری در افغانستان وپاکستان وعراق هستیم، اما به نظر من بحث غزه یک بحث کاملا جهان شمول است و هرانسانی که در این کره خاکی نفس می کشد ونام انسان را همراه خود دارد با شنیدن وقایع واخبارغزه تامل می کند ودر فکر فرو می رود وزمانیکه این وقایع فجیع اتفاق افتاد با خود اندیشیدم که در واقع در این زمینه به سهم خود کاری انجام دهم.
کمی درباره موضوع تئاتر توضیح دهید ؟
داستان تئاتر «زندگی میان آتش» ، در مورد زنی است که قرار است درشب کریسمس در یک مدرسه استثنایی جشنی را برگزار کند که اختلافات حزبی ادم هایی که مرتبط با این مدرسه هستند اجازه نمی دهد که این جشن برگزار شود وجشن به سمت دیگری سوق پیدا می کند ، در واقع این اتفاق 27 دسامبر سال 2008 اتفاق می افتد دقیقا همان روزی که نیروهای اسرائیلی ساعت 11 صبح به غزه حمله کردند ، در واقع اتفاقاتی که در این جشن به وجود می اید ، ادم ها وشرایط وقایع جنگ غزه را تشریح می کند.
به نظر شما این نمایش تا چه حد توانسته وقایع غزه را نشان بدهد؟
ببینید مهمترین بستری که در تئاتر خیلی جای جولان دارد بحث انسانی نمایش است ، در سینما شما می توانید با عناصر واشیاء یک تصویر را جلوی دید مخاطب ببرید ولی تئاتر تنها هنری است که مستقیم با انسان سروکار دارد وشخصی به عنوان نمایشگر نمایش را برای مخاطبین اجرا می کند ، در تئاتر به دلییل حساسیت وهمزادپنداری لحظه به لحظه که تماشاگر یک انسان را جلوی خودش می بیند ولحظه به لحظه با آن شخص نفس می کشد وبا وی پیش می رود ، طبیعتا این حس نکات مثبت تر ودرست تری برای مخاطب به وجود می اورد به همین دلیل مطمئن باشید نه تنها من بلکه هرکسی که در این زمینه گام برمی دارد جواب مثبتی از این اتفاق می گیرد وهنرتئاتر هنر اندیشمند وزنده ای است .
درامد حاصل از این تئاتر صرف چه اموری می شود ودرچه شهرهایی از ایران این نمایش اجرا خواهد شد؟
کلیه در امد حاصل از این نمایش صرف کودکان بی سرپرست می شود، ما دونوع درامد داریم یک درامد قراردادی با مرکز است ویک قرارداد با گیشه داریم که در واقع درامد بخش گیشه ما کاملا صرف کمک به کودکان بی سرپرست می شود. این تئاتر از 9 آبان به اجرا در امده وتا 27 ابان ماه اجرا داریم وهفته جاری یعنی از روز یکشنبه تا روز پنج شنبه در 2 سانس در تالار سایه مجموعه تئاتر شهر ساعت 6 و7:30 بعدازظهر روی صحنه می رود. با چند شهر نیز گفت وگوهای اولیه را درباره اجرای این نمایش داشته ایم اما هنوز نهایی نشده است .