سخنگوی وزارت خارجه گفت: ما هیچ درخواستی از آمریکا برای کمک بهداشتی نداشته و نخواهیم داشت، سیاست ما این نیست که از سردمداران رژیم آمریکا درخواست کمک کنیم، اما آنچه آنهابا اعمال تحریمهای یکجانبه نشان دادند نشان از تلاش آنها برای باقی ماندن ملت ایران در سختی است.
سید عباس موسوی امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، با اشاره به دریافت کمکهای ایرانیان خارج از کشور، گفت: ایرانیان مقیم خارج از طریق سفارتهای ما کمکهای زیادی را ارسال کردند و باید از آنها و همه کشورهایی که به ما کمک کردند، تشکر کنم.
وی در مورد شایعات منتشره در خصوص درخواست ایران از آمریکا برای ارسال کمکهای بهداشتی تأکید کرد: ما هیچ درخواستی از آمریکا برای کمک بهداشتی نداشته و نخواهیم داشت. سیاست ما این نیست که از سردمداران رژیم آمریکا درخواست کمک کنیم، اما آنچه آنها نشان دادند تلاشان برای باقی ماندن ملت ایران در سختی است؛ لذا ما قطعا چنین درخواستی نمیکنیم.
موسوی افزود: اقدامات جمهوری اسلامی ایران و سایر مقامات کشورمان صرفا درخواست از سازمانهای بینالمللی و دبیرکل سازمان ملل و همچنین اقامه دعوا در دیوان بوده که منجر به صدور رای موقت نیز شد. این فعالیتها نشان میدهد ما تحریمهای ظالمانه آمریکا را به رسمیت نمیشناسیم. در همین راستا قطعنامه ۲۲۳۱ که دولت آمریکا نیز به آن در شورای امنیت رای مثبت داد، این کشور را مکلف میکند به تحریمهای یکسویه و ظالمانه خاتمه دهد.
وی درباره درخواست از سایر کشورها برای عدم همراهی با تحریمهای آمریکا گفت: در حال حاضر هم جز آمریکا هیچ کشوری ایران را تحریم نکرده است و ما با تحریمها یکجانبه روبرو هستیم. آنچه ما از کشورهای مختلف خواستیم این است که با قلدری آمریکا در تحریمها همراهی نکنند که این مساله هم به قدرت سیاسی، اقتصادی و شجاعت انها بستگی دارد. در حالی که امروز تحریمها علیه ایران و برخی کشورهای مستقل در دنیا اعمال میشود، دیر یا زود گرییان سایرین را نیز خواهد گرفت. اتفاقاتی که در دنیا میافتد نشان داد آمریکاییها حتی به دوستان خود هم رحم نکرده و نخواهند کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اقدامات دستگاه دیپلماسی برای مقابله با آثار کرونا گفت: یکی از اقدامات وزارت خارجه ضمن تکیه بر منابع داخلی، در دو حوزه بوده است. یکی آنکه تحریم های ظالمانه برداشته شود به ویژه تحریم های مربوط به دارو و اقلام پزشکی و دیگری تلاش برای دسترسی به منابع مالی خودمان که در سایر کشورها قرار دارد. در حال حاضر با توجه به تحریم ها و فشارهای آمریکا، این کشورها اجازه دسترسی به ایران نمی دهد و تلاش دستگاه دیپلماسی این است که این موانع رفع شود.
وی در مورد درمان اتباع خارجی مبتلا به کرونا در ایران تصریح کرد: دو دسته شاید در ایران مبتلا به کرونا شده اند گروهی که به قصد زیارت آمده بودند که طبیعی است این افراد با مراجعه به مراکز درمانی، خدمات درمانی دریافت میکنند. گروه دوم مهمانان ما هستند که از جمله میتوان به دوستان خوب افغان اشاره کرد. مسافران زیارتی بعد از درمان به کشورهای خود برگشتهاند. بسیاری از کسانی که با بسته شدن مرزها در داخل کشور گرفتار شده بودند، به رغم برخی کارشکنیها و با تلاش مستمر تلاش کردیم مشکلات را حل کنیم.
موسوی تاکید کرد: ما هنوز با برخی کم کاری بعضی کشورها روبرو هستیم. ما تلاش داشتهایم که اتباع خود را که در خارج گرفتار هستند، را به کشور برگردانیم. درمان کرونا به طور کلی رایگان است و برعکس دیگر کشورها صورت حساب به بیمار داده نمیشود؛ اتباع خارجی هم همینگونه است و رایگان درمان میشوند.
وی در مورد بازگرداندن ایرانیان خارج از کشور، توضیح داد: بعد از شیوع کرونا در جهان ما طی تدابیری اتباع خود را بازگرداندیم که از جمله دانشجویان ایرانی در ووهان است. ما هم اکنون تقاضای زیادی برای بازگشت به ایران را از طریق دانشجویان داریم که از جمله دانشجویان ایرانی در ایتالیا تقاضای بازگشت دارند. ایتالیا وضعیت قرمزی در مورد کرونا دارد و ما با هماهنگی سفارت ایران در رم و سفارت ایتالیا در تهران و کمیته مقابله با کرونا تلاش داریم با توجه به پروتکلهای بهداشتی این دانشجویان را برگردانیم. در صورت تأیید نهایی طی چند روز آینده دانشجویان را باز خواهیم گرداند.