محمدجواد لاریجانی در مصاحبه با روزنامه سویسی به تشریح مواضع ایران در برابر غرب میپردازد.
محمدجواد لاریجانی،رییس شورای عالی حقوق بشر در ایران در مصاحبهای با استفان بوسار،خبرنگار روزنامه لوتام چاپ ژنو بر این اعتقاد است که فناوری و تکنولوژی هستهای باید از انحصار غرب خارج شود.لازم به یادآوری است که محمدجواد لاریجانی به همراه هیئتی از نمایندگان ایرانی برای ارایه گزارش ایران به شورای حقوق بشر سازمان ملل به شهر ژنو سفر کرده بود.
انتقادات غرب را چگونه ارزیابی میکنید؟
در وهله اول از تعداد کشورهایی که از ایران حمایت کردند،غافلگیر شدم و در سوی دیگر، تعبیر کشورهای اروپایی و آمریکایی من را متعجب نمود.غرب دیگر انحصار ایدهها را در اختیار ندارد.ایران مهد تمدن بوده و اظهارات سخیف و تحقیرآمیز سیاستمداران غرب را برنمیتابد.
کلینتون شما را با دیکتاتوری نظامی مقایسه کرد
او حق بیان چنین اظهاراتی را ندارد.ایران تنها کشور دمکراتیک منطقه است.آن هم نه دمکراسی سکولار و یا لیبرال . مدل دمکراسی ما خیلی بهتر از مدل دمکراسی غربیهاست.مردم ایران انتخابات را خوب میشناسند و با آن آشنا هستند.ما حتی فاز اصلاحطلبی را نیز با خاتمی تجربه کردهایم.اما در حال حاضر نوبت محافظهکاران و احمدینژاد است.آمریکاییها با این اظهارات خود نشان دادند بزرگترین دشمن دمکراسی در منطقه هستند.آمریکا کشورهایی را به تجهیزات نظامی مجهز میکند که حتی پروسههای انتخاباتی را نمیشناسند.شاید سیستم ما نیز کامل نباشد، اما قانون اساسی ایران از نادرترین قوانینی است که بخشهایی را به حقوق بشر اختصاص داده است.
در طول انتخابات ریاستجمهوری تعدادی کشته و خبرنگاران نیز زندانی شدند
تظاهرات در ایران پدیدهای عادی است.در سال شاید شاهد 5 هزار نوع از این تظاهرات در سطح کشور باشیم. اما این بار، ما هم از روند خشونت در تظاهرات غافلگیر شدیم.20 پلیس و تعدادی از شهروندان کشته شدند. اما تصور نمیکنم در مقایسه با سایر کشورها خشنبارتر بوده است. پیام ما واضح و روشن است: ما قصد نداریم،مسیر دمکراتیک خود را به خاطر تأثیرات جانبی این امور تغییر دهیم.
در خصوص پرونده هستهای،اظهارات رییسجمهور شما مبنی بر اینکه ایران دارای اورانیوم 20 درصد غنیشده میباشد، بلوف است؟
ابدا. ایران برای نیازهای پزشکی خود به این اورانیوم نیاز دارد.850 هزار بیمار سرطانی در ایران بر روی مسئله حساب میکنند و از سوی دیگر ایران حق گسترش فناوری هستهای را دارد.اما غرب درصدد مانعتراشی برای ایران است.این اولین بار در تاریخ بشری است که مانع دستیابی یک کشور به فناوری و علم میشوند.
حق باشماست، اما موضوع بمب هستهای نیز در میان است
در طول سی سال آینده،منابع و ذخایر گاز ایران رو به پایان خواهد بود.ایران به منابع جدید برای تولید انرژی نیاز دارد و انرژی هستهای نیز تنها گزینه است. غرب قصد واگذاری سوخت به ما را ندارد و این موضوع تنها شامل ایران نمیشود بلکه جامعه بینالملل را نیز در بر میگیرد.آیا میتوان انحصار سوخت هستهای را پذیرفت؟برای ما این مسئله غیرقابل پذیرش است.بر همین اساس،ما آماده گسترش فناوری هستهای و انتقال آن به کشورهای همسایه از جمله ترکیه،عربستان،امارات متحده عربی، کویت و مصر هستیم.
این یک وظیفه است، در غیر این صورت طی سی سال آینده باید به زانو بیفتیم تا غرب به ما کمک کند.
لوتام / 17 فوریه
ترجمه:زهرا خدایی