X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 06 مهر 1389

کولی های فرانسه حق زندگی ندارند؟

بدنبال اعلام سیاستهای دولت سارکوزی مبنی بر اخراج کولی های رومانیایی موسوم به رومانهای مقیم فرانسه، اعتراضات گسترده ای در سطوح مختلف در مخالفت با این سیاست انجام شد. گزارش زیر به طور مختصر این موضوع را مورد بررسی قرار داده است.

همانند سایر کشورهای اتحادیه اروپا بسیاری از رومانها که اکثرا اصالت رومانیایی یا بلغاری دارند در فرانسه زندگی میکنند. با توجه به نوع زندگی این افراد (تحصیلات پایین، فقر، سکونت در حاشیه شهر ها، تکدی گری و...) ، موضوع اعمال تبعیض و سیاستهای دولت در قبال رومانها  و ضعف برخورداری آنها از حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بعنوان یکی از موضوعات حقوق بشری همواره مطرح بوده است.

در بین دولتهای اروپایی، سیاستهای دولت فرانسه در قبال این گروه بویژه درسالهای اخیر مورد اعتراض محافل حقوق بشری بوده است. بر اساس گزارشهای برخی سازمانهای غیر دولتی، وضعیت رومانهای فرانسه از سال 2005 به این سو( بویژه در زمینه مسکن) وخیمتر شده است بطوریکه این گروه طیف گسترده ای از تبعیضات و تخلفات حقوق بشری را در برخورداری از حقوق اقتصادی، اجتماعی ، فرهنگی، مدنی و سیاسی تجربه کرده اند.  همچنین در زمینه هایی چون مشارکت سیاسی، دسترسی به اسناد هویتی، حق دادن رای، دسترسی به عدالت، مسکن، آموزش، اشتغال، خدمات و بیمه اجتماعی تبعیضاتی علیه این گروه اعمال می شود. برخی قوانین و سیاستهای دولت، رومانها  را برای رفتارهای منفی نسبت به آنها انگشت نما کرده است . تاثیرات این قوانین موجب اعمال تبعیض و اعمال رویه های نژاد پرستانه نسبت به آنها شده است.

در این میان، برخی مواضع دولتمردان نسبت به این گروه، نوعی تحریک به تبعیض نژادی نسبت به آنها بوده است برای نمونه در جولای 2009 اعلام گردید که رومانها در وضعیت غیرقابل قبول و بی قانونی زندگی میکنند که همین موضوع زمینه برخی رفتارهای منفی علیه این گروه را فراهم آورد.

به هرحال رفتارهای غیرحقوق بشری با این گروه، مورد توجه سازمانهای بین المللی، سازمانهای مردم نهاد و افکار عمومی قرار داشته است. در این رابطه کمیته رفع تبعیض نژادی بعنوان یکی از ارگانهای ناظر سازمان ملل متحد در مبارزه با تبعیض نژادی در ملاحظات نهایی خود در بررسی نژادپرستی در فرانسه که در 5 شهریور ماه سال جاری منتشر شد از خشونتهای نژاد پرستانه نسبت به رومانها در فرانسه ابراز نگرانی کرد و به دولت این کشور توصیه نمود که تمامی سیاستهای موردنظر در رابطه با این گروه مطابق با کنوانسیون بین المللی رفع تبعیض نژادی باشد و بطور خاص از بازگرداندن جمعی آنها احتراز گردد. همچنین این کمیته بر حل مسائل مرتبط با رومانها  بر پایه رعایت و احترام کامل به حقوق بشر تاکید کرد.

کمیته رفع تبعیض نژادی سازمان ملل متحد همچنین از وضعیت سخت اعضای جامعه رومانها در برخورداری از حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ابراز نگرانی کرده و مصرا از دولت فرانسه خواسته است تا دسترسی رومانها به آموزش، بهداشت، مسکن و... را براساس اصل برابری تضمین نماید.

با توجه به ناکامیهای دولت سارکوزی، کاهش محبوبیت وی و اینکه یکی از شعارهای انتخاباتی سارکوزی تشدید قوانین مهاجرتی بوده است به نظر می رسد به منظور کسب موفقیت در انتخابات ریاست جمهوری سال 2012 مجددا به موضوع تشدید قوانین مهاجرتی متوسل شده است.

بهرحال بدنبال اخراج 979 نفر رومان ( اصالتا رومانیایی و بلغاری) از فرانسه در مردادماه سال جاری و تاکید بر ادامه این سیاست، موجی از اعتراضات طیف های مختلف منجمله محافل مذهبی وپاپ، محافل حقوق بشری و مردم داخل و خارج فرانسه را برانگیخت .

   روز یک شنبه 14 شهریور دهها هزار نفر فرانسوی ( 100 هزار نفر به گفته برگزارکنندگان راهپیمایی) در خیابانهای پاریس و چندین شهر دیگر فرانسه سیاست های سرکوبگرانه دولت در زمینه تامین امنیت و اخراج رومانهای مقیم فرانسه را رد کرده و دولت را به" بیگانه ستیزی" متهم کردند.

شرکت کنندگان با برپایی تظاهرات و سردادن شعارهایی همچون"به سیاست غیرانسانی سارکوزی نه بگوییم"،"سرکوب را متوقف کنید"به فراخوان صدها سازمان غیردولتی مورد حمایت احزاب سوسیالیست، سبزها و طرفداران محیط زیست و همچنین" گروه های چپ افراطی" و سندیکاها پاسخ دادند. در شهرهای دیگر فرانسه همچون مارسی، لیون ، تولوز، متز، بوردو، و  استراسبورگ تظاهراتهای دیگری برگزار شد. چهره هایی سیاسی از احزاب مخالف دولت همچون ماری ژرژ بوفه از حزب کمونیست، نوئل مامر از سبزهای فرانسه، اولیویه بزانسونو سخنگوی حزب جدید ضدسرمایه داری، دانیل میتران ( بانوی اول سابق فرانسه ) و ژان لوک ملانشون رهبر حزب چپ در این تظاهرات حضور داشتند. روزهای گذشته در جلو سفارت فرانسه در بوداپست و چند پایتخت اروپایی نیز تظاهرات دیگری از سوی فعالان حقوق بشری و مردم برگزار شد. 
 
بیگانه ستیزی در فرانسه

همچنانکه در شعارها و اظهارات فعالان سیاسی در واکنش به این اقدام دولت آمده است سیاست اخیر دولت فرانسه موجب تشدید بیگانه ستیزی در این کشور خواهد شد.

در این رابطه به برخی مواضع مخالفین اشاره می گردد: 
 

- تندترین واکنشی که در این رابطه ابراز گردید سخنان فیدل کاسترو در این رابطه بود . وی در روز جمعه 19/6/1389 اعلام کرد مهاجران در فرانسه قربانی نوعی هولوکاست نژادی شده اند.

- تظاهر کنندگان در پاریس، پرچم هایی داشتند که در وسط آن جمله " به بیگانه ستیزی دولت فرانسه نه بگوییم" نوشته شده بود.

- برناردوبره از نمایندگان حزب راستگرای او.ام.پ در مصاحبه با روزنامه لوپوئن تصریح می کند که این اقدامات دولت می تواند با خطر انحراف به سمت بیگانه ستیزی خاتمه یابد.

 لازم به توضیح است موضوع عدم رعایت حقوق رومانها در اروپا مختص به فرانسه نیست و برخی دیگر کشورهای اروپای غربی نیز با پدیده مشابهی مواجه هستند. متاسفانه برخلاف گروه هایی چون یهودیان اروپا که کوچکترین بی احترامی و برخورد با آنها، یهودی ستیزی تلقی شده و متعاقبا اکثر دولتمردان کشورهای اروپایی در صدد محکومیت اقدام ضد یهودی برمی آیند در رابطه با این گروه ، تقریبا مخالفت عمومی  از سوی دولتمردان سایر کشورهای اروپای غربی ابراز نمی گردد در صورتیکه اقدامی مشابه با آنچه که براساس ادعای صهیونیستها بر سر یهودیان اروپا در جریان جنگ جهانی دوم در آمد( توسط آلمان هیتلری) بر سر رومانها  نیز اعمال گردید .