وزیر امور خارجه آلمان در پی اقدام اخیر رئیسجمهور آمریکا در قطع کمکهای کشورش به سازمان جهانی بهداشت تاکید کرد تقویت این سازمان یکی از بهترین سرمایه گذاریها محسوب میشود.
به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رویترز، دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در حالی که آمار تلفات کروناویروس جدید در جهان همچنان رو به افزایش است، اعلام کرد که به دلیل انتقادش به مدیریت سازمان جهانی بهداشت در بحران شیوع این ویروس، کمکهای کشورش به این سازمان را قطع میکند. این اقدام ترامپ با محکومیت از جانب کارشناسان بیماریهای عفونی در جهان روبرو شد.
هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان در توییتر نوشت: تقصیرها را متوجه دیگران کردن کمکی نمیکند. این ویروس هیچ حد و مرزی نمیشناسد.
او در ادامه این توییتش نوشت: ما باید با یکدیگر برای مقابله با ویروس کووید ۱۹ همکاری نزدیک داشته باشیم. یکی از بهترین سرمایه گذاریها تقویت سازمان ملل و به ویژه سازمان جهانی بهداشت است که درگیر کمبود بودجه به خصوص در زمینه توسعه و توزیع کیتهای تست و واکسن شده است.
چین نیز امروز از آمریکا خواست به وظایف خود در قبال سازمان جهانی بهداشت عمل کند. ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت امور خارجه چین در پی قطع کمکهای آمریکا به سازمان جهانی بهداشت از سوی دونالد ترامپ، در یک نشست خبری روزانه عنوان کرد: وضعیت مربوط به بحران شیوع کروناویروس جدید در جهان که تاکنون نزدیک به دو میلیون نفر را آلوده کرده در مرحلهای حساس به سر میبرد و تصمیم آمریکا برای قطع کمکهایش به این سازمان بر همه کشورهای جهان تاثیر خواهد گذاشت.
از سوی دیگر دیگر دکتر پاتریس هریس، رئیس انجمن پزشکی آمریکا این تصمیم ترامپ را یک گام خطرناک در مسیر اشتباه خواند که به هیچ وجه شکست دادن ویروس کووید ۱۹ را آسانتر نخواهد کرد. او از ترامپ خواست در این تصمیم تجدید نظر کند.
در عین حال آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز در واکنش به این تصمیم ترامپ گفت: حالا زمان آن که منابع را برای عملیاتهای سازمان جهانی بهداشت کاهش دهیم، نیست. او خاطرنشان کرد: حالا زمان اتحاد و زمان آن است که جامعه بینالملل همبستگی داشته و همکاری کند تا این ویروس و تبعات گسترده آن را متوقف سازد.
دکتر آمش آدالجا، مقام ارشد مرکز امنیت سلامت دانشگاه جانز هاپکینز آمریکا و یک کارشناس بیماریهای عفونی نیز گفت: این اقدام ترامپ پیامی اشتباه را در بحبوحه شیوع بیماری میفرستد. او خاطرنشان کرد: سازمان جهانی بهداشت نیز قطعاً تصمیمات اشتباهی را میگیرد همانطور که در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ با تأخیر در پاسخ به شیوع ابولا در غرب آفریقا مرتکب اشتباه شد. او تاکید کرد که شاید نیاز به اصلاحات در این سازمان باشد اما این اصلاحات باید بعد از گذشتن از بحران شیوع کروناویروس صورت بگیرد.
وی افزود: نباید این نوع از کارها را در میانه بحران شیوع یک ویروس انجام دهید. آدالجا خاطرنشان کرد: سازمان جهانی بهداشت اقدام به جمع آوری اطلاعات درباره کانونهای شیوع ویروس در هر کشوری میکند و آمریکا هم باید به هدایت تصمیم گیریها در این مورد به هنگام باز شدن مرزها کمک کند.
همچنین لسلی داچ، کسی که به عنوان هماهنگ کننده جهانی ابولا در وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا خدمت کرده است نیز گفت: این تصمیم ترامپ تلاشی آشکار از سوی وی برای کمرنگ کردن سابقهاش در کم اهمیت شمردن شدت بحران کروناویروس و همچنین شکستهای دولتش در آماده سازی کشور ما است. او خاطرنشان کرد: مطمئناً سازمان جهانی بهداشت بدون اشتباه نیست اما قطع کردن اعتبارات آن در زمان اوج شیوع جهانی یک ویروس فراتر از کاری غیرمسئولانه است. این اقدام بی تردید امنیت آمریکاییها را کاهش خواهد داد.
دکتر ویلیام شافنر، یک کارشناس دیگر بیماریهای عفونی در آمریکا نیز گفت: این ویروس هیچ احتیاجی به پاسپورت ندارد. این ویروس در عرض تنها چند ماه به همه کشورهای دنیا بجز حوزه قطب جنوب سفر کرده است. اتفاقی مهم تر از این نمیتواند به ما اهمیت لزوم همکاری با یکدیگر به عنوان یک جامعه جهانی را نشان دهد.
الیوت انگل، یک نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا گفت: با گذشت هر روز از بدتر شدن این بحران، رئیس جمهور آمریکا نیز بیشتر دستور کار سیاسی خود را به ما نشان میدهد، دستور کاری شامل مقصر دانستن چین، مقصر دانستن سازمان جهانی بهداشت، مقصر دانستن مخالفان سیاسی خود و مقصر دانستن روسای جمهور قبل از خود. او هر آن چه که لازم باشد انجام میدهد تا از این حقیقت که دولتش در این بحران سوء مدیریت داشته فاصله بگیرد و هم اکنون این بحران دارد به قیمت جان هزاران آمریکایی تمام میشود.
جاسیندا آردرن، نخست وزیر نیوزیلند نیز گفت: در زمانهایی مثل الان که لازم است ما اقدام به اشتراک اطلاعاتمان کنیم و نیاز به مشورت داریم سازمان جهانی بهداشت این اطلاعات و مشاورهها را ارائه کرده است. ما به حمایت از آن و به تداوم مشارکتهایمان در این سازمان ادامه خواهیم داد.
در عین حال اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا نیز در واکنش به تصمیم ترامپ گفت، با انتقادهای ترامپ از سازمان جهانی بهداشت به ویژه در ارتباط با حمایت این سازمان از بازگشایی به اصطلاح بازارهای خیس در چین که در آنها گوشت حیوانات به صورت تازه کشتار شده به فروش میرسند و به عنوان منبع اولیه شیوع ویروس در شهر ووهان شناخته شدند، همذاتپنداری میکند. موریسون ادامه داد: اما به رغم این گفتهها سازمان جهانی بهداشت سازمانی است که کارهای مهم فراوانی از جمله این جا در منطقه ما در حوزه اقیانوس آرام انجام داده است و ما با آنها همکاری نزدیک را حفظ خواهیم کرد. وی افزود: ما نمیخواهیم به کل زیر همه چیز بزنیم اما آنها در سازمان جهانی بهداشت نیز از انتقاد مصون نیستند و از اشتباه نیز مصون نیستند.