X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: یکشنبه 09 خرداد 1389

نهادینه کردن حجاب وعفاف، صیانت از حقوق شهروندی است

در یک جامعه اسلامی، توجه ویژه به بحث حجاب و عفاف لازم و ضروری است. ستاد حقوق بشر در سلسه گفت و گو هایی نظرات و دیدگاه های مسئولین را دراین زمینه جویا شده است. در همین راستا فاطمه آجرلو ،عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی، به سؤالات خبرنگار ستاد حقوق بشر پاسخ گفته است.

می دانیم که اجرای طرح حجاب و عفاف برای صیانت از حقوق شهروندی صورت می گیرد، نظر شما در این رابطه چیست و به طور کلی ضرورت اجرای این طرح در رابطه با حفظ حقوق شهروندی چیست؟

به طور کلی بحث حجاب و عفاف نیازی به قانون ندارد. ما دردین اسلام دو دسته اعمال داریم یکی واجبات و دیگری مستحبات است و یک فعل حرام هم داریم . آیا در یک جامعه اسلامی کسانی که روزه خواری و یا مشروب خواری می کنند باید به حال خود رها شوند، مسلما نه . مساله حجاب نیز دقیقا به همین صورت است، وقتی درجامعه اسلامی بدحجابی و یا بی حجابی صورت می گیرد باید با آن برخورد شود، اما این کار باید به صورت اصولی انجام شود. شهروندان و زنان جامعه ما باید بدانند که اجرای این طرح به جهت احکام اسلامی و در چهارچوب قانون صورت می گیرد .

چه راهکارهایی باید برای اجرای این طرح دنبال شود؟

در حالی که متولیان این امر تاکید در اجرایی کردن احکام اسلامی در چهارچوب قانون دارند این نکته لازم به ذکر است که اولا باید این احکام نهادینه شود و برای نهادینه شدن این احکام باید ابتدا فرهنگ سازی صورت گیرد و این یعنی کنترل درونی. در قدم بعدی و پس از کنترل درونی، کنترل بیرونی مطرح می شود.

با توجه به اینکه درست اجرا کردن این طرح بسیار مهم است، به نظر شما نحوه برخورد دستگاه های اجرایی این طرح و نیروی انتظامی باید چگونه باشد؟

ببینید این یک جنگ نرم است ومثل بازی پازل است که اگر خانه های پازل را به درستی بچینید شکل واقعی و درست آن مشخص می شود. به نظر من بهترین شکل در پیاده کردن این طرح آموزش است، آموزش به این معنا که اولا همه دستگاه ها و نهادهای متولی این امر برای روش صحیح در اجرای این طرح آموزش ببینند که با برخورد اصولی، حجاب و عفاف را درجامعه نهادینه کنند. معتقدم که پلیس هایی که می خواهند در این حوزه کنترل بیرونی داشته باشند و قرار است پا به این عرصه بگذارند، طوری آموزش ببینند که نسبت به ابزارهای لازم برای جنگ نرم آگاهی داشته باشند. افرادی که درکسوت لباس مقدس نیروی انتظامی متولیان امر بیرونی هستند، به عقیده من باید به نوعی روانشناسی بدانند و نسبت به رسالت بزرگی که بر عهده آن ها نهاده شده توجیه باشند. نیروی انتظامی باید به گونه ای برخورد کند که مردم از امنیت روانی برخوردار شوند.

دراین زمینه برخورد با همه یکسان است؟

مسلما نه. یک موقع است که برخی از زنان جامعه از روی بی اطلاعی بدحجابی می کنند و قصد خاصی از بدحجابی خود ندارند، اما برخی، از این امر به عنوان یک حربه در مخالفت با نظام جمهوری اسلامی استفاده می کنند. واضح است که برخورد با این افراد متفاوت است، کسانی که از روی بی اطلاعی خود بدحجابی می کنند می توان با گفتمان فرهنگی دراصلاح رفتار و کنترل انضباط اجتماعی آنان کوشید و با یادآوری حفظ حقوق شهروندی مساله را با ادبیاتی فرهنگی برای آنان بازگو کرد. اما از سوی دیگر برخی خواستار بر هم زدن انضباط اجتماعی درجامعه ما هستند و آمریکا نیز بر روی این افراد سرمایه گذاری کرده و ازحربه افراد جاهل بر علیه نظام جمهوری اسلامی استفاده می کند، در این خصوص برخورد ها متفاوت است .

آیا اجرای این طرح باید توسط سازمان خاصی دنبال شود یا همه دستگاه ها دراین زمینه باید فعالیت کنند؟

به عقیده من در این زمینه باید تمام دستگاه ها و نهادها وارد میدان شوند و تنها نیروی انتظامی دراین مساله فعالیت نکند، بلکه تمام مسئولین نهادها و سازمان ها دراین رابطه یاری کنند تا بحث حجاب و عفاف در جامعه نهادینه شود.