کمیسیونر حقوق بشر استرالیا می گوید: عدم رعایت الزامات موسوم به «فاصله گیری اجتماعی» در داخل مراکز بازداشتگاهی ویژه نگهداری از پناهجویان در استرالیا باید هر چه سریع تر مورد بررسی قرار گیرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، کمیسیونر حقوق بشر استرالیا خواستار آزادی «فوری» و «اضطراری» زندانیان ساکن در داخل تسهیلات ویژه وزارت مهاجرت استرالیا، مطابق با توصیه های ارگان های مشاوره دهنده پزشکی به دولت فدرال شد.
وی گفت: دولت باید در واکنش به بحران کروناویروس (کووید-۱۹) چنین اقدامی را به مرحله اجرا بگذارد.
ادوارد سانتو کمیسیونر حقوق بشر استرالیا تصریح کرد: پناهندگان را باید به بازداشت ویژه در داخل جامعه (community detention) (در صورتی که این کار امن باشد) فرستاد.
در حال حاضر حدود ۱۴۰۰ نفر در داخل بازداشتگاه های ویژه نگهداری از پناهجویان در داخل سرزمین اصلی استرالیا (از جمله در "مکان های جایگزین بازداشتگاهی" موسوم به APOD) ساکن هستند.
این افراد در روزهای گذشته به صورت روزانه تظاهراتی را در این خصوص در بریزبن و ملبورن برگزار کرده اند.
گروه های تخصصی پزشکی، حقوق دانان و سازمان های حقوق بشری در استرالیا چندین هفته است که هشدارهایی را در مورد خطرات ناشی از انتشار کووید-۱۹ به دلیل بازداشت این افراد در داخل تسهیلات بازداشتگاهی وزارت مهاجرت مطرح می کنند.
سانتو یادآور شد: «ما باید به حرف کارشناسانی توجه کنیم که همواره در خصوص همه فعالیت های دولت راهنمایی هایی را انجام می دهند».
وی افزود: «این افراد از ابتدا کاملاً صریح بوده اند. انجمن بیماری های عفونی استرالیا (ASID) گفته است افرادی که در بازداشت هستند و خطر امنیتی قابل توجهی محسوب نمی شوند، باید فورا به داخل جامعه فرستاه شوند».
این کمیسیونر استرالیایی گفت: «من می دانم که این مشکلی نیست که دولت بتواند به آسانی با آن روبرو شود اما مشکل فوری در اینجا این است که شما تعداد زیادی از افراد را در داخل یک فضای کوچک در انواع بازداشتگاه های اداره مهاجرت دارید و ما باید هر چه سریعتر در خصوص کاهش این تعداد در این اماکن اقدام کنیم».
وی تأکید کرد: «نگهداشتن افراد در داخل بازداشتگاه ها ویژه در داخل جامعه به آنها این فرصت را خواهد داد تا فاصله گیری اجتماعی را رعایت کنند. این همان نکته ای است که همه ما خواستار آن هستیم و می خواهیم که این کار در اسرع وقت انجام شود».
سانتو ادامه داد: موضع او با موضع سازمان بهداشت جهانی (WHO)، کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، سازمان بین المللی مهاجرت (OIM) و کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل مطابقت دارد.
هیچ مورد ابتلای تایید شده به کووید-۱۹ در میان بازداشت شدگان وجود ندارد
وزارت کشور استرالیا با انتشار بیانیه ای اعلام کرده است که هیچ یک از بازداشت شدگان، مبتلا به کروناویروس نیستند اما به عنوان بخشی از واکنش کامنولت به همه گیری کووید-۱۹، هر فردی که علائم این بیماری در او بروز می کند «ممکن است قرنطینه شود و تحت آزمایش قرار گیرد».
در این بیانیه آمده است: «تمرکز اصلی سازمان نیروی مرزی استرالیا و ارائه دهندگان خدمات در این مدت بر سلامتی و ایمنی کلیه بازداشت شدگان و کارکنان قرار گرفته است».
اگرچه وزارت کشور به پرسش اس بی اس مبنی بر اینکه چه تعداد از بازداشت شدگان تحت آزمایش قرار گرفته اند، پاسخ نداد.
خطر انتقال ویروس به بخش گسترده تری از جامعه
سانتو همچنین گفت: «موضوع فقط مختص بازداشت شدگان نیست بلکه واقعیت این است که بسیاری از افرادی که در بازداشتگاه های اداره مهاجرت کار می کنند، شب ها در داخل این تسهیلات نمی خوابند. آنها به جامعه باز می گردند. بنابراین شما همواره با این خطر روبرو هستید که شیوع بیماری در داخل این بازداشتگاه ها به بخش گسترده تری از جامعه انتقال پیدا کند».
در همین راستا آناستازیا پالوشی نخست وزیر ایالت کوئینزلند در این زمینه گفت که او از وضعیت موجود در APOD بریزبن «خوشحال نیست» و در حال بررسی این موضوع با دولت فدرال است.
این در حالی است که ASID و کالج پیشگیری و کنترل عفونت استرالیا (ACIPC) نیز در ماه مارچ هشدار داده اند که شرایط پر ازدحام در داخل این بازداشتگاه ها به طور بالقوه «خطری برای کارمندانی که در داخل مراکز بازداشتگاهی کار می کنند، و بخش گسترده تر جامعه محسوب می شود».