مشاور سابق دبیرکل سازمان ملل با ناکارآمد خواندن شورای امنیت این سازمان، از کانادا خواسته است برای آزادی جوان 24 ساله کانادایی افغانیالاصل، اقدام کند.
به گزارش پرس تی وی دنیس هالیدی مشاور اسبق دبیر کل سازمان ملل، در مصاحبه با پرس تیوی در مورد برگزاری دادگاه نظامی برای عمر خضر و محکومیت او به هشت سال زندان گفت: "اقدام امریکا در دستگیری و شکنجه یک پسربچه، اقدامی کاملاً غیرقانونی و شنیع است اما امیدی به تاثیرگذاری سازمان ملل در راستای آزادی او وجود ندارد چون شورای امنیت سازمان ملل در کنترل امریکا قرار دارد."
هالیدی افزود: "تنها راهکار ممکن این است که کانادا کاری برای شهروند خود انجام دهد. من نمیتوانم درک کنم که چرا کانادا برای این شهروند خودش کار بیشتری انجام نمیدهد."
سلیل شتی دبیرکل تازه سازمان عفو بین الملل نیز چندی پیش ضمن انتقاد از کانادا، برای نقض جدی و مکرر حقوق بشر از سوی دولت این کشور انتقاد کرد و از دولت اوتاوا خواست برای بازگرداندن عمر خضر جوان کانادایی زندانی در بازداشتگاه گوانتانامو به کشور تلاش کند.
رادیکا کوماراسوامی نماینده ویژه سازمان ملل در امور کودکان نیز پنجشنبه گذشته در نامهای خطاب به کمیسیون نظامی امریکا در خلیج گوانتانامو، خضر را قربانی توصیف کرد که مستحق نیست مجازات شود.
از سوی دیگر، یک دادگاه نظامی در امریکا مدعی شده است که عمر خضر، جوان 24 ساله کانادایی افغانی الاصل، اتهامات علیه خود را پذیرفته است.
وی متهم است که در سال 2002 و پس از اشغال افغانستان از سوی نیروهای تحت فرمان امریکا، زمانی که فقط 15 سال داشت، به هنگام مبارزه با اشغالگران، در کشتن یک سرباز امریکایی با نارنجک نقش داشته است.
این در حالی است که، بسیاری از کشورها و سازمانهای بینالمللی اعلام کردهاند که بازداشت و زندانی کردن خضر غیرقانونی بوده و محاکمه وی در دادگاه نظامی امریکا غیرعادلانه است.
اندی ورتینگتون نویسنده کتاب پروندههای گوانتانامو، در گفتگو با پرس تی وی از قانونشکنیهای امریکاییها به شدت انتقاد کرد و گفت: "وقتی باراک اوباما به ریاست جمهوری برگزیده شد، کمیسیونهای نظامی را منحل کرد و همه امیدوار شدند که از این پس زندانیان گوانتانامو، یا آزاد خواهند شد و یا اینکه در دادگاههای فدرال عادی محاکمه خواهند شد اما اوباما دوباره کمیسیونهای نظامی را قانونی اعلام کرد. بنابراین او مسئول حکم ناعادلانهای است که در مورد این کودک صادر شده است."
بر اساس مستندات موجود، در اوایل بهار سال 2003، یک بازجوی نظامی به خضر گفته بود که مرگ و زندگیاش در دست اوست.
وی بر صورت خضر تف انداخته و مویش را کنده و تهدیدش کرده بود که او را به کشوری میفرستد که بیش از اینها شکنجه ببیند و مشخصا به یک سرباز مصری با اسم سازمانی عسکری رقم تسعه (سرباز شماره 9) که به زندانیان تجاوز میکرده، اشاره میکند.
این بازجو در ادامه تهدیدهایش به خضر می گوید که وی باقی عمرش را در گوآنتانامو خواهد گذراند.
چند هفته بعد، بازرسی با نام "اسمرای" به زبان پشتو خضر را تهدید میکند که او را به زندان جدیدی در پایگاه هوایی بگرام خواهد فرستاد و صراحتا به او میگوید که در آن جا خیلی پسر بچهها را دوست دارند.
گزارشها حاکی است که خضر مدتهای زیادی را در سلول انفرادی گذرانده و از معالجات و مراقبتهای پزشکی محروم بوده، و در حالی که در غل و زنجیر بسر میبرده باز با این حال در وضعیت ناراحتی نگهداری میشده است.
وکلای خضر، بازجویان او را متهم کردهاند که موکلشان را مدام در ترکیبی از ادرار خودش و روغن کاج میغلتاندهاند و حتی برای چندین روز در طول ماه به او اجازه تعویض لباس نمیدادند.