14 آبان ماه نهمین اجلاس UPR در ژنو مقر سازمان ملل بر گزار میشود و کشورهای مختلف در آن حضور خواهند یافت.
به گزارش ستاد حقوق بشر ، در این اجلاس که هر سال روند حمایت از حقوق بشر مورد بررسی قرار می گیرد، شرکت کنندگان این بار به این مساله در آمریکا خواهند پرداخت.
در حالی که آمریکا از عبارت وسوسه انگیز "حقوق بشر" با هدف فشار بر دولت های مخالف سیاست های بین الملل خود استفاده می کند، نهادهای بین المللی و گروههای مستقل در گزارشهای خود از نقض گسترده و آشکار حقوق بشر توسط این کشور در عرصه داخلی و خارج از مرزهای جغرافیایی آن خبر می دهند. این در حالی است که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد و سازمان عفو بین الملل، بارها از نقض حقوق بشر در داخل و خارج از آمریکا انتقاد کرده اند.
در گزارش اخیر شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، کمیسر ارشد این سازمان از نقض گسترده حقوق بشر در آمریکا از جمله شکنجه زندانیان، خشونت پلیس و تبعیض نژادی در این کشور ابراز نگرانی کرده و خواستار انجام اقداماتی برای بهبود این وضعیت شده است.
در این گزارش تصریح شده است: نقض حقوق بشر از سوی دولت آمریکا، امری نظام مند است که بسیاری از موارد آن به تضییع حقوق آفریقایی، آمریکاییها، اقلیتها، مسلمانان و مهاجران در داخل این کشور مربوط میشود.
از دیگر مسائلی که در این گزارش به آن اشاره شده است، اعطای مصونیت به پیمانکاران خصوصی و سازمانهای اطلاعاتی آمریکا است که در خارج از این کشور در کشتار مردم بیگناه در عراق، افغانستان و دیگر نقاط جهان دخالت دارند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل در گزارش خود همچنین اعمال خشونت ماموران آمریکا و آزار و اذیت متهمان زندانی در پایگاه آمریکایی گوانتانامو و بازداشتگاههای عراق و افغانستان را محکوم کرده است.
بر اساس این گزارش، آمریکا هم اکنون بیش از 380 هزار تبعه خارجی را در 300 بازداشتگاه زندانی کرده است.
رفتارهای ضدحقوق بشری دولت آمریکا چیزی نیست که فقط در گزارش شورای حقوق بشر مطرح شده باشد. چندی پیش اسنادی از جنایات آمریکا در جریان اشغال افغانستان و عراق فاش شد که نشان می دهد واشنگتن در حالی که به بهانه دموکراسی و دفاع از حقوق مردم به این کشورها یورش برد و آنها را اشغال کرد، جان ساکنان این سرزمینها را گرفته و کوچکترین اعتنایی به حداقل حقوق انسانی آنها نداشت.
انتشار 400 هزار سند در رابطه با جنگ عراق با پرده برداشتن از زوایای جنایتهای آمریکا در جریان اشغال این کشور، بیانگر آن است که از زمان حمله آمریکا به عراق از سال 2003 تا اواخر سال 2009 حدود 285 هزار نفر کشته و زخمیشدهاند که 63 درصد از آنها افراد غیرنظامی بوده اند. این آمار، شمار قربانیان حملات آمریکا را 109 هزار نفر و مجروحان را 176 هزار نفر برشمرده است.
بر اساس این اسناد، در بین غیرنظامیان کشته شده عراقی، زنان باردار، افراد سالخورده، کودکان و حتی بیماران روانی نیز وجود داشتهاند که به شکلهای مختلف از جمله تیراندازی در مراکز ایست و بازرسی، حملات جنگندههای آمریکایی در عراق و یا در شلیکهای بی دلیل نظامیان این کشور به سوی مردم کشته شدهاند.
اگرچه ارتش آمریکا مدعی است مراکز ایست و بازرسی را در عراق با هدف تامین امنیت شهروندان برقرار کرده و در آن به قوانین مربوط به ایست و بازرسی احترام میگذاشته است، اما اسناد و فیلمها و تصاویری که توسط خود نیروهای آمریکایی در اینترنت انتشار یافته، عکس این مساله را نشان میدهد. در این خصوص فیلمهایی به نمایش گذاشته شده است که نشان میدهد ارتش آمریکا با هر خودرویی به یکی از مراکز ایست و بازرسی نزدیک میشد، به عنوان عاملان حملات انتحاری نگاه می کرد و با همین نگاه بود که نظامیان آمریکایی مستقر در یک ایستگاه ایست و بازرسی، یک زوج عراقی را هنگام حرکت به سوی خانه خود در تلعفر به گلوله بستند و در موردی دیگر، کودکی 9 ساله را شهید کردند. ارتش آمریکا البته بعدها مدعی شد که سرباز آمریکایی عامل تیراندازی به کودک یادشده، مشکل روانی داشته است.
بازداشت غیرقانونی و شکنجه های غیرانسانی زندانیان نظیر آنچه در زندان ابوغریب بغداد و بازداشتگاههای آمریکا در عراق و افغانستان رخ داده، نمونه های آشکار دیگری از نقض حقوق بشر توسط واشنگتن است و همین موارد موجب شده است بسیاری از کارشناسان و صاحبنظران مسائل سیاسی و حقوقی، از بررسی گزارش عملکرد آمریکا در زمینه حقوق بشر در ماه جاری در شورای حقوق بشر سازمان ملل استقبال کنند.
سیدمحمدحسن ابوترابی فرد، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی ایران، در همایش حقوق بشر و آمریکا که در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، با اشاره به این موضوع خاطرنشان کرد: امروز نقض گسترده حقوق بشر توسط دولت آمریکا در داخل و خارج از این کشور، کوس رسوایی واشنگتن را در جهان به صدا درآورده است.
وی گفت: حقوق بشر در آمریکا تحت تاثیر منافع نامشروع شمار اندکی صهیونیست قرار گرفته است و اکنون اندیشمندان و متفکرین آمریکایی این حقیقت را دریافتهاند و این سوال را مطرح میکنند که دلارهای ما برای چه هدفی به سوی سرزمینهای اشغالی فلسطینی گسیل میشود و چرا باید 1.5 میلیارد مسلمان در برابر آمریکا قرار بگیرند تا ما از قاتلین فلسطینی ها حمایت کنیم.
14 آبان ماه جاری قرار است پرونده آمریکا به طور رسمی در شورای حقوق بشر در ژنو مطرح و برای نخستین بار از دولت این کشور خواسته شود تا به موارد مکرر نقض حقوق بشر پاسخ دهد. این امر، فرصتی را فراهم کرده است تا مدافعان حقوق انسانها با رسوا کردن آمریکا در زمینه حقوق بشر، از نهادهای بین المللی و دولتها بخواهند اقداماتی جدی برای جلوگیری از تداوم این وضعیت بیاندیشند.